Спряха разследването за Мишо Бирата

Юлиан Христов 23 януари 2012 в 15:09 2686 0

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Прокуратурата е спряла разследването за изтичането на записи от специални разузнавателни средства, с които са записани разговори на премиера Бойко Борисов с директора на митниците Ваньо Танов, научи OFFNews.bg.

Точно преди година прокуратурата обяви, че аудиозаписите на разговорите, които бяха разпространени от вестник „Галерия“, не са оригинални. Те са с променени параметри, в резултат на допълнителни манипулации. Резултатите от поисканата от прокуратурата експертиза показват, че част от записите са прехвърлени от един носител на друг.

От доклада на прокуратурата тогава стана ясно, че качеството на трите записа е различно, но пък във всеки от тях се чува един и същи фонов звук. Експертите правят предположение, че това са записи, които са пуснати от компютър и са записани от колонките с диктофон.

Месец по-късно експерти от БАН излязоха с подобно заключение. В него се казва, че записите са от законни специални разузнавателни средства (СРС), които са изнесени от службите. Изследването на БАН обаче не даде отговор дали съдържанието на разговорите е истинско или манипулирано. В заключението си представителите на академията са записали, че "в резултат на направения анализ не могат да потвърдят или да отрекат възможността съдържанието... да е било променяно".

„Нещата са отвратителни! Сега в момента ни слушат, не ми дреме на жилетката, в момента ще му звънят, ще му предадат разговора. Нещата са отврат, защото не се говори с аргументи“. Това са думите на шефа на митниците Ваньо Танов, които бяха оповестени пред журналисти. Разговорът е на Танов с финансовия министър Симеон Дянков. Шефът на митниците се оплаква от натиск от страна на МВР и в частност на вътрешния министър.

„МВР трябва да хване каналите, които са за внос на вътрешните граници, трябва да хване местата, на които се произвеждат цигари. Аз нямам такива оперативни възможности. Нямам нерви. Не може всичко да е толкоз популистко, толкоз тъпо и толкоз да няма нищо общо с действителността. Пълна фалшификация. И заблуждава премиера. Няма да се оправи туй положение в момента, което е. Той (Цветанов, според в. „Галерия", бел.ред.) настройва и премиера“, казва още Танов.

„Да де, но премиерът е умен и за разлика от него все пак знае какво е важно за всички и според мен се държи“, отговаря Дянков. „Повръща ми се. Не може човек да стига до такива низости. Да си защитавал едни позиции и после сега да се извърташ на 360 градуса, като нещата не са добре“, казва Танов.

Според изнесените записи става ясно още, че шефът на митниците очаква да се превърне в „пионката", като за негов заместник бъде назначен човек, който „ще си го командват какво да прави, кои фирми да обслужва, защото целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам". „Не са добре нещата, г-н министър", казва още Танов в разговора си с Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!