Quantcast

КТБ отваря отново на 21 юли

Капиталът й ще бъде увеличен с държавни пари

Александра Маркарян Последна промяна на 22 юни 2014 в 16:29 12180 17

КТБ

Снимка Сергей Антонов

КТБ

Капиталът на Корпоративна търговска банка ще бъде увеличен, като за целта ще бъдат налети държавни пари от Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Българска банка за развитие.

Това реши Управителният съвет на Българската народна банка в неделя, 22 юни.

КТБ ще бъде отворена отново на 21 юли.

В същото време Цветан Василев - основният акционер на КТБ, който бе отстранен от поста председател на Надзорния съвет - няма да има никакви правомощия, нито право на глас до 20 септември. Причината е отново решение на УС на БНБ от петък, 20 юни. От тогава БНБ реално управлява КТБ чрез двама квестори. Тогава и УС на БНБ реши да отстрани от длъжност членовете на Надзорния и Управителния съвет на КТБ и да лиши от право на глас за 3 месеца основните акционери ("Бромак" на Цветан Василев държи 50.66% от капитала).

До сегашната ситуация се стигна след разрив в отношенията между медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски и Цветан Василев. Въпреки че от началото на седмицата медиите от групата, продадена наскоро от собственика - майката на Пеевски Ирена Кръстева - на офшорка, публикуват ежедневно обширни материали срещу КТБ и Василев и въпреки че в резултат на това започна масово теглене на средства от вложители, в петък управителят на БНБ отговори твърде уклончиво на журналистическите въпроси дали БНБ ще заведе дело за уронване престижа на институцията.

КТБ

Управителният съвет на БНБ е взел днес следните решения:

- БНБ ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни;

- Ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури;

- С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване БНБ заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала й, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете;

- Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти, съобщават още от БНБ.

Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година.

Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа.

"Креди Агрикол"

Междувременно, днес БНБ постави под специален надзор и банка "Креди Агрикол - България" (преименувана на Търговска банка Виктория).

100% от капитала на "Креди Агрикол - България" беше придобит от КТБ с разрешението на БНБ и Комисията за защита на конкуренцията 10-ина дни, преди КТБ да бъде поставена под специален надзор заради опасност от неплатежоспособност.

Този факт не се коментира от БНБ.

В прессъобщението й се казва:

"Управителният съвет на Българската народна банка след подробен анализ на ситуацията, създадена от недостига на ликвидност на Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество – бивша „Креди Агрикол – България“ (банковата група КТБ) заявява:

- Потвърждаваме поставянето на КТБ под специален надзор, както и прилагането на същата мярка към нейното дъщерно дружество.

- Недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор.

- На основание на тези констатации Управителният съвет на БНБ:

1. Постави Креди Агрикол България ЕАД под специален надзор за три месеца;

2. Назначи за квестори Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев;

3. Отстрани от длъжност членовете на Управителния и на Надзорния съвет на Креди Агрикол България ЕАД."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.06 2014 в 11:35

Важното е, че имаме такива политика на сигурност вече в подобни кризи при банките и това няма да засегне целия банков сектор. Ето, как едно учене от грешка сега ще спомогне всичко да мине гладко при одържавяването на една банка. Важното е, че парите на хората са гарантирани от Фонда и че няма за какво да се притесняват. До 21 юли просто няма как да се работи с банката, но след това няма да има никакъв проблем. А и предполагам, че после ще я купи някой едър акционер, и ще се влеее нов свеж капитал в банката. По-важното е да се обърне внимание на факта, че Дебелян Пеевски и всички фигури стоящи зад него отново ще останат ненказани!!

23.06 2014 в 11:05

Още по-хубаво, но хайде всички да спрете да спекулирате, че банката е пред фалит, финансово нестабилна е и не може да изплати на гражданите всички суми и лихвите. Всяка една банка си има лимипт на преводи за ден. Спрете да спекулирате, банката няма да фалира, няма опасност за парите на хората, а и стига с тези масови психози. Всичко ви е ясно заради кого се случи.

23.06 2014 в 11:00

БНБ сега ще го играят добрия герой, както и правителството, в същото време си дават един месец време още протакане преди оставката... Истината е, че проблемите в КТБ бяха чисто политически предизвикани от Пеевски с помощта на прокуратурата и медиите му. Банката няма да стане държавна, тъй като няма ресурс за това, съмнявам се и да имат желание за подобно нещо, по-скоро някой от чуждите й инвеститори ще я придобиe.

23.06 2014 в 10:16

Това е добра новина . Доста по - скоро ще отвори от първите прогнози за 3 месеца .

23.06 2014 в 08:00

“Мероприятието” КТБ е класически ТЪПИНГ ПОЙНТ, някой да се сеща как действаха протестърите а??? Как едни пишлегари слагаха вериги на СУ (нагнетяване на напрежение с малки групи), това да се сещате? А да се сещате кой финансира “Протестна мрежа? Давам жокер – фондация “България-Америка”. А да се сещате кой е фондация “Тъпинг пойнт”? Давам жокер – Цв. Карагьозова. А случайно да ви просветва защо “Протестна мрежа” съчинява пасквил срещу КТБ и “уж” с/у Пеевски, който пасквил Делян Пеевски много го устройва и горещо прегръща. Този пасквил Цацаратурата пък горещо прегръща и веднага организира МВР-пикчърс пред сградите на КТБ. Първо в мероприятето “КТБ” е “пасквил Протестна мрежа”, Цацаратурата и МВР-пикчърс, а след това са опашките пред КТБ и тегленето на 600 млн от сметките на държавните фирми. Кой нарежда изтеглянето ще се установи,ь и къде са отишли парите също. Ако са отишли в ББР, която сега ще влиза в КТБ за да я отваря, защо са ги теглили? Защо Цацаратурата се включи в ТъпингПойнта – Цацаров толкова ли е тъп, или не е тъп а е “заработил”, и какво е заработил?!?! А МВР-пикчърс случайно в това МВР да има някой умен анализатор, или има само лизатори. А в ДАНС, а в БНБ, случай някакъв умен човек да има? Протестна мрежа от лакомия за власт държавата ли искат за закрият, и кой на тези тъпанари им е подхвърлил схема от тъпинг пойнт?!?
В мероприятието КТБ освен самата КТБ, която след 5 дни “тъпинг-пойнт ТЕРОР срещу себе си, поисква по закон от БНБ СПЕЦИАЛЕН НАДЗОР всички останали се осраха, и сега кой от тези осралите се – Протестна мрежа, Цацаратура, МВР Пикчърс, ДАНС, БНБ, Правителство ще понесе отговорност, закона че им спретнаха мероприятие Тъпинг пойнт, айде сега да почнем “Кой, Кой, Кой.... ех че е добре....
Ето ви куп въпроси, а сега да ви видя... в кухите ви кратуня освен “комундели” и простотии май никой няма ....

23.06 2014 в 01:06

Хаха. недостигът на ликвидност е в която и да е банка да отидете. опитайте от коя да е банка да изтеглите 1:10 от парите наведнъж, ще установите че просто ги няма. само лихвите са там. Ту Биг Ту фейл както се казва.

22.06 2014 в 23:18

Eй, ;много прост народ коментира тук. Откъде разбирате от банково дело бе боклуци? Всяка банка в света, ако боклуци като Цацаров се цепи то ТV, че е повдигнал обвинение с/у Банков надзор на БНБ, всяка банка в света ако Правителството НАРЕЖДА на държавни фирми да си теглят парите И ТО ОГРОМНИ СУМИ изтеглени за 6 дни –повече от 600 млн лева, и КТБ е плащала, та плащала, И КАТО “Протестна мрежа” и тъпите ЖУРНАЛЯ поръчково дрънчат и плашат хората – ВСЯКА БАНКА В СВЕТА ЩЕ ИЗЧЕРПИ РЕСУРСА СИ НАЧАСА.
За да ви светне в тъпите кратуни – всяка банка плаща в оборот до определен лимит, останалото е раздадено в кредити, и за да върне 100 % от вложените пари, трябва да се върнат кредитите. То бива тъпчовци като тебе, аман....
Случайно някой да се добрал до най-секретната инфо – В КОЯ БАНКА СА ПРЕНАСОЧЕНИ 600 млн лева, изтеглени през миналата седмица от КТБ – нареждането за изтеглянето на 600 млн от държавните фирми е дадено от Правителството, Кой е дал нареждането... Кой е завербувал Цацаров да даде ход на пасквила на Протестна мрежа, кой е наредил на МВР Пикчърс да прави шоу пред КТБ?
Евалла на КТБ, плаща и публикува съобщение че е обект на НЕЗАКОННИ АТАКИ, плаща и пак плаща, и като вижда, че Цацаратурата и МВР Пикчърс нагло я ряботят и нахъсват гражданите, като вижда, че Правителство нехае, като вижда медии – ИСКА ПО ЗАКОН специален надзор...
А сега да видим дали българите ще поискат сметка от Цацаратурата, дали ще поискат сметка от БНБ, че си е траело 10 дни, дали ще поискат сметка от Плевню - че първият коментатор бе Галя Прокопиева от Икономедия на Прокопиев, дали ще поиска сметка от Протестна мрежа, де Цацаратурата им прие шпъргалката и тръгна с полиция да претърсва КТБ – А бе какво разбират полицаи и прокурорчета, па били и Цацаратури от банково дело бе боклуци.

22.06 2014 в 20:02

Няма по големи далавераджии от Пеевски , Василев и компания . Такъв цирк да разиграят и така да опекат нещата , че хем парите в тях да останат , хем хората да духат супата , а държавата(щото няма такава), да плаща за всичко . Но все пак , аз вярвам че всичко се връща в тоя свят и тежко им на тия които си играят с човешките съдби и в момента се мислят за недосегаеми , а може би и за богоизбрани !

22.06 2014 в 18:50

Добре де питам аз, как така се присвоява бизнес за милиарди, граден с години? Не е ли това чудовищно, което се случва и политици и институции ще се разполагат с държавата като с бащиния?

22.06 2014 в 18:26

В началото бе любовта между Пеевски и Борат, двамата светии. После Пеевски спря да бъде светия и тролове червени го захапаха, въпреки че предния ден им беше най-добър другар. Но накрая и Борат биде паднал и само троловете останаха да беснеят без заплати по форумите български. И биде ден..