Десните: Спрете АЕЦ Белене, оставка на Теменужка Петкова

OFFNews Последна промяна на 26 юни 2020 в 12:05 3415 8

Демократична България настоява за спиране на проекта за АЕЦ Белене и незабавна оставка на енергийния министър Теменужка Петкова.

Десните публикуваха позиция по повод становището на Европейската комисия, че за да бъде финализиран проектът, той ще има нужда от нова нотификация от Брюксел. Нещо, което досега беше отричано от Петкова.

Ето пълния текст на изявлението на ДСБ, Зелено Движение и Да, България:

Демократична България винаги е имала ясна, аргументирана и последователна позиция за окончателно прекратяване на „Белене”. Използваме всички инструменти за защита на обществения интерес, като включително водим съдебно дело. От последното писмо на Европейската комисия възникват ключови въпроси, които целенасочено не са били оповестени пред обществото:

Както многократно досега заявявахме, трябва изцяло нова процедура по съгласуване на проекта с ЕК. Досега министър Петкова винаги е твърдяла, че нотификацията (съгласуването) от ЕК от 2007 г. за проекта Белене е в сила. Това беше опровергано през ноември 2018 г. в писмо от ЕК до евродепутата Светослав Малинов. Става ясно, че през 2019 г. ЕК е изпратила писмо до министър Петкова, в което изрично я е уведомила, че евентуалното възобновяване на проекта представлява нов инвестиционен проект и цялата процедура трябва да започне наново. В последното писмо ЕК демонстрира пълна приемственост по въпроса и заявява, че това е необходимо, за да може да се извърши всеобхватна оценка на новия проект и цялостното му съответствие с Договора за Евратом и вторичното законодателство по него в областта на ядрената безопасност, радиационната защита, управлението на радиоактивни отпадъци, инвестициите, сигурността на доставките и ядрените гаранции. Въпреки това министър Петкова продължава да заблуждава обществеността и потенциалните инвеститори, че нотификацията от 2007 г. е в сила. Кой ще плаща, ако някой от тях заведе дело за нанесени щети от невярна информация?

Комисията обръща внимание, че „inter alia, районът на Белене се намира в сеизмично активна зона“ и изисква българските органи да представят нова информация. На тази база проектът ще бъде оценен съобразно новите изисквания и критерии и ЕК ще уведоми за своето становище, включително по въпроса за сеизмичността. С това твърденията на управляващите за липса на сеизмичен риск напълно се опровергават.

Посочва се, че публикуването на поканата за заявяване на интерес за стратегически инвеститор в Официален вестник на ЕС по никакъв начин не означава, че ЕК е одобрила проекта, каквито внушения министър Петкова многократно е правила.

Според ЕК предмет на поканата е придобиването на акции в бъдещо дружество и тя не може да бъде средство за подбор на икономически оператор, който сам би извършил строителните работи или предоставил услугите или доставките, тъй като това би могло да представлява заобикаляне на директивите на ЕС относно обществените поръчки. Правителството обяви необвързващия меморандум между Росатом, Фраматом и Дженерал Електрик за консорциум в рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор. Това може да доведе до започване на производство за установяване на нарушение срещу България.

Подчертава се, че възможността за диверсификация на доставките на ядрено гориво трябва да бъде условие за всяка нова инвестиция. От процедурата за избор на стратегически инвеститор обаче е ясно, че доставчикът на ядрено гориво е предопределен.

Комисията заявява, че, ако проектът „Белене“ подлежи на промени, ще трябва да се извърши нова ОВОС или скрининг в съответствие с Директива 2014/52/ЕС. Намеренията за имплементиране в проекта на управляващи системи на Фраматом и на турбогенератор на Дженерал Електрик означават извършване на големи промени и следователно налагат провеждане на нова процедура за ОВОС.

Комисията обръща внимание, че ако България възнамерява да сключи проектодоговор с трета страна (Русия, Китай, Корея и САЩ), той трябва да бъде предоставен за оценка от ЕК. Такъв договор може да се сключи само след като са удовлетворени възраженията на ЕК или евентуално произнасяне на съда на ЕС.

Съгласно предоставената информация, ЕК смята, че бъдещото дружество ще бъде държавна собственост на България чрез мажоритарно участие. Досега управляващите са заявявали, че страната ще участва само с настоящите активи, но не и с парични средства.

Комисията напомня, че бъдещото дружество ще бъде длъжно да провежда обществени поръчки за избор на строител, доставки и услуги.

Припомняме, че прекратяването на проекта АЕЦ „Белене“ е докладвано от страна на правителството пред международната общност с два доклада: през 2013 г. с шестия национален доклад по Международна конвенция за ядрена безопасност и през 2014 г. с доклад по Директива 2007/91 Евратом на Съвета относно общностна рамка за ядрена безопасност на ядрените инсталации.

Смятаме, че е въпрос на време властта да поиска държавни гаранции по „Белене”, което ще прехвърли рисковете и разходите върху всички данъкоплатци. Крайно време е за окончателно прекратяване на „Белене” и спиране източването на парите на данъкоплатците в неефективни и морално остарели проекти. Предоставянето на площадката за индустриална зона ще бъде възможност за връщане на част от направените досега инвестиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3023

8

Klinklin

04.07 2020 в 10:15

Ей, може би 1 седмица не бях чувала от десните да искат оставка на някой министър. Как се удържаха не разбрах. Сега пак са се активизирали по няколко фронта да атакуват правителството. Не знам дали разбират сами или не, но не си правят услуга така с тази хипер активност и винаги решават пробелемите с оставки.

23303

7

Стефан

02.07 2020 в 01:22

Добре. Само че американците вече не могат да строят АЕЦ . загубили са технологиите. И англичаните не могат. Французите също не могат.
Гореизброените не могат да правят вече даже атомни бомби, но това е ариета от друга оперета, отделен смях.
Умеят да правят клозетни казанчета с етикети "за монтаж в атомна централа!", и до там.

Не им и наливат - зарязаха ги. Някой от ония клоуни ония дни бодро пееше по радиото за нещо друго. Примерно за еврото, не помня.

12320

6

Buriata

02.07 2020 в 00:33

Да, ама ако не го строяха руснаци, а американци друга песен щяха да пеят. Нали от Америка за България им наливат яко пари на тия и НПО-тата им.

12435

5

Jinx

30.06 2020 в 12:30

ДБ ще ме прощават ама за АЕЦ-а много бъркат. Може и да има нужда от ревизия на проекта, но това ще ни даде независимост, от която България отчаяно се нуждае.

23303

4

Стефан

29.06 2020 в 19:48

Айде стига сте ревали кат недоеб...
Белене ще има - нали тия, които ви плащаха за тия писъци си получиха рушвета. И хранцузите, и пиндостанците.
Вървете да се борите вече за негрите и педерасите в американско - много ги били притеснявали. А ние тука някак ще се оправим с комунизма, от който воните само вие.

12860

3

newfoundland

29.06 2020 в 18:56

Техният бивш евродепутат Светослав Малинов работеше само срещу интересите на България!

4006

2

Kongoto

29.06 2020 в 14:29

А ние пък казваме извънпарламентарни партийки да не дават много много акъл!

10910

1

1Sion1

26.06 2020 в 15:21

"Десните", дето са чиста проба нео либерали от най-лош вид, да съберат 3 млрд, които са похарчени до момента, да ги върнат на данъкоплатците и след това да умуват...