Започват важни тестове на интерконектора с Гърция, от който чакаме да дойде евтиният газ

Проектната компания премина успешно поредния независим одит след проверки на терен; строителните дейности продължават с добри темпове

OFFNews 30 октомври 2021 в 11:47 6908 2

Компанията, изграждаща интерконектора между България и Гърция, отчете бързи темпове на напредването на проекта. От тази тръба се очаква спасението от скъпия руски газ, тъй като по нея ще идват договорените с Азербайджан количества синьо гориво, които са двойно по-евтини.

Всички основни дейности по изграждане на интерконектора Гърция-България продължават да се изпълняват активно, като през втората половина на октомври стартират и първите хидротестове на инфраструктурата. Те вече се изпълняват на територията на Гърция, очаква се скоро процесът да стартира и по трасето на IGB на българска територия.

Хидротестът е един от най-важните етапи в тестването на газопровода, тъй като позволява да се провери обстойно дали изпълнението на инфраструктурата отговаря напълно на зададените параметри в работния проект, дали качеството на материалите и на вложения труд отговарят на изискванията. Хидротестовете се провеждат на етапи, които започват след извършването на всички останали задължителни безразрушителни проверки на вече заварения газопровод. До въвеждане на интерконектора в търговска експлоатация предстоят още редица други процедури, включително тестове с пренос на реални количества газ, за да се гарантира спазването на всички стандарти за безопасност и за да се потвърди издръжливостта на изграденото съоръжение напред във времето.

В рамките на октомври проектната компания ICGB, която отговоря за реализацията на интерконектора, премина успешно четвъртия независим одит, предвиден в строителната фаза, който се изпълнява от чуждестранната компания RSK Ltd. по линия на заемното финансиране от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Поради засиления контрол, свързан с отпускането на финансиране от ЕИБ, проектната компания подлежи на общо 6 социално-екологични одита в рамките на строителната фаза на проекта и няколко последващи проверки след въвеждане в експлоатация. По време на одита независими експерти извършиха детайлни проверки по терена на газопровода и на територията на Гърция, и в България. Проверени бяха всички активни строителни дейности, както и изпълнението на пресичанията под коритото на р. Марица и под яз. „Студен кладенец“. Нито едно сериозно нарушение или отклонение от нормите не беше регистрирано по време на проверката.

ICGB получи и одобрение след приключване на подробен одит по второто междинно плащане от безвъзмездното финансиране от Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ). Успоредно с напредъка на строителството на газопровода IGB, проектната компания инициира процеса по оформяне и подаване на искането за възстановяване на направените допустими разходи за закупуване на активи и за извършени строителни дейности. В рамките на октомври Европейската комисия официално одобри без забележки второто междинно изплащане на стойност 16 503 254,24 евро, като средствата вече са получени. Това е важен знак за продължаващата подкрепа за проекта IGВ от страна на ЕК, както и за високата оценка към проектната компания и нейните системни усилия за стриктно прилагане на всички процедури и правила при изпълнение на проекта IGB.

Близо 140 км от 182-километровото трасе са изцяло завършени - заварени и положени в траншеята. Заваръчните дейности са изпълнени на 96%, напредва изпълнението и на останалите предвидени по проект съоръжения – газоизмервателна станция до Стара Загора и диспечерски център в близост до Хасково.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В съответствие с устава си, „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/година, като следва развитието на пазара и по този начин позволявайки обратно подаване (от България към Гърция) с допълнително изграждане на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за разбирателство между „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG относно съвместни действия във връзка с бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

Строителството на тръбата трябва да приключи до края на годината. Ако това не се случи, българската държава вече обяви, ще налага санкции от 90 000 евро за всееки ден просрочие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

2

Bace7

30.10 2021 в 19:58

Свидетели сме на редица неверни твърдения и чисти манипулации, че азерският газ бил евтин. Ама другаре, много ви се молим! Добивната цена на Илхам Алиевия газ е с пъти над тази на руския, върху нея се трупат транзитни такси в Турция, самият газ пътува 2000км до границата с Гърция. Самият Азербайджан често има недостиг на газ за вътрешното потребление, и го покрива...с внос, от Газпром! Да излезе един Мунчо, и да ни обяви конкретната цена, по която ще получаваме газ декември. А и още се питаме кой ни натакова да не сключим дългосрочен контракт с руснаците, а купуваме по спотови цени?

2000

1

Atan

30.10 2021 в 12:24

Ега ти "срочната" работа! Десет години не са стигнали, а газопроводът от Турция стана за по-малко от година. Четящите горното изложение правителствени експерти биха могли да видят как се упражнява инвеститорски и банков контрол, при разумно сключени договори с оглед на държавните интереси!
 
X

Да помогнем на украинските деца!