Цветанов раздавал поръчки за очерняне на неудобни

Последна промяна на 05 април 2013 в 10:42 8964 19

Ген. Тончо Михайлов. Снимка: БГНЕС
Ген. Тончо Михайлов. Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов раздавал устни поръчки за дискредитиране на неудобни хора.

Това твърди в интервю за БГНЕС бившият директор на ОДМВР Стара Загора генерал Тончо Михайлов.

Михайлов разказва как преди да излезе в пенсия, получил от Цветанов няколко поръчки, които той трябвало да изпълни. Задачата му била да изфабрикува компромати, така че въпросният човек „да го няма на терена, защото пречи“.

Той дава за пример случай с кмета на Гълъбово – Николай Тонев. „Същото нещо - там ни пречи, защото той го е превърнал на бащиния и т. н.", цитира министъра той. След като отива на място в Гълъбово, Михов разбира, че в общината няма нищо нередно, след което докладва на Цветанов. „Той побесня, той каза: Значи ти не искаш да свършиш работа“, разказва Михайлов, като допълва, че все пак поръчката е изпълнена, а кметът на Гълъбово заедно с Общинския съвет са подсъдими за организирана престъпна група заради липсата 65 лв. от общинския бюджет. „Разбирате ли колко години вече се върти това дело – ето това е поръчка, това са поръчковите дела", обяснява ген. Михайлов.

Подобна поръчка била и тази за Иса Бесоолу, представител на ДПС в региона на Павел баня, в Казанлъшкия регион. За него Цветанов също казал: "Пречи ни". Още една такава политическа поръчка, която вътрешният министър искал от генерала, е за бившия директор на "Мини Марица Изток" Иван Марков, който по това време е бил мажоритарен кандидат на БСП за изборите тогава.

Самият той е жертва на подобна война - през 2009 година по нареждане на Цветанов срещу него стартира проверка за незаконно подслушване. На 7 май 2010 година ген. Михайлов е привлечен като обвиняем, а в края на април 2012 година съдът оправда Михайлов.

 По думите на генерала преди да влезе в МВР, Цветанов бил познат в професионалните среди като „мъжката секретарка на г-н Бойко Борисов“. Когато застанал начело на МВР обаче, Цветанов се променил и започнал да дава неадекватни заповеди. На първото събиране с ръководството на министерството и ръководителите на всички дирекции Цветанов „се обърна към Вальо Йорданов – директора на СДВР, и му каза: Вальо, така както сме се разбрали. Искам оттук нататък новина – картинка, новина – картинка. Цитирам дословно, а един колега, който стоеше до мен, каза: Добре де, ние министерство на новините ли ще ставаме от днеска? То прозвуча като анекдот", разказва Михайлов.

Според него МВР никога не е била в по-низвергнато положение, защото „министър Цветанов в стремежа си да налага политическата си воля, той или те - са готови да смачкат всичко по пътя си, само и само да бъде наложена, а зад тази политическа воля, смея да твърдя, стои неговата лична и в дълбочина и личен интерес".

Пред БГНЕС той коментира скандала с подслушванията. „Съществува реална хипотеза, в която може в рамките на законно разрешеното подслушване да се извършват незаконни подслушвания. Тези хора, които са подслушвани незаконно в рамките на законното подслушване, са стотици“, заявява генералът. Това става, като към бланката за искането за подслушване се изброяват още няколко телефона, с които следеното лице се свързва. Генералът е категоричен, че в Закона за Специалните разузнавателни средства (ЗСРС) няма хипотеза, която да каже, че могат да бъдат сложени телефоните и на други лица, които не са обект и не са съпричастни към престъплението.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2013 в 18:55

Фердо, ако си беше направил труда да се заинтересуваш, щеше да научиш, че и двамата обвинени бяха напълно оправдани. Всички обвинения за подслушване бяха отхвърлени. А цялата сценка вероятно беше скалъпена само и единствено с цел дискредитиране на Михайлов, като отявлен критик на физкултурника Цветанов.
Чети присъдата: http://yambol.court-bg.org/img/File/April%202012/01704711_62442112.htm
Хайде стига сте пускали каквото са ви снесли на инструктажа. Да, действително е факт, че нито една медия не се престраши да публикува новината за оправдателните присъди.

06.04 2013 в 15:42

Тоя на снимката наистина прилична на генерал Нориега, но по същество: " Тончо Михайлов, който оглавява ОД в Стара Загора 10 години, бе уволнен от МВР през септември 2009 г. със заповед на министър Цветан Цветанов именно след скандал за подслушване.

Тончо Михайлов и служителят в ОД на МВР Слави Славов бяха обвинени от Районната прокуратура в Пловдив за незаконно подслушване и видеонаблюдение на висши контролни органи от МВР.

Цветанов заяви тогава, че в полицейската дирекция са били монтирани подслушвателни устройства в кабинета, в който са били настанени инспектори, проверяващи за нарушения шефа на областната дирекция Тончо Михайлов.

"Бръмбарите" били открити след сигнал, заради който на място са изпратени експерти от ДОТИ. Подслушвателното устройство било сложено през 2004 г., а според обвинението Тончо Михайлов е склонил техника на дирекцията да монтира апаратурата и лично му я е дал." Vesti.bg

06.04 2013 в 09:40

МЛАДОЖЕНЕЦ СЕ ОБЕСИ,В ЧЕСТ НА МУТРАТА И 30% НА ИЗБОРИТЕ.БОЖЕ КАКВА ИЗМЕТ ЖИВЕЕ НА ТЕРИТОРИЯТА БУЛГАРИСТАН.

06.04 2013 в 01:41

Да бе да!?! Както излязоха флашките на Патрашките от Галерия...

06.04 2013 в 01:39

Ти никого не познаваш! Дори подадената реплика не си записал правилно! За какво ти е тази запетайка? Само не казвай, че си се изпуснал. Вие от Позитано напоследък всички взехте да се изпускате... От Станишев до последния платен форумен папагал...

06.04 2013 в 01:35

41-ото Народно събрание е първият парламент в България след промените, който създаде подкомисия за контрол на специализираните разузнавателни средства и първият с реален контрол над ДАНС. В тази комисия участваха депутати от всички партии. Дори Мая Манолова, приятелката на Братя Галеви... А за някои хора измислиците на Станишев за подслушване попаднаха в благодатна почва. Почвата на политическото безумие...

05.04 2013 в 23:34

И кога го казва това!Що не го каза когато водеха дела срещу него?СДС го направи директор като ст.л-т,който дори не знаеше структурата на едно Районно управление!А за мутренските му години що не се казва?

05.04 2013 в 19:05

Не го знам кога е станал генерал. Сега сигурно е около 57-58-годишен. А заповедите на Цветанов няма интерес да ги документира, защото някои от тях вероятно е и изпълнил. В някакъв момент е отказал или не е проявил достатъчно ентусиазъм и...Резултат.
Но нали не Тончо Михайлов промиваше мозъците на хората от името на МВР от всеки телевизор в продължение на толкова години.
А заем за над 5000 лв. няма как да установиш със свидетелски показания, дори да са ти го дали пред 100 души. Освен ако не ти го е дала жена ти или някой роднина.

05.04 2013 в 19:03

Ами представи си, че е записано. И излезе в подходящия момент ;)

05.04 2013 в 18:45

Много съм нормален! Всеки полицай знае, че подслушвателно и записващо устройство може да скрие дори в писалка. Ако това е била обичайна практика на Цветанов, този генерал е можел да го запише още на втората му заповед, за да документира сега твърденията си. А това със свидетелите няма да мине в никой съд - защото си е чисто натопяване. По същата логика още утре ще намеря свидетели, които ще твърдят в съда, че Цветелина Бориславова ми дължи един милион, а вдругиден ще съм милионер... :-)