Президентът обявява ще наложи ли вето на бюджета

07 август 2013 в 08:04 2566 9

Росен Плевнелиев  Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев Снимка: Сергей Антонов

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви на пресконференция от 14 ч. решението си дали ще наложи вето върху актуализацията на бюджета за тази година.

Президентското вето върху актуализацията на бюджета е почти сигурно, след като в специално съобщение преди два дни държавният глава изрази резерви към някои от приетите поправки. За тях беше информиран и финансовият министър Петър Чобанов, който в понеделник, в продължение на два часа, запозна държавния глава с аргументите на правителството за актуализация на бюджета. Чобанов информира президента, че при евентуално вето кабинетът няма да може да прави социални плащания и да се издължи на бизнеса, за което в актуализацията са предвидени 140 млн. лв.

Според Плевнелиев обаче не трябва да се правят опити поемането на 1 млрд. лв. нов дълг да се оправдава с нуждите на социално слабите българите. Президентът подкрепя всички мерки за подпомагане на социално слабите, както и предвидените в актуализацията на бюджета 40 млн. лв. допълнително за най-уязвимите групи. Според държавния глава обаче тези средства са 4 на сто от предвидения нов дълг и е логично да се постави въпроса за какво са останалите 96%.

Получаването на допълнителни средства за семействата с деца с увреждания от 1 август не е свързано с евентуално вето е позицията на президента. Според него странно звучи и аргументът, че евентуално вето ще стане причина държавата да не се издължи на бизнеса.

От финансовото министерство излязоха с официално становище, че актуализацията на бюджета е наложителна, че не нарушава конституцията и ще е прецедент, ако бъде наложено вето с чисто политически мотиви.

Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че дори президентът да наложи вето, ваканцията на НС няма да бъде прекратена.

Позицията на лидера на БСП Сергей Станишев е, че евентуално вето на президента върху актуализацията на бюджета ще означава намеса в работата на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!