Дацов: ББР и Фондът за гарантиране на влоговете стават собственици на КТБ

Александра Маркарян 22 юни 2014 в 19:31 29251 29

Любомир Дацов

Снимка БГНЕС, архив

Любомир Дацов

Днешното решение на УС на БНБ означава, че Българска банка за развитие (ББР) и Фондът за гарантиране на влоговете в банките стават собственици на Корпоративна търговска банка.

Така финансистът и зам.-министър в две правителства Любомир Дацов коментира за OFFNews решението на Управителния съвет на Българската народна банка за КТБ. То предвижда увеличаване на капитала на затворената в петък заради риск от неплатежоспособност КТБ, като увеличението да бъде поето от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

Така КТБ ще заработи отново в максимално кратки срокове и ще може да извършва разплащания. Тази банка беше една от най-добрите в България и няма да има никакъв проблем да се възстанови доста бързо, каза експертът.

Дацов прогнозира, че по всяка вероятност ББР и Фондът ще са собственици временно, докато продължават преговорите със сегашни или бъдещ инвеститор, на когото да продадат дяловете си след споразумение.

Той бе категоричен, че решението на УС да "бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури" означава, че основният акционер Цветан Василев излиза от банката, като акциите му ще бъдат обезсилени, за което той ще бъде компенсиран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!