Президентът наложи вето на бюджета

Юлиан Христов 07 август 2013 в 14:02 7600 74

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на актуализацията на бюджета за 2013 година.

Ветото на президента е частично и то засяга текстовете, свързани с приходите, разходите и взимането на заем.

Плевнелиев заяви, че ветото му не означава, че не е съгласен със социалните мерки, които трябва да бъдат предприети за най-уязвимата част от обществото. Той обясни, че подкрепя отделените 40 млн. лв. за социални мерки, но припомни, че това е направено и от служебното правителство, което успяло да задели 41 млн. лв. от икономии. 

Плевнелиев обясни, че налага вето на текстовете, които предвиждат тегленето на дълг до 1 млрд. лв. Той каза, че не е против по принцип на тегленето на заем, а е против, ако той се използва не за генериране на икономически растеж и за създаване на работни места, а се използва за финансиране на текущи разходи.

"Правилният път е да забогатяваме и да спечелим необходимите средства, за да върнем този дълг, а не просто да го прехвърлим на следващото поколение. Аз съм против не самото теглене, а начина по който той се предвижда да бъде изхарчен, а именно - за текущи разходи", обясни президентът като каза, че очаква дебат по ветото в Народното събрание и се надява да няма налагане насила на едностранчиви тези.

„В частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи. Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите”, посочи Плевнелиев.

Подкрепям тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме. Всеки, който си е свършил коректно работата, трябва да си получи парите в срок. Но не само държавата, а и общините са важни, защото те дължат много повече на малките и средни компании, а те понасят най-тежко кризата. Какво прави впечатление в закона, отбеляза президентът и обясни: Най-ярката липса е именно по отношение на задълженията на общините. За тях няма нито дума. На мен това ми се вижда странно, нелогично, но вярвам, че е и в разрез с обявените намерения държавата да се разплати с бизнеса. Питам кой бизнес – законът не отговаря, заяви Росен Плевнелиев. Президентът се надява НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса и необходимите средства да бъдат предвидени по съответните пера в бюджета.

Плевнелиев припомни, че президентът Желю Желев вече е връщал за ново обсъждане Закона за бюджета. „Моите аргументи за ветото са по целесъобразност. Имам резерви в приходната част и мога да съм полезен за един по-ясно разписан и по-конкретен бюджет”, обясни Плевнелиев. „Не е прецедент, че ще се върне с вето. Ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи, има позиция и си замълчи. Най-добронамерено се опитвам да помогна. Свърших си работата за два дни. Мисля, че не е проблем до края на август месец парламентът да чуе аргументите и да прецени”, заяви държавният глава.

„Не съм аз човекът, който е против социалния пакет, не съм аз този, който го спира, напротив – подкрепям го”, подчерта президентът. „Моят апел и моите аргументи са в полза на повече прозрачност. Не съм аз този, който вкарвам разделителни линии. Работя за диалог и консенсус. Но консенсус се постига само при чуваемост на аргументите, а не налагане на сила. Аз съм за повече дебати и повече аргументи”, заяви Плевнелиев и подчерта, че търси прозрачност по отношение на това за какво ще бъдат изхарчени 1 млрд. лв. заем.

Мотивите на президента за вето върху актуализацията на бюджета можете да видите ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!