Валентин Петров: МВР и ДАНС имат автомобили за подслушване

01 април 2013 в 08:54 2924 1

Автомобилът за подслушване. Снимка:
Автомобилът за подслушване. Снимка: "Дневник"

ДАНС разполага с автомобили, които могат да извършват подслушване, подобно на описаното в анонимния сигнал в служебната поща на лидера на БСП Сергей Станишев.

Това потвърди в ефира на bTV Валентин Петров, който е бивш главен секретар в МВР.

По думите му, те се наричат „кечъри” и са оборудвани с апаратура, която може да прихване до няколко телефонни абоната от сравнително близко разстояние.

Специалистът по сигурност Иван Бояджиев уточни, че за извършване на такова подслушване е необходим предварителен физически достъп до помещението, в което се намират „прихванатите” лица. Според него с такива коли разполагали частни фирми. Бояджиев обясни, че МВР разполага с автомобили с антени, но те имали не подслушвателни функции, а се използвали за блокиране на сигнали по време на кортеж. Те са с марка „Мерцедес” и струват по 250 000 лв.

Междувременно стана ясно, че лидерът на БСП Сергей Станишев и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще дадат показания по скандала с подслушванията. Това обяви градският прокурор на София Николай Кокинов.

В петък главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка в МВР по сигнала на Станишев. Десет прокурори, ръководени от Кокинов и заместника му Роман Василев. Целта е да се провери документацията в Специализираната дирекция „Оперативни технически операции“ (СДОТО) в МВР, и да бъдат разпитани служителите на службата. Проверката трябва да приключи на 12 април като до 16.04.2013 г. проверяващият екип трябва да представи на главния прокурор доклад за резултатите, включително и за верността на изложеното в сигнала.

„Със сигурност бившият вътрешен министър Цветан Цветанов ще бъде разпитан за сигнала, подаден от лидера на БСП Сергей Станишев“, каза Кокинов. Градският прокурор на София не каза и колко души са обучени да правят такива подслушвания, но те също ще бъдат разпитани.

За автомобила с антени той обясни, че не може да коментира, защото все още няма право, тъй като тече проверката.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!