Плевнелиев връща в БНБ икономист, напуснал заради валутния борд

OFFNews 07 април 2014 в 14:28 7167 4

Лена Русенова
Лена Русенова

Президентът Росен Плевнелиев номинира доц. д-р Лена Русенова за член на Управителния съвет на Българската народна банка, съобщи прессекретариатът на Президентството.

Лена Минкова Русенова е назначена за първи път за член на УС на БНБ през юли 1996 г. с указ на президента Желю Желев. Другите трима членове на БНБ са Здравко Бальозов, Николина Мичева и Андрей Николов. Русенова става главен икономист на БНБ по времето, когато на власт е социалистическото правителство с премиер Жан Виденов.

Тя подава оставка през декември същата година. В интервю за в. "Капитал" обяснява защо.

"Оставането ми в УС на БНБ е несъвместимо с моята морална позиция и професионални разбирания. Винаги съм смятала, че независимостта на БНБ трябва да се отстоява. Такава е позицията на много от членовете на УС, но не всеки може да я отстоява и това е свързано както с начина на избиране в УС, така и с личните морални устои.

...

От самото начало съм отстоявала позицията си, че УС би трябвало да действа съобразно Закона за БНБ. Едно от сериозните противоречия възникна през октомври, когато беше направен опит УС да бъде подведен и без да има яснота, той да гласува за фиксиране на валутния курс. Впоследствие стана ясно, че това е бил първият опит за въвеждане на валутен борд тихомълком. Ако бяхме гласували тогава, БНБ щеше да влезе в нарушение на Закона за БНБ и да приеме решение, което е единствено в прерогативите на парламента.

...

Правителството е готово да въведе валутния борд, без да отчита рисковете, свързани с това. Въвеждането на валутен борд в този момент и без нужната подготовка е компромис, в който аз не бих искала да участвам."

Лена Русенова е дългогодишен преподавател в катедра “Финанси” на УНСС. От 1991 г. преподава дисциплините „Парична теория и парична политика“, „Европейска парична и финансова интеграция и „Европейски икономически и паричен съюз“ в специалност "Финанси" и "Международни икономически отношения" в УНСС. Ръководи и участва в редица изследователски проекти. Била е член на Специализирания научен съвет по Финанси, счетоводство и контрол при ВАК и заместник-ректор във Висшето училище по застраховане и финанси в София.

През 1998 г. и 1999 г. отговаря за изследванията и дейността на Мисията на Световна банка в България в областта на макроикономическата и финансова политики.

От 2000 г. до 2005 г. е главен икономист към Европейския институт в София. От 2006 г. до 2012 г. Русенова е главен икономист и програмен директор в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

От 2007 до 2012 г. е член на Икономическия и социален съвет, а от 2008 г. е член на Европейския икономически и социален комитет в Брюксел. Като член на Бюрото на секция “Европейски икономически и монетарен съюз” и член на секция “Единен пазар“, Русенова участва в изготвянето на становищата на Комитета по проблемите на новите финансови регулации, съвременната финансова криза, Банковия съюз, Единния надзорен механизъм, Единния механизъм за преобразуване на банки, Европейския икономически и паричен съюз и други. Докладчик е на становища върху предложенията на Европейската комисия относно Фондовете за преобразуване на проблемни банки, Европейската рамка за управление на кризи във финансовия сектор, Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки.

До декември 2013 г. е председател на Управителния съвет на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт” в София. Председател е на Настоятелството на Института за икономическа политика.

Лена Русенова е магистър по икономика от Московски държавен университет “Ломоносов” в Русия, доктор по икономика с докторска дисертация върху монетаристката концепция за инфлацията и антиинфлационната политика. Специализира в Университета “Джордж Мейсън” в САЩ със стипендия „Фулбрайт“. Има специализации в Stanford University, Wharton Business School, University of Pennsylvania, Английската банка, МВФ и Световната банка по проблемите на паричната политика, финансовото управление на търговските банки, международните инвестиции, реформите във финансовия сектор, новите методи и политики в областта на макроикономическото управление и икономическия растеж и други.

Владее английски и руски език.

Мотиви

"Мотивите на държавния глава да номиниран доц. д-р Лена Русенова за член на Управителния съвет на БНБ са нейната професионална квалификация и богат управленски опит, придобити на отговорни постове в национални и международни финансови институции в ключови моменти от най-новата история на страната. Нейните професионални качества и опит са гаранция за ценна експертиза, необходима при вземането на решения при транспонирането на най-новите директиви на Европейския съюз в областта на банковия сектор и хармонизирането на политиката на страната с политиката на Съюза относно регулирането на финансовите пазари", се казва в прессъобщението от Президентството.

За номинацията на Лена Русенова за член на Управителния съвет на БНБ е уведомен Управителят на БНБ Иван Искров.

Тя ще встъпи в длъжност за 6-годишен мандат на 12 юни 2014 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови