Атанас Атанасов: Службите са превърнати в инструмент за рекет на бизнеса

02 април 2013 в 08:39 2605 1

Атанас Атанасов. Снимка: БГНЕС
Атанас Атанасов. Снимка: БГНЕС

Службите за сигурност и МВР днес имат нужда от много тежка реформа, защото бяха превърнати в своеобразен инструмент за рекет на бизнеса и всички, които не бяха съгласни с ГЕРБ.

Това каза в сутрешния блок на "Нова телевизия" Атанас Атанасов от ДСБ. 

Бившият шеф на разузнаването коментира скандалите с подслушванията, които се разгоряха в последните седмици. "Вместо сега да се изясни злоупотребата на СРС вътре в МВР от Цветан Цветанов, защото много сериозни сигнали излязоха в публичното пространство, те ни връщат назад. Избухна един много сериозен скандал наречен "Будали", а информацията беше замазана", каза Атанасов, като припомни, че прокуратурата започна проверка по сигнала на Сергей Станишев, а отказа да проверява случая "Будали".

Според Атанасов в сигнала на Станишев има сериозни неща, "защото има технологии и техники, които се използват за неутрализиране на взривни вещества, които дават възможност успоредно с това да бъдат използвани за заглушаване на телефонни апарати". "Тази технология дава възможност и за слушане на телефонни разговори", поясни Атанасов.

Бившият шеф на разузнаването коментира и нападките срещу него, отправени от бившия главен прокурор Никола Филчев по отношение на скандала с подслушването на дома му. Според Атанасов бившият главен прокурор Никола Филчев е изваден от ръкава от Цветанов. "Забелязвам сериозна прилика в подходите на Цветанов и на Филчев, те по някакъв начин се привличат. Разликата е в интелектуалното отношение – Филчев е много начетен, при Цветанов не е така, приличат си по своята арогантна целенасоченост", заяви Атанасов. "Когато ни приеха в ЕС получихме мониторинг върху правосъдието и вътрешния ред в резултат на Никола Филчев, това хората са го забравили", припомни той.

Атанасов коментира и разпада на новата синя коалиция между ДСБ и "Синьо единство" на Надежда Нейнски. „Не знам в детайли какво се е случило, но виждам драма. Според мен всичко това се драматизира и преекспонира”, каза Атанасов.

Той призова колегите си от „Синьо единство” да проявят здрав разум. „Това, че формално не е подписана коалиция не означава, че ние не сме единомишленици. Няма никаква пречка да се явим заедно на изборите, като техните места в листите са запазени”, добави Атанасов. Според него задачата им е много по-важна – мястото на традиционната десница в парламента да се запази. „Единственото синьо в следващия парламент ще е ДСБ и „Единство” и нека да не разколебаваме привържениците си”, заяви бившият директор Национална служба “Сигурност”.

По повод данните на социолозите, че ДСБ ще вземе 1.8% от гласовете на предстоящите предсрочни парламентарни избори Атанасов коментира, че ще вземат около 3% от гласовете, което ще е на границата. „Трябва мобилизация”, категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!