Quantcast

70% от кредитите на ББР отиват за 20 фирми

Семейно-приятелските кръгове на бившите управляващи дърпат конците в банката, казва Димитър Димитров от Надзорния ù съвет

Александра Маркарян Последна промяна на 30 октомври 2014 в 15:16 19563 9

Димитър Димитров

Снимка Личен архив

Димитър Димитров

Димитър Димитров е с доказан професионален и управленски опит в банковия сектор. Той е бивш подуправител на БНБ, бил е и изпълнителен директор на ОББ, заместник-министър на икономическото развитие, изпълнителен директор на БКК и др. От 2001 до 2011 година е член на Управителния съвет на държавната Българска банка за развитие. На 30 септември 2014 г. той беше избран от Министерството на финансите за член на Надзорния съвет на ББР.

- Господин Димитров, как е управлявана Българска банка за развитие по времето на правителството "Орешарски"?

- Новият Надзорен съвет на ББР беше избран на 30 септември т. г., а вписването на имената ни в Търговския регистър стана на 7 октомври. Освен мен в Надзорния съвет са Атанас Кацарчев и Кирил Ананиев. За това кратко време се опитваме да съберем информация, за да направим адекватна оценка на процесите, които са протичали в банката и да преценим доколко държавната банка е изпълнявала своята основна мисия.

Момчетата в сегашния Управителен съвет ни подават информацията мудно. Те имат навика и гледат на органите на Надзорния съвет като на неприятен и ненужен цирей, а не като на структура, пред която трябва да се отчитат.

Предстои Надзорният съвет да направи пълен анализ и да излезе с официално становище. Но личните ми впечатления дотук са, че е допуснато семейно-приятелските кръгове на бившите управляващи, или така нареченото задкулисие, да дърпат конците в банката, включително да уволняват, и на овакантените места да назначават само лично предани хора. По този начин професионализмът е избутан на заден план, което по банковите стандарти поставя в риск нормалното функциониране на банката.

Открихте ли нередности при отпускането на кредити от ББР?

Ролята на държавната банка е да подпомага развитието на микро, малкия и средния бизнес в страната, да насърчава износа и стартиращите фирми, да отпуска мостово финансиране на бизнеса при усвояването на средства от еврофондовете. Това обаче не се случи през последните две години, въпреки шумно рекламираните от Даниела Бобева и Петър Чобанов планове за поставяне на фокус основно върху директното кредитиране и увеличаването на броя кредити, отпускани за малкия и средния бизнес.

В крайна сметка кредитирането на малкия бизнес е било символично и незначително. Енергията е похабена в "свирката", а не за реални действия. В баланса има нездравословно увеличаване на концентрациите в кредитния портфейл. Кредити са отпускани предимно на големи корпорации. Има около 20 клиенти, които формират над 60-70% от директния кредитен портфейл на банката. Това говори, че трябват незабавни промени в политиката на ББР, във фокуса и връщането ù към основните ù функции, възложени по закон.

Какво трябва да се промени в политиката на държавната банка?

Необходима е спешна преориентация и насочване на руля на банката към това, което е смисълът на всяка банка за развитие - не използването ù за инструмент на приятелските кръгове, а за експортно финансиране, директно кредитиране, мостово финансиране, онлендинг. И съотношенията в кредитния портфейл трябва да бъдат променени.

Смятам, че в банката има концентриран голям обществен интерес и капитал и трябва да се вземе решение да се спре политизирането й.

Как може да се въведе по-стриктен контрол върху отпускането на кредити от държавната банка?

Професионализмът, а не политиката, трябва да стане водещ фактор в управлението на банката. Смятам, че трябва да се въведе и някаква форма на граждански контрол. По този начин ще бъде защитен общественият интерес. През април тази година учредихме граждански съвет за развитие на държавната банка. Учредители станаха изявени банкери и бивши топ мениджъри на ББР като Кирил Григоров, Асен Ягодин, Атанас Кацарчев, Илия Лингорски, Христо Михайловски, Нина Радева, Ирена Петрунова. Тези хора през годините са били в ръководствата на банката и са извлекли поуки от опита си. Идеята е общественият съвет да се превърне в източник на стратегически идеи за развитие на дейността на Българска банка за развитие, както и да инициира предложения за законодателни промени. Защото когато банките се използват за "играчки" от управляващите и техните олигархични кръгове, има опасност играчката да избухне и пораженията да засегнат много хора. Още по-малко трябва да се допуска някой да си играе с държавната банка и публичните финанси.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.11 2014 в 17:02

Любимото ми е, когато някой обобщава глобално. Както е навсякъде има и хубави и лоши неща и ситуацията в ББР не прави изключение. А Господина, който така смело дава интервюта, без да се е запознал в детайли с дейността и с персонала, да помисли първо през неговото 10-годишно управление какво по-различно е сътворил. Голяма част от кредитите, които в момента не се изплащат и са в загуба за банката са отпускани точно тогава...

31.10 2014 в 18:26

В ББР има много сериозни теми за обсъждане, например качеството на кредитния портфейл, политически и властови влияния при вземането на решенията, непазарни методи, конфликти на интереси, клубове по интереси. Моля се "новите/стари" хора в банката да са преживели катарзис, почивката от властта да им е дала възможност да преосмислят своите и чужди грешки и с нови сили, ентусиазъм, всеотдайност, професионална компетентност и почтенност да работят за доброто на банката и хората. Защото съм убедена, че добрата воля може да твори чудеса и тази банка наистина да изпълни мисията си за доброто на всички.

30.10 2014 в 22:45

Май няма да е зле прокуратурата да вземе да огледа какви са ги вършили приятелчетата и в държавната банка. Няма да е чудно и там да има батаци като тия в КТБ

30.10 2014 в 22:04

Аз само малко да попитам, като зла влъхва....съпругата на Кирил Добрев още ли работи в ББР? Така де, принципен въпрос.....

30.10 2014 в 20:04

Много точно и в целта! Време е да се вземат мерки относно смяна на ръководството на банката в лицето на изпълнителните директори от приятелския кръг на Чобанов, Станишев и сие и след това, да бъдат премахнати и техните протежета. Повече решителност на новия надзорен съвет!

30.10 2014 в 17:14

Нещо сте се объркали. От 4 милиарда липсващи пари 10 милиарда са на Костов, а останалите пак са негови.

30.10 2014 в 16:57

Най вече протежетата на Петър Чобавов и миришещите на овнешко "банкери" от Сливен,..честито!

30.10 2014 в 16:53

Знаеш, че в държава като нашата това просто няма как да се случи, кажи ми едно държавно предприятие в което да назначени професионалисти непартийни фигури ??
Единственото решение е приватизация, то за това Костов на времето ги харизваше за по лев предприятията само и само да спре пълненето на партийните каси от тях.
Къде се получи къде не, но като цяло ако не го беше направил до сега щеше да сме фалирали поне още един път.

30.10 2014 в 16:06

"Момченцата" ВЪН от Банката! Чистка до дупка на приятелско-партийните назначения. Незабавен одит в банката.