Президентът наложи вето на бюджета

Последна промяна на 07 август 2013 в 14:02 6281 74

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на актуализацията на бюджета за 2013 година.

Ветото на президента е частично и то засяга текстовете, свързани с приходите, разходите и взимането на заем.

Плевнелиев заяви, че ветото му не означава, че не е съгласен със социалните мерки, които трябва да бъдат предприети за най-уязвимата част от обществото. Той обясни, че подкрепя отделените 40 млн. лв. за социални мерки, но припомни, че това е направено и от служебното правителство, което успяло да задели 41 млн. лв. от икономии. 

Плевнелиев обясни, че налага вето на текстовете, които предвиждат тегленето на дълг до 1 млрд. лв. Той каза, че не е против по принцип на тегленето на заем, а е против, ако той се използва не за генериране на икономически растеж и за създаване на работни места, а се използва за финансиране на текущи разходи.

"Правилният път е да забогатяваме и да спечелим необходимите средства, за да върнем този дълг, а не просто да го прехвърлим на следващото поколение. Аз съм против не самото теглене, а начина по който той се предвижда да бъде изхарчен, а именно - за текущи разходи", обясни президентът като каза, че очаква дебат по ветото в Народното събрание и се надява да няма налагане насила на едностранчиви тези.

„В частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи. Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите”, посочи Плевнелиев.

Подкрепям тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме. Всеки, който си е свършил коректно работата, трябва да си получи парите в срок. Но не само държавата, а и общините са важни, защото те дължат много повече на малките и средни компании, а те понасят най-тежко кризата. Какво прави впечатление в закона, отбеляза президентът и обясни: Най-ярката липса е именно по отношение на задълженията на общините. За тях няма нито дума. На мен това ми се вижда странно, нелогично, но вярвам, че е и в разрез с обявените намерения държавата да се разплати с бизнеса. Питам кой бизнес – законът не отговаря, заяви Росен Плевнелиев. Президентът се надява НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса и необходимите средства да бъдат предвидени по съответните пера в бюджета.

Плевнелиев припомни, че президентът Желю Желев вече е връщал за ново обсъждане Закона за бюджета. „Моите аргументи за ветото са по целесъобразност. Имам резерви в приходната част и мога да съм полезен за един по-ясно разписан и по-конкретен бюджет”, обясни Плевнелиев. „Не е прецедент, че ще се върне с вето. Ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи, има позиция и си замълчи. Най-добронамерено се опитвам да помогна. Свърших си работата за два дни. Мисля, че не е проблем до края на август месец парламентът да чуе аргументите и да прецени”, заяви държавният глава.

„Не съм аз човекът, който е против социалния пакет, не съм аз този, който го спира, напротив – подкрепям го”, подчерта президентът. „Моят апел и моите аргументи са в полза на повече прозрачност. Не съм аз този, който вкарвам разделителни линии. Работя за диалог и консенсус. Но консенсус се постига само при чуваемост на аргументите, а не налагане на сила. Аз съм за повече дебати и повече аргументи”, заяви Плевнелиев и подчерта, че търси прозрачност по отношение на това за какво ще бъдат изхарчени 1 млрд. лв. заем.

Мотивите на президента за вето върху актуализацията на бюджета можете да видите ТУК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.08 2013 в 12:06

Не ме радва това вето, понеже идва от един мъпет, то е такова едно “частично“, както „частично“ е долюбена собствената му съпруга...Какво го хвалите? Не виждате ли, че е лъжлив, сграхлив, крадлив и нищожен. Недовършена творба на бездарен, но нагъл и напорист ум. Заедно с останалите “ивопрокопчета“.

08.08 2013 в 11:55

Като чета коментарите, все повече се убеждавам, че 55 дена манифестации са по принцип!
Няма нищо конкретно като искания, мнения, поставени въпроси.. Ей така, напук!
Напук държава не се управлява!!!
Време е вече всички политически формации и икономически кръгове, които стоят “на сянка“ да приберат хората от улицата и наистина да се хванат в някаква полезна дейност. Разбирам, че са нещастни, защото са им отнели играчката, но тук става на въпрос за България, а не за банковите им сметки.
Да се скрият някъде и да оставят хората да работят!

08.08 2013 в 11:45

...да си продължа..
Слепи ли сте, та ни виждате, че президентът ви е пионка?!
Ветото му било “по принцип“? Някой нормален човек да връща закон “по принцип“?!
Сложиха го начело на държавата и оттогава не е спрял с гафовете. Като започнем със снимката от Колорадо и стигнем до ветото.
Цялата ГЕРБерска сбирщина е едно голямо недоразумение!

08.08 2013 в 11:41

Торо ли си, Того ли...
Слепи ли сте, та не виждате

08.08 2013 в 10:10

Аргументите ги даде комисията, на която й е работа да прави тези разследвания. Аз лирични литературни аргументи като вашите не признавам. Има цифри и имена в далаверите Плевнелиев-Прокопиев и те говорят достатъчно красноречиво. Това е положението.

08.08 2013 в 10:02

Няма гаранция, че един ден ти и тези като теб, ще поумнеете, но много се надявам това да се случи преди да същността на този и далаверите на онези зад него да ви извадят очите.

08.08 2013 в 08:01

Ньой
Негативни последици след ветото ще има,ако властта в България се контролира от тези които несправедливо е обвиниха за атентата срещу Папата.Тези са част от победителите в Студената Война които явно много държат да получават репарации от победените комунисти, които са задължени да спазват подписаните договори на о.Малта.Явно ГЕРБ не е партията която е склонна да плаща репарации по време на световна икиномическа криза и бяха свалени от власт.Сега за да се платят репарации,е нужно да се тегли заем и да не се дава строг отчет къде ще отидат парите.Един нормален Президент,няма как да вземе страната на национални предатели,особено когато историята скоро ще покаже кой кой е.

08.08 2013 в 03:13

Хех ,може пък да роди ново яйце.Нов папа ,ново Плевнелийско яйце..Ко се обърнем към Фройд ,бихме направили извода ,че президента нема топки.Нема друг идиот ,който да закара двеста кила яйце у Ватикана.

08.08 2013 в 03:10

Между другото,тоя парцал/ парцал,парцал,ама на Боцко Тиквата от Банкя парцала/ е най голямото недоразумение в президенската институция.Дори жена му я е срам да се появи до него.Умна жена ,спор да няма.

08.08 2013 в 03:07

А стоте милиона ,които ще ни струва това вето Прокопиев и Плевнеиев ли ще ги платят..Може от заработката във фондоветеЩото заради поредната изцепка на Мъпета процента ще е поне 1 отгоре,когато се пусне емисията.