Синдиците към директори в КТБ: Не се крийте, елате в съда и ще разберете защо има толкова дела срещу вас

OFFNews Последна промяна на 10 октомври 2017 в 14:01 3597 0

Синдиците на КТБ разпространиха днес изявление в отговор на бивши администратори във фалиралата банка. Те изпратиха писмо до омбудсмана Мая Манолова и председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, в което се оплакват от многото заведени срещу тях дела и търсят правна помощ. Писмото бе публикувано вчера от сайта "Фрогнюз" и цитирано от "Дневник". То е подписано от Илиан Зафиров, Александър Панталеев, Георги Христов и Георги Зяпков.

В него твърдят, че "не можем да ползваме и правна помощ по тези дела, тъй като няма и не може да се намери нормален адвокат от всичките правоспособни адвокати в България, който да се ангажира професионално по 174 дела за 2,6 млрд. лева срещу хонорар от 300 лева на съдебна инстанция на всяка едно от тези 174 дела".

Четиримата бивши директори твърдят, че синдиците "целенасочено и дискриминационно" са завели против тях 174 дела и че те няма как да се защитят по тях, защото са много, а процесуалните срокове за организиране на защитата са кратки - 14-дневни. Твърдят, че са лишени от физическата възможност да се защитят и че друга цел е да бъдат платени 174 адвокатски хонорара, което целяло "източване на масата на несъстоятелност на КТБ (н) и ограбване на вложителите и на останалите кредитори на масата на несъстоятелността на КТБ (н)".

В провокираното от писмото на четиримата изявление синдиците отбелязват, че исковете са 112 с общ материален интерес 2.4 млрд. лева и че те са срещу бивши администратори на КТБ, включително четиримата.

В него се казва още:

"Коректността изисква да отбележим, че от предявяването през април 2017 г. на исковете срещу бившите администратори на КТБ АД – автори на писмото, досега СГС (Софийски градски съд - бел. ред.) прави многократни опити да призове въпросните лица, но те не могат да бъдат открити на официално регистрираните или посочените от тях постоянни или настоящи адреси по местоживеене. Поради тази причина на същите не могат да бъдат връчени документите, приложени по делата, с което се затруднява съдебният процес. Това налага назначаване на особени представители, за което предявилият исковете – „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), е длъжна да заплати високи адвокатски възнаграждения. Укриването на лицата, срещу които са заведени делата, цели именно това – да бъде принудена КТБ АД (н) да заплати от масата на несъстоятелността тези възнаграждения. В тази връзка поведението на лицата – бивши администратори не кореспондира по никакъв начин с отправения от тях апел в писмото за „ефективна съдебна защита, достъп до съд и справедлив процес”.

Срещу въпросните лица – автори на писмото, са заведени искове за нанесени имуществени вреди, с които е ощетена КТБ АД, понастоящем масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), а съответно и хилядите физически и юридически лица – кредитори на КТБ АД (н). Поради това, меко казано, е некоректно от страна на тези лица да изразяват загриженост за „ограбване на вложителите и на останалите кредитори на масата на несъстоятелността на КТБ АД (н)” при положение, че самите те носят огромна вина за нанесените имуществени вреди на вложителите на КТБ АД (н). Именно тази им вина ще се опитаме да докажем в съда чрез предявените срещу тях искове. Целта е със стойността на предявените имуществени претенции спрямо тях да бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ АД (н), която в последствие ще бъде разпределена сред ощетените вложители на КТБ АД (н). Колкото до отправения от авторите на писмото, въпрос „Защо синдиците на КТБ АД (н) и УС на Фонда не са завели по-малко на брой дела, при положение че ответниците по тези дела вероятно сме едни и същи лица?”, можем да отговорим, че, когато се появят в съдебната зала, те ще се запознаят с аргументите ни защо делата са толкова на брой, как са изчислени сумите на предявените срещу тях искове, какви са доказателствата за твърденията ни и ще получат отговори на още ред сходни въпроси, чието място за доказване и оборване е в съдебната зала, а не в писма до институции и медии".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови