Курт капан: ВАС задължи БДЖ да ремонтира, но да плати 4 милиона на частна фирма

Светослав Метанов Последна промяна на 19 юли 2019 в 12:43 8958 1

Една от най-скандалните обществени поръчки на бившето ръководство на БДЖ-Пътнически превози, при която основната част от работата трябва да се извърши от служители и с части на държавната жп компания, а фактурите да се изплащат на частна фирма, трябва да продължи, реши Върховният административен съд.

Става дума за процедурата с предмет "Извършване на планова техническа поддръжка /ТП, МПР и ГПР/ и извънпланова техническа поддръжка /РН/ на електрически локомотиви серия 46200 и електрически локомотиви 44001 и 44002, собственост на "БДЖ –Пътнически превози" ЕООД за три годишен период", чийто бюджет е малко над 4 милиона лева. Скандалното при нея е, че според тръжните условия около 80 процента от работата трябва да бъде свършена от БДЖ, а парите да отидат за предварително известна частна фирма.

С решение № 10991 от 15.07.2019 г. върховните магистрати се произнасят по две жалби - на компанията "Жп Тракция" ЕООД, която се управлява от бивш мениджър в жп компания на бизнесмена Васил Божков и на фирмата "ТБД – Товарни превози" ЕАД на енергийния магнат Христо Ковачки. Първите жалят решението за спиране на обществената поръчка, а вторите - отстраняването си от нея.

Преди решението на ВАС и двете жалби са отхвърлени от Комисията за защита на конкуренцията, но в административния съд нещата се обръщат. Трите съдийки Татяна Хинова, Румяна Монова и Тинка Косева приемат, че БДЖ неправилно са спрели търга на основание, че при само една допусната оферта (на фаворизираната по време на управлението на тандема Велко и Владко "Жп Тракция" ЕООД) няма конкуренция и че не може да се постигнат изгодни условия за възложителя. Също така и се обявяват срещу отстраняването на "ТБД – Товарни превози" ЕАД. 

Така ВАС отменя прекратяването на процедурата и тя трябва да продължи с разглеждането на двете оферти.

Странните условия на въпросната обществена поръчка бяха разкрити в разследването на OFFNews "БДЖ готвят нов подарък от 4 милиона за наши хора".

В един от десетките файлове с технически документи и изисквания, намерихме списък на дейностите, които ще бъдат извършвани от "БДЖ-Пътнически Превози" (самия Възложител) при изпълнение на поръчката“ със следните позиции:

1. Измерване, освидетелстване и УДЗ на колоосите,

2. Репрофилиране на бандажи,

3. Смяна на бандажи с необходимия за това демонтаж на колоосите,

4. Теглово уравновесяване,

5. Стационарни, функционални проби, периодична ревизия на спирачната система и скоростно спирачна проба,

6. Дефектоскопия на възли, агрегати, части,

7. Изпитания на възли, агрегати, части на налични стендове,

8. Ремонт на колооси с колоосни редуктори,

9. Ремонт на тягови двигатели,

10. Ремонт на тягов реактор,

11. Ремонт на реостатни съпротивления,

12. Ремонт на двигател-вентилатори за реостатните съпротивления на локомотиви 44001 и 44002,

13. Ремонт на амортисьори,

14. Ревизия и ремонт на скоростомерна инсталация, АЛС, радиостанция,

15. Извършване на физико-химически анализ на трансформаторно масло,

16. Ремонт на инвертори и електронни платки.

А именно това е огромната част от работата за вършене по обществената поръчка. Така излиза, че по задание БДЖ ще направи ремонт "Направи си сам", а парите ще отидат за частна фирма.

Пак по задание в документацията бяха взети и мерки сладката за изпълнителя обществена поръчка да отиде точно при когото трябва.

Потенциалните, сертифицирани от ИАЖА, изпълнители на обществена поръчка с предмет ремонт на локомотиви у нас са двама – локомотивният завод на Експрес Сервиз в Русе и получаващата многомилионни поръчки от БДЖ "ЖП Тракция". За да не стане грешка обаче, вече бившето ръководство на БДЖ-Пътнически превози заложи условие ремонтите да се правят в София. Така заводът в Русе, който сам произвежда и изнася маневрени локомотиви в цял свят, бе отстранен от процедурата.

След разкритията на OFFNews за скандалната процедура бившият транспортен министър Ивайло Московски разпореди проверка на инспектората на ведомството, която потвърди констатациите за нередности при обществената поръчка и на база на доклада търгът бе спрян.

Сегашното решението на ВАС обаче поставя новото ръководство на БДЖ в твърде деликатна и на пръв поглед безизходна ситуация (курт капан) - четирите милиона лева ще трябва да отидат там, за където са си били отредени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови