'Биволь' пита защо държавата мълчи за най-голямата конфискувана пратка биткойни в историята

OFFNews 08 декември 2017 в 11:44 20891 9

Снимка Pixabay

Българските власти са задържали най-голямата в световен мащаб конфискувана пратка биткойни през май 2017 година, съобщи сайтът "Биволь" в свое разследване. Става въпрос за 213 519 биткойни, които към днешна дата биха стрували над 3 милиарда долара. Обстоятелствата около тази операция обаче остават неясни, както и съдбата на самата конфискувана криптовалута.

Авторите на материала се позовават на съобщение на международната правоприлагаща служба SELEC. Според него на 19 май т.г. българските власти успешно са приключили съвместно разследване под името "Пратка/Вирус" в областта на киберпрестъпленията. Разследването е било заради намеса в компютърната система на митниците с цел избягване на митнически такси. Разбита е организирана престъпна група от българи, които действали със съдействието на хора от Македония, Гърция, Румъния и Сърбия. С помощта на корумпирани митничари компютри били заразени с вирус, позволяващ от разстояние да се променя информацията за преминаващи товари. Те били отчитани погрешно като вече проверени.

Били са претърсени над 100 адреса, заподозрени и превозни средства, допълва съобщението на SELEC. Конфискувани са пари, техника, банкови документи и др. и са били арестувани 23-ма души, сред които петима митничари. Смята се,ч е щетите от престъпната схема са ощетили хазната с над 10 млн. лева само за 2015 г. Иззети са били и виртуални портфейли с общо 213 519 биткойна, като тогава един биткойн се е търгувал за 2354 щатски долара, а към днешна дата цената му минава 15 000 долара. Авторите на схемата са предпочитали да съхраняват и инвестират средствата в криптовалута, която е трудна за проследяване.

Съобщението завършва с информация, че тече производство срещу извършителите, 8 от които са с постоянна мярка за арест.

Екипът на "Биволь" е изпратил до МВР и прокуратурата запитване за подробности около операцията, за това къде и как се съхраняват биткойните и запитване дали властите разполагат и с ключ за виртуалните портфейли. Това е важно, тъй като без този ключ криптовалутата е неизползваема. В края на ноември редакцията на "Бивоъ" получава отказ за предоставяне на тази информация заради течащото производство.

От сайта изразяват опасения, че огромното количество биткойни може да изчезне в неизвестна посока:

"Преди няколко дни съобщихме за отказа на МВР и Прокуратурата да съобщят как се разпореждат с конфискувани от правоохранителните органи биткойни, чиято стойност по днешния курс е близо 6 000 000 000 лева (шест милиарда лева)...

"Биволъ" продължава да разследва този уникален в историята случай, който представлява най-мащабната до момента конфискация на криптовалута.

Припомняме, че най-голямото потвърдено изземане на криптовалута до момента е за 144 336 биткойна, след като ФБР разби криминалния сайт "Пътя на коприната".

След като иззе компютрите на собственика на "Пъта ня коприната", ФБР прехвърли всички намерени в тях биткойни на специален портфейл, собственост на американската държава, който беше оповестен публично.

След приключването на разследването, биткойните бяха продадени на търг и донесоха на американската държава 48 милиона долара.

Защо МВР не действа като ФБР?

Вместо да вземе пример от този прозрачен и ефикасен начин да бъдат съхранени и употребени "на ползу роду" конфискуваните биткойни, МВР мълчи.

Съществува обаче реална опасност биткойните да бъдат присвоени, ако останат "на тъмно".

Предотвратяването на потенциална злоупотреба е възможно, както се вижда от практиката на ФБР. Достатъчно е всички иззети биткойни да бъдат прехвърлени в специален публичен портфейл, собственост на българската държава.

Оповестяването на публичния портфейл ще го изключи от системата за транзакции, тъй като той съдържа средства придобити от престъпна дейност, върху които българската държава публично е заявила собственост.

Впоследствие този ресурс може да бъде използван като инвестиционен инструмент, продаден на търг или по друг начин, но това ще се случи прозрачно и ще може да се проследи дали разпореждането с него е в интерес на данъкоплатците.", кометират от редакцията на "Биволъ".

Към публикацията на "Биволъ"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

9

поп Дръвчо

09.12 2017 в 15:31

Хайде сега да залагаме:

Вариант 0: Бройката коини не е вярна и примерно са конфискували левова равностойност 200 хиляди. Ушев е известен с прецизното писане на протоколи от обиск.
Вариант 1: Ушев е намерил биткоините но не ги е обезопасил и предполагаемият разбойник, имайки копие на ключовете, ги е преметнал в друг портфейл да си ги харчи на спокойствие.
Вариант 2: Ушев е намерил биткоините и е присвоил част или всичките в суматохата.

Възможни са комбинации от горните варианти.

7551

8

reKontra

08.12 2017 в 21:05

Суджука вече ги е забравил :)

10571

4

Hissarion

08.12 2017 в 12:46

Хайде покрихме дупката от КТБ.

25665

3

Victimized

08.12 2017 в 12:34

Престъпници решили да цакат по-големи престъпници.
Тези парички ще ги цункат тримата дебели, като новогодишна надбавка.
Няма какво да се чудите..

7800

2

voevoda

08.12 2017 в 12:03

Пеевски,Цацаров и Борисов колко суджуци ще изядат..

77927

1

El Commandante

08.12 2017 в 11:51

Баце ше си ги сложи тея въпроси на флашката, къде държи биткойните хахаха.....