НПСС си присвои Орлов мост и свалянето на властта

Александра Маркарян 26 март 2013 в 15:19 5522 8

 НПСС си присвои символа на февруарските протести - Орлов мост. Снимка: БГНЕС
НПСС си присвои символа на февруарските протести - Орлов мост. Снимка: БГНЕС

Компрометираната студентска организация НПСС си присвои символа на февруарските протести – Орлов мост. Организацията обяви, че с основаното от нея "Движение Орлов мост" има намерение да участва в парламентарните избори на 12 май, ако това е възможно, след като "свалила властта" през февруари.

Финансистът Емил Хърсев, математикът проф. Михаил Константинов, социолозите Мира Радева и Юрий Асланов, литераторът проф. Валери Стефанов, преподавателят в УНСС проф. Боян Дуранкев,  застанаха днес зад НПСС (Национално представителство на студентските съвети).

Те демонстрираха това с участието си в кръгла маса в свързвания със СДС столичен ресторант "Синият лъв", свикана днес следобед от НПСС и гражданско "Движение Орлов мост" с цел да бъде обсъдено участие в парламентарните избори. Мястото на срещата бе преместено в последния момент, след като ректорът на СУ проф. Иван Илчев не позволи на организацията да заседава в клуб "Яйцето" в Ректората с мотива, че НПСС се опитва да легитимира дейността си, използвайки името на Софийския университет.

На сбирката бе обявено, че "Движение Орлов мост" има и подкрепата на полярния изследовател проф. Христо Пимпирев, който не присъстваше.

На кръглата маса присъства и футболната звезда Христо Стоичков, който бе избран за лидер на студентите. "Те никога не са казвали, че искат да влизат в политиката", заяви Стоичков. Той каза, че не е политик и няма партия. "Моята партия е целият свят. В политиката не влизам и няма да вляза. Ако вляза, на някой ще му се стъжни. На мен Тройната коалиция ми взе паспорта да не влизам в България."

По адрес на ректора на СУ Стоичков каза: "Този, който не пусна тези деца на училище днес, да не забравя, че д-р Желев изгони неговия баща." Проф. Илчев е син на покойния професор Илчо Димитров, два пъти министър на образованието от БСП.

Подалият оставка като шеф на "Информационно обслужване" Михаил Константинов пък коментира, че протестиращите имат подкрепата на 15% от избирателите. "Ако не се обедините, идеята, че протестът може да направи нещо, ще катастрофира", каза той.

Социоложката Мира Радева пристигна в "Синия лъв" десетина минути преди началото на срещата, но още на стълбите бе посъветвана да не влиза. Виждайки камерите, тя каза: "Оу, ама те са поканили журналисти" и си тръгна.

Председателят на НПСС Ангел Георгиев обяви, че водената от него структура е свалила властта и че алтернативите им били да направят "Движение Орлов мост" или "да останем на улицата и да сваляме властта на всеки 3 месеца".

По повод обвиненията срещу него, че е близък на скандалния лобист в съдебната система Красьо Черния, Георгиев каза: "Както познавам Красьо Черния, така познавам и министъра на образованието. Защо ме свързвате с единия, а не с другия?".

На кръглата маса дойдоха и представители на арабската, еврейската и ромската общности. Асен Асенов от ромска общност коментира: " Няма друг Орлов мост, България е една." Той каза, че представлява 35 НПО-та и Българска Божия църква.

В "Синият лъв" се появи и нашумелият покрай протестите музикант Кристиян Коев-Флейтата. "Хората в чужбина знаят България със Стоичков. Тука не става въпрос да си мериме... да не казвам какво. Не става въпрос кой да е лидер. Хората искат промяна. На протестите видях, че се цели хаос, а не обединение, каквато е целта на кръгли маси като тази", поясни Флейтата. Според него, целта на въпросния "хаос" била сваляне на валутния борд.

В течение на срещата, главно заради въпросите на журналистите за легитимността на НПСС сред студентите и евентуалното участие на Движението в изборите на 12 май, голяма част от представителите стигнаха до извода, че медиите им пречат. "С журналисти няма да стане, да закрием кръглата маса", отсече Флейтата. Подкрепи го Христо Стоичков.

"Омерзена съм от тази клакьорска журналистика, която се опитва да омаскари и посече порива ни", възмути се юристката Мариела Стайкова, представител на Асоциацията на стопаните на кучета в България.

Неформалният водач на студентите Христо Стоичков се съгласи, че медиите пречат и помоли журналистите да напуснат. След 16 ч Стоичков подкани журналистите да си ходят и срещата продължи при закрити врата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови