Скандално: Задължиха служителите на ДАИ да мълчат за далавери

Светослав Метанов Последна промяна на 20 февруари 2018 в 15:21 22600 2

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) Красимир Сребров е задължил служителите във ведомството да попълнят изключително скандална декларация за конфиденциалност, научи OFFNews.

Според чиновници в бившата ДАИ това е опит да се запуши устата им, за да не се изнася каквато и да е информация за корупционните схеми в службата, която е на подчинение на транспортния министър Ивайло Московски. 

Заповедта на Сребров е от 12 февруари 2018 г. с номер 11-01-1353 задължава всички служители в ИААА да попълнят декларациите, че ще мълчат за случващото се във ведомството в 7-дневен срок от датата на заповедта. Тези, които са в отпуска, трябва да го сторят веднага след като се върнат на работа.

Самите декларации са изключително скандални. В тях е записано, че "конфиденциална информация е всяка информация, факти, данни и всички други въпроси, за които получа сведения пряко или косвено в резултат на моята работа в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Според друго определение "конфиденциални документи са всички чернови и оригинални документи, подготвителна информация и други материали с информацията, съдържаща се в тях, до която имам достъп пряко или косвено в резултат на работата ми в Агенцията."

Към този текст е вкарано и още по-абсурдно задължение, според което всички записки или бележки, направени на работното място, се считат също за "конфиденциални документи".

В декларациите изрично е записано и че служителите на ИААА нямат право да разгласяват каквато и да е информация от ведомството "чрез средствата за масово осведомяване, печатните издания или Интернет".

Служителите на агенцията обаче щедро получават правото да споделят информация само с "ръководните служители на ИААА".

Според друг текст от декларацията в случай че служителите на ДАИ не са доволни от работата на шефовете си, трябва да се оплачат на именно на тези, от които не са доволни и да не казват на никого другиго.

Ето и конкретния текст:

"Ако имам лична неудовлетвореност от условията на труд, размера на възнаграждението ми, начина по който се справям с преките си задължения, технологията на работа, начина по който се управлява Агенцията, ще ангажирам с това единствено компетентните ръководители в Агенцията и няма да ангажирам с това други служители, както и няма да създавам негативно отношение към Агенцията или други служители."

Законотворческите бисери в заповедта на Сребров обаче не свършват дотук. Декларацията за конфиденциалност съдържа и текст, с който подписалите я служители на ИААА се ангажират в срок от 10 години след напускане на ведомството да не разгласяват каквато и да е информация за работата във ведомството.

В документа е записано и че при нарушения на поетите ангажименти, служителите ще носят дисциплинарна отговорност, което не е ясно как ще стане за вече напусналите ведомството.

По повод на скандалните декларации вече е подаден сигнал до отдел "Надзор на законност" във Върховна административна прокуратура от доскорошният шеф на ДАИ-София Кънчо Димитров. Той бе човекът, който съдейства за разкриването на мащабна схема за продажба на шофьорски книжки, при която бяха арестувани 12 от общо 16 инспектори, изпитващи кандидат-шофьори в столицата. За "награда" обаче Димитров бе освободен от работа, а служители с повдигнати обвинения продължават да изпитват.

Според новия сигнал на отстранения борец с корупцията в ИААА декларациите за конфиденциалност са незаконосъобразни, че нарушават основни човешки права и свободи, и представляват опит за сплашване на служителите. Димитров твърди и че чрез тях се цели чиновниците във ведомството да не контактуват с журналисти и да се въздържат от подаване на сигнали до компетентните органи, включително и прокуратурата за случаи, когато служител или служители преценят, че е налице извършено административно нарушение от техни колеги или ръководители.

По-късно от Министерство на транспорта заявиха пред OFFNews, че декларациите за конфиденциалност в никакъв случай не забраняват на служителите на ИААА да подават сигнали за корупция и да сезират компетентните органи по отношение на информация, свързана с извършени престъпления.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови