Президентът обявява ще наложи ли вето на бюджета

Последна промяна на 07 август 2013 в 08:04 1891 9

Росен Плевнелиев  Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев Снимка: Сергей Антонов

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви на пресконференция от 14 ч. решението си дали ще наложи вето върху актуализацията на бюджета за тази година.

Президентското вето върху актуализацията на бюджета е почти сигурно, след като в специално съобщение преди два дни държавният глава изрази резерви към някои от приетите поправки. За тях беше информиран и финансовият министър Петър Чобанов, който в понеделник, в продължение на два часа, запозна държавния глава с аргументите на правителството за актуализация на бюджета. Чобанов информира президента, че при евентуално вето кабинетът няма да може да прави социални плащания и да се издължи на бизнеса, за което в актуализацията са предвидени 140 млн. лв.

Според Плевнелиев обаче не трябва да се правят опити поемането на 1 млрд. лв. нов дълг да се оправдава с нуждите на социално слабите българите. Президентът подкрепя всички мерки за подпомагане на социално слабите, както и предвидените в актуализацията на бюджета 40 млн. лв. допълнително за най-уязвимите групи. Според държавния глава обаче тези средства са 4 на сто от предвидения нов дълг и е логично да се постави въпроса за какво са останалите 96%.

Получаването на допълнителни средства за семействата с деца с увреждания от 1 август не е свързано с евентуално вето е позицията на президента. Според него странно звучи и аргументът, че евентуално вето ще стане причина държавата да не се издължи на бизнеса.

От финансовото министерство излязоха с официално становище, че актуализацията на бюджета е наложителна, че не нарушава конституцията и ще е прецедент, ако бъде наложено вето с чисто политически мотиви.

Председателят на парламента Михаил Миков заяви, че дори президентът да наложи вето, ваканцията на НС няма да бъде прекратена.

Позицията на лидера на БСП Сергей Станишев е, че евентуално вето на президента върху актуализацията на бюджета ще означава намеса в работата на правителството.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2013 в 12:49

Верно, голям боклук си...

07.08 2013 в 11:31

Единствените, които си спомням да източваха нагло фирми монополисти толерирани от държавата са ГЕРБ. Справка - назначаваните шофьори-каратисти в надзора на ЧЕЗ (ЕРП-то, което директно ни бърка в джоба и се управлява от Пашата). Единствените, при които 90% от това, което се потребява в държавата идваше от митниците, а парите се прибираха от Вальо Танов и се изпращаха пак в същото направление. Единствените, чийто "обществени поръчки" се печелеха само от културиста Сталийски и още 10-на приближени фирми като Трейс и ГБС са ГЕРБ. Единствените, които имаха назначени хора с фалшиви дипломи на всички нива в администрацията или с неподходящи такива (учител по физическо беше вътрешен министър повече от 3 години) бяха ГЕРБ. Не си спомням изобщо някога да е било по-лошо. За капак на доброто управление ген. Борисов хъркаше по официални прояви, като връчването на Нобеловите награди. Не знам кои не-българи пишат колко зле били ГЕРБ, но аз съм българин и по-зле не знам някой да е бил. Истината е, че 81% от културата на някои хора е изградена от гледане на Междузвездни войни и други холивудски хитове и това не е случайно за ГЕРБ, след като ценностите на лидера-собственик на "партията" пропагандира не-четенето и не-ученето, а игрите на карти и съботно неделните мачлета, като основни причини за успех в живота.

07.08 2013 в 11:16

Вече някои лъжат и във фактите. През 96 актуализация на бюджета не е имало. Ако иска да наложи вето на бюджета Росен Плевнелиев може да се подготви да управлява с бюджета на Дянков до края на годината, а най-вероятно и без бюджет поне до март следващата година. Първото му служебно правителство похарчи около 60% от разходната част за 3 месеца, не знам колко ще остане за второто му служебно правителство, но със сигурност ще го докара до линч, някъде около края на октомври. ... или просто вече не мисли, че сегашния кабинет ще падне. ;) Едно е сигурно, разделението и конфронтацията ще продължат за неопределено време, а някой просто точно това искат...

07.08 2013 в 11:14

В колко часа е пресконференцията и може ли да се гледа някъде?

07.08 2013 в 11:08

Плюнки като теб са бреме за държавата и би следвало да бъдат заличавани.

07.08 2013 в 10:56

Браво, браво.

Едно кадърно решение.

Те пак ще си я гласуват де. Тройната коалиция от боклуци, взели властта против волята на 81% от българските граждани няма спиране.

Ама ако не си източат паричките през фирмите - как ще си мобилизират пак избирателите, че да имат шанс на следващите избори?

Мине ли този бюджет ще им трябват 4-5 месеца да си нагласят парите, да си организират циганите, турците и автобусите и пак да си купят местенца в Парламента....жалка история.

Още по-жалко е че някакви не-българи пишат тук колко зле били от ГЕРБ.

В текущата избирателна система някакъв пожарникар и милиционер са доста по-добра алтернатива от онзи дебил чубака и шайката на орехчо.

Истината е че си трябва т.нар. "Instant Run-off voting" и цялата пародия с това как се гласува за X, за да не спечели Y ще отпадне...ама нали и трябва желание за промяна....а такава не показва никой.

07.08 2013 в 09:23

Ми организирайте се бе. Има си процедура за импийчмънт на президента както си има и процедура Плевнелиев да наложи вето на бюджета. А разни боклуци като тебе могат само да мяукат жално по форумите. Като не те кефи Плевнелиев - ходи на пилоните на НДК пък си го сваляй. Гъз мръсен си осворков, че и тъп.

07.08 2013 в 09:15

КАТО НАЛОЖИ ВЕТО,ПАРТИИТЕ ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ И ДА ИСКАТ МАХАНЕТО НА ТОЯ ЖАЛЪК,ПРОСТ ЧОВЕК.КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТОЯ ПЛЪХ ДА СЕ ВЪРНЕ ТАМ,ОТ КЪДЕТО ИЗПЪЛЗЯ.ПРИ МАНГАЛКАТА АЙШЕ.ТОЯ Е ПОЗОР ЗА ДЪРЖАВАТА.

07.08 2013 в 09:06

Комундерите са смешни като твърдят, че проекта за промяна на бюджета не може да се преразгледа. Очевидно в него има слаби места. Комундерите много добре знаят това и знаят, че ще има президентско вето. Затова започнаха още от миналата седмица да натискат президента. Всъщност комундерите по този начин сами се компроментират - факта, че казват "приемаш или не" директно изключва всякаква форма на диалог. Освен това и лъжат, че такова вето не е имало. Имало е през 1996. По ирония на съдбата това е било вето върху бюджет, който доведе България до фалит и малко оставаше комундерите да бъдат изтребени.