КТБ отваря отново на 21 юли

Капиталът й ще бъде увеличен с държавни пари

Александра Маркарян 22 юни 2014 в 16:29 13350 17

КТБ

Снимка Сергей Антонов

КТБ

Капиталът на Корпоративна търговска банка ще бъде увеличен, като за целта ще бъдат налети държавни пари от Фонда за гарантиране на влоговете в банките и Българска банка за развитие.

Това реши Управителният съвет на Българската народна банка в неделя, 22 юни.

КТБ ще бъде отворена отново на 21 юли.

В същото време Цветан Василев - основният акционер на КТБ, който бе отстранен от поста председател на Надзорния съвет - няма да има никакви правомощия, нито право на глас до 20 септември. Причината е отново решение на УС на БНБ от петък, 20 юни. От тогава БНБ реално управлява КТБ чрез двама квестори. Тогава и УС на БНБ реши да отстрани от длъжност членовете на Надзорния и Управителния съвет на КТБ и да лиши от право на глас за 3 месеца основните акционери ("Бромак" на Цветан Василев държи 50.66% от капитала).

До сегашната ситуация се стигна след разрив в отношенията между медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски и Цветан Василев. Въпреки че от началото на седмицата медиите от групата, продадена наскоро от собственика - майката на Пеевски Ирена Кръстева - на офшорка, публикуват ежедневно обширни материали срещу КТБ и Василев и въпреки че в резултат на това започна масово теглене на средства от вложители, в петък управителят на БНБ отговори твърде уклончиво на журналистическите въпроси дали БНБ ще заведе дело за уронване престижа на институцията.

КТБ

Управителният съвет на БНБ е взел днес следните решения:

- БНБ ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни;

- Ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури;

- С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване БНБ заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала й, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете;

- Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти, съобщават още от БНБ.

Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година.

Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа.

"Креди Агрикол"

Междувременно, днес БНБ постави под специален надзор и банка "Креди Агрикол - България" (преименувана на Търговска банка Виктория).

100% от капитала на "Креди Агрикол - България" беше придобит от КТБ с разрешението на БНБ и Комисията за защита на конкуренцията 10-ина дни, преди КТБ да бъде поставена под специален надзор заради опасност от неплатежоспособност.

Този факт не се коментира от БНБ.

В прессъобщението й се казва:

"Управителният съвет на Българската народна банка след подробен анализ на ситуацията, създадена от недостига на ликвидност на Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество – бивша „Креди Агрикол – България“ (банковата група КТБ) заявява:

- Потвърждаваме поставянето на КТБ под специален надзор, както и прилагането на същата мярка към нейното дъщерно дружество.

- Недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор.

- На основание на тези констатации Управителният съвет на БНБ:

1. Постави Креди Агрикол България ЕАД под специален надзор за три месеца;

2. Назначи за квестори Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев;

3. Отстрани от длъжност членовете на Управителния и на Надзорния съвет на Креди Агрикол България ЕАД."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!