Вижте за какво Европа ще дава пари на България идните 7 години

Александра Маркарян 21 август 2013 в 16:31 10012 6

Зинаида Златанова, Снимка: БГНЕС
Зинаида Златанова, Снимка: БГНЕС

Екология, транспорт и пътища са областите, в които Европа ще налее най-много пари към България по оперативни програми през следващия програмен период (2014-2020). Най-малко ще се дадат по програма "Добро управление".

Това става ясно от таблиците за разпределението на парите (6257,32 млн. евро), изпратени от пресслужбата на Министерския съвет днес.

От тях става ясно, че оперативните програми ще са 7. Новата оперативна програма ще е "Наука и образование за интелигентен растеж". В сегашния програмен период парите за образование минаваха през ОП "Развитие на човешките ресурси", управлявана от социалното министерство.

Програмите и разпределението на парите за новия програмен период са:

Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) - 1170,28 млн. евро;

Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) - 707,13 млн. евро;

Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" (ОПИК) - 1037,14 млн. евро;

Оперативна програма "Добро управление" (ОПДУ) - 356,24 млн. евро;

Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР) - 508,04 млн. евро;

Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) - 1271,16 млн. евро;

Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) - 1207,33 млн. евро.

На практика през новия програмен период няма преразпределение на приоритетните области. През 2007-2013 г. отново с най-голямо финансиране от Европа бяха оперативните програми "Околна среда" (над 1,4 млрд. евро), "Регионално развитие" (1,361 млрд. евро) и "Транспорт" (1,255 млрд. евро). Парите за "Развитие на човешките ресурси" сега са значително по-малко (в сегашния програмен период са 1,031 млрд. евро) заради новата оперативна програма за образование.

Прави впечатление, че парите за администрацията нарастват почти двойно. Те са заложени в програма "Добро управление", която обединява сегашните ОПАК и "Техническа помощ". Общо парите по двете бяха около 200 млн. евро. 

По въпроса за общото финансиране през 2014-2020 бившият министър по управление на еврофондовете Томислав Дончев и настоящият отговарящ за това вицепремиер Зинаида Златанова влязоха в задочен спор.

Днес на пресконференция Златанова заяви, че "почти по всички оперативни програми през новия програмен период (2014-2020) средствата са по-малко от сегашния". Малко по-късно Дончев заяви пред агенция "Фокус": 

 

"Средствата за следващия програмен период ще бъдат повече от 7,1 милиарда евро, което е повече от този програмен период. Не е зле госпожа Златанова да се запознае с документите, които тя внася в Министерския съвет, защото на 31 юли е разглеждано индикативното разпределение на средства по оперативни програми. В самия документ, който носи нейния подпис, е записано, че средствата за следващия програмен период ще бъдат повече от 7,1 милиарда евро, което е повече от средствата, които България ползва в този програмен период, които са 6,9 милиарда евро.

Не знам на какво се дължат кривите сметки, които ни се представят. Едва ли грешката е аритметична. Може би от общия обем средства, се вади резервът, средствата за техническа помощ или други пера, но ако караме по този подход и извадим средствата от Кохезионния фонд, от Европейския фонд за регионално развитие и от Европейския социален фонд, в крайна сметка те ще станат нула. Не е зле човек да познава поне документите, които внася”, каза той.

Образователното министерство ще има зам.-министър, отговарящ за новата оперативна програма за образование и наука, каза просветният министър Анелия Клисарова. Той ще бъде назначен до 26 август.

Също днес на заседанието си министрите дадоха съгласие договарящите органи по оперативните програми „Регионално развитие”, „Техническа помощ”, „Развитие на човешките ресурси”, „Административен капацитет” и „Конкурентоспособност” да сключват договори с бенефициенти в размер до 10 на сто над определения бюджет по съответната програма. Целта на това решение е подобряване на усвояемостта на парите по европрограми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!