НПСС си присвои Орлов мост и свалянето на властта

Последна промяна на 26 март 2013 в 15:19 4793 8

 НПСС си присвои символа на февруарските протести - Орлов мост. Снимка: БГНЕС
НПСС си присвои символа на февруарските протести - Орлов мост. Снимка: БГНЕС

Компрометираната студентска организация НПСС си присвои символа на февруарските протести – Орлов мост. Организацията обяви, че с основаното от нея "Движение Орлов мост" има намерение да участва в парламентарните избори на 12 май, ако това е възможно, след като "свалила властта" през февруари.

Финансистът Емил Хърсев, математикът проф. Михаил Константинов, социолозите Мира Радева и Юрий Асланов, литераторът проф. Валери Стефанов, преподавателят в УНСС проф. Боян Дуранкев,  застанаха днес зад НПСС (Национално представителство на студентските съвети).

Те демонстрираха това с участието си в кръгла маса в свързвания със СДС столичен ресторант "Синият лъв", свикана днес следобед от НПСС и гражданско "Движение Орлов мост" с цел да бъде обсъдено участие в парламентарните избори. Мястото на срещата бе преместено в последния момент, след като ректорът на СУ проф. Иван Илчев не позволи на организацията да заседава в клуб "Яйцето" в Ректората с мотива, че НПСС се опитва да легитимира дейността си, използвайки името на Софийския университет.

На сбирката бе обявено, че "Движение Орлов мост" има и подкрепата на полярния изследовател проф. Христо Пимпирев, който не присъстваше.

На кръглата маса присъства и футболната звезда Христо Стоичков, който бе избран за лидер на студентите. "Те никога не са казвали, че искат да влизат в политиката", заяви Стоичков. Той каза, че не е политик и няма партия. "Моята партия е целият свят. В политиката не влизам и няма да вляза. Ако вляза, на някой ще му се стъжни. На мен Тройната коалиция ми взе паспорта да не влизам в България."

По адрес на ректора на СУ Стоичков каза: "Този, който не пусна тези деца на училище днес, да не забравя, че д-р Желев изгони неговия баща." Проф. Илчев е син на покойния професор Илчо Димитров, два пъти министър на образованието от БСП.

Подалият оставка като шеф на "Информационно обслужване" Михаил Константинов пък коментира, че протестиращите имат подкрепата на 15% от избирателите. "Ако не се обедините, идеята, че протестът може да направи нещо, ще катастрофира", каза той.

Социоложката Мира Радева пристигна в "Синия лъв" десетина минути преди началото на срещата, но още на стълбите бе посъветвана да не влиза. Виждайки камерите, тя каза: "Оу, ама те са поканили журналисти" и си тръгна.

Председателят на НПСС Ангел Георгиев обяви, че водената от него структура е свалила властта и че алтернативите им били да направят "Движение Орлов мост" или "да останем на улицата и да сваляме властта на всеки 3 месеца".

По повод обвиненията срещу него, че е близък на скандалния лобист в съдебната система Красьо Черния, Георгиев каза: "Както познавам Красьо Черния, така познавам и министъра на образованието. Защо ме свързвате с единия, а не с другия?".

На кръглата маса дойдоха и представители на арабската, еврейската и ромската общности. Асен Асенов от ромска общност коментира: " Няма друг Орлов мост, България е една." Той каза, че представлява 35 НПО-та и Българска Божия църква.

В "Синият лъв" се появи и нашумелият покрай протестите музикант Кристиян Коев-Флейтата. "Хората в чужбина знаят България със Стоичков. Тука не става въпрос да си мериме... да не казвам какво. Не става въпрос кой да е лидер. Хората искат промяна. На протестите видях, че се цели хаос, а не обединение, каквато е целта на кръгли маси като тази", поясни Флейтата. Според него, целта на въпросния "хаос" била сваляне на валутния борд.

В течение на срещата, главно заради въпросите на журналистите за легитимността на НПСС сред студентите и евентуалното участие на Движението в изборите на 12 май, голяма част от представителите стигнаха до извода, че медиите им пречат. "С журналисти няма да стане, да закрием кръглата маса", отсече Флейтата. Подкрепи го Христо Стоичков.

"Омерзена съм от тази клакьорска журналистика, която се опитва да омаскари и посече порива ни", възмути се юристката Мариела Стайкова, представител на Асоциацията на стопаните на кучета в България.

Неформалният водач на студентите Христо Стоичков се съгласи, че медиите пречат и помоли журналистите да напуснат. След 16 ч Стоичков подкани журналистите да си ходят и срещата продължи при закрити врата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.03 2013 в 17:33

Днес в мнoжество медии битува НАПЪЛНО НЕДОСТОВЕРНАТА информация, че на вчерашната сбирка на протестиращи студенти със Христо Стоичков е присъствал проф. Христо Пимпирев и се твърди, че е застанал зад ново-сформираното Национално представителство на студентските съвети (НПСС) и т.н. „Движение Орлов мост”.

Българският Антарктически Институт е надпартийна организация и никога по никакъв повод не е изразявал становища по вътрешнополитически въпроси.
В националните антарктически експедиции са участвували личности с убеждения от пълния спектър на политическата окраска на България без това да е влияело на успешното им провеждане.

Националната кауза Антарктида продължава да бъде надпартийна и считам, че употребата на името и влиянието на проф. Христо Пимпирев като фон на съществуващи или ново-сформирани политически сдружения Е НАЙ-МАЛКОТО НЕУМЕСТНО.

26.03 2013 в 20:19

Не на увеличението в УНСС с 33%!

26.03 2013 в 19:57

Миме, ако си беше написала коментара и на грамотен език - с правилна пунктуация, с "не знам", с "някакви", а не "ниакакви" и т.н., можех и да го приема, ама това неграмотната история е много страшна работа!

26.03 2013 в 17:43

А може би Адамов иска да управлява?

26.03 2013 в 16:41

Ти да видиш!
Как точно Ангел може да защитава интересите ми в НС? Той е такава въртележка.
А само аз ли помня как тоя флейтист се метлявеше по телевизиите и се оплакваше от полицейски произвол, защото го били прибрали докато излизал от някакъв клуб мислейки си, че бил от протестиращите, а той не бил... Аман от солджъри и свиркаджии, които искат да се легитимират!

26.03 2013 в 16:37

E в Господари на Ефира дадоха събирането им в зала армеец. ко не беше толкова гнусно щеше да е смешно. ДОкарани отново хора с автобуси, платени от ниакакви партиини кметове, разни баби и какви ли не хора, но не и студенти. Все едно чета Алеко Константинов- как се прави политика в България. За Стоичков ме е срам, него незнам как не гое, да опетни името си давайки го за манипулации.

26.03 2013 в 16:33

начи ползваха бат ни Ицо Стоичков само за пиар и да си вдигнат интереса. Що ми намирисва на герберска провокаторска манипулация?

26.03 2013 в 16:30

Срамота тоя пък какъв е и от къде излезе ,свалил е кура ми като гледам какъв е мамин на дали въобще е ходил на онези протести дето полицайте биха поредния който иска да яхне вълната точна такива като този разединиха хората но според мен народа тепърва ще се надигна като хората......