Йордан Митев пред Nostrabet: Страдам за Берое, дано да не треперим за мястото си в елита

Nostrabet.com 22 януари 2022 в 10:26 2555 0

Йордан Митев е легенда на Берое и от онези златни момчета на Стара Загора, които през 1986 година постигнаха най-големия успех за футбола в града, печелейки шампионската титла. Дясното крило беше за Берое това, което беше Гаринча за Бразилия. Каскада от финтове, скоростна техника, голове и пасове за учебник. Всичко това го можеше и правеше Данчо на зеления правоъгълник. Затова и попадна сред тези футболисти, които винаги се помнят, а левите бекове си отдъхнаха, след като окачи обувките на пирона. Като истински бероец Йордан Митев страда от мрачното настояще на Берое, но се съгласи да коментира пред Ностра Бет.com неволите на любимия си отбор.

Данчо, преди време разговарях с Вашия бивш съотборник Теньо Минчев, който предрече, че през това първенство ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще изостави Берое. Вие как приехте новината за оттеглянето на генералния спонсор?

За мен това дойде като гръм от ясно небе. Аз не съм имал информация, че спонсорът ще ни зареже и не съм очаквал да се случи. Но много ме е яд, че Берое не се възползва от парите, които Тецът даде.

Какво имате предвид?

С тези милиони през последните години не трябваше да излизаме от тройката или задължително трябваше да сме в Топ 4 и да играем редовно в Европа. А ние дори имахме проблеми с влизането в шестицата. За играта да не говорим.

Намеквате, че е някой е отклонявал средства?

Нищо не намеквам. Казвам само, че тези милиони не бяха усвоени правилно и клубната политика беше грешна. Хората се молят да имат такива спонсори, а ние докато го имахме, се провалихме.

Възможно ли е бизнесът в града да подаде ръка на Берое?

Не вярвам. Да, богати беройци има, богати заралии – също. Но бизнесмените в Стара Загора никога не са давали сериозни пари на Берое. Разбрах го още от времето, когато взеха бингото на Кеби и го изгониха от клуба и града. Тогава искаха да спасяват отбора, но впоследствие нищо не излезе.

Сега обаче има пандемия, много бизнеси фалират, други изпитват затруднения.

И да нямаше пандемия, все същото щеше да бъде. Бизнесмените в Стара Загора само се бият в гърдите и са силни на приказки за футбол в кафенетата. От мен запомнете едно: толкова пари, колкото даде Тецът на Берое, никога не е имало в клуба и няма да има.

Кметът ще помогне ли на клуба в този труден момент?

Той прави, каквото може и което законът разрешава. Но клубът трябва да намери кадърни кадри, които да са настоятелни и предприемчиви, за да открият възможно най-бързо формулата за ново финансиране. Сигурно няма да е такова, каквото беше при Теца, но поне да може клубът да диша спокойно и да не трепери за мястото си в елита.

Ще го бъде ли Берое?

Какво да ви кажа, гледам, че бягат играчи и не знам дори дали ще започнат. Или, ако започнат, ще е с млади момчета и такива, които нямат финансови претенции не ги искат никъде.

Сега ли е моментът да се наложат беройци в състава?

Не е много удачно да играем основно с наши юноши, тъй като рискуваме да ги унищожим, ако почнат да губят наред. Трябва да се дава път на младите, но не може да пуснеш накуп 7-8 таланта. Трябва да си търпелив към младите, да имаш подход към тях и смелостта да ги налагаш, за да израстват и да развиват качествата си край по-опитните. Но, когато трябваше това да се направи, пропиляхме момента.

Коя е причината?

Предвид големия бюджет пред последните години, треньорите се страхуваха да не се провалят и търсеха бързи резултати с чужденци и пришълци. Затова няма беройци в Берое. А когато е така, Берое не е този отбор, който искат неговите симпатизанти.

Не смятате ли, че щом треньор като Петър Хубчев се завръща, значи е получил уверение, че ще бъде осигурено финансиране?

Това може само да се гадае. Неговият първи треньорски период в Берое беше успешен, защото имаше пари и футболисти. Нямам идея защо сега прие да се върне, когато касата е празна.

Как ще е празна? Продадоха в чужбина футболист, от който се чакат 350 000 евро.

Тези пари може да не дойдат накуп, а на траншове. Освен това ние нямаме много силни футболисти, които да продадем, за да се издържаме от трансфери. Стойностните ни играчи бяха 4-5 и предвид това, което се случи, те ще се разберат с ръководството за раздяла по взаимно съгласие и няма да вземем трансферни суми за тях.

Само 5 класни футболисти в Берое. Не сте ли твърде критичен?

За мен са толкова и около тях се въртеше играта през есента. Ама тя една игра. Тъкмо се зарадваш, като направят един силен мач и в следващото домакинство идва провинциален тим и те бие в Стара Загора. Това непостоянство трудно го приемах.

Къде виждате Берое напролет?

Ако не успеем да се задържим в златната среда, поне да не сме предпоследни, за да не играем бараж за оцеляване. Иначе двубоя за Купата със Славия в София съм го отписал. Колкото и да не ми се иска да го кажа, „белите“ ще се класират за полуфинала.

Ще ходите ли на мачове напролет?

Ще ходя, защото аз съм бероец. Но сърцето ми ще е свито на трибуните и сигурно много ще се ядосвам, ако не играем добре и не печелим. Много тежко ги преживявам нещата отстрани с Берое и страдам за Берое. По-лесно ми беше преди години на терена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови