НПСС иска по 2 евро от всеки студент над бюджета си, крие къде отиват парите

Александра Маркарян 26 март 2013 в 12:56 2033 5

Исканията на НПСС, публикувани от Мариян Николов.
Исканията на НПСС, публикувани от Мариян Николов.

Националното представителство на студентските съвети иска да получава по 1 евро на семестър (2 евро на година) от всеки студент над установения по закон бюджет. От организацията настояват това да бъде наложено на студентите чрез промяна в Закона за висшето образование.

Това разкри Ангел Златков, член на Факултетния студентски съвет на Историческия факултет на Софийския университет и член на управителния съвет на движение "Промяна за студентите". Репортер на OFFNews се увери в истинността на думите му, като проследи профила на администратора на НПСС Мариян Николов във Фейсбук.

Това и други искания, свързани с парите на организацията, наричаща се "студентска", са били публикувани на сайта на НПСС. След обявяването на учредяването на "Движение Орлов мост" от тях цялата информация беше свалена от сайта, разказа Златков пред OFFNews.

Според данните на НСИ в момента у нас студентите са 280 292-ма. Ако всички дадат по 2 евро на година на НПСС, бюджетът му ще се увеличи с приблизително 1.121 милиона лева.

И това при положение, че и в момента размерът на бюджета на НПСС и начина му на изразходване е пълна тайна. Вчера OFFNews попита пиарката на НПСС Мария Немска колко е бюджетът на организацията, защо не е качен на сайта на НПСС и къде са публикувани отчетите на изпълнението му. Тя обясни, че за 2012 г. бюджетът бил около 100 000 лева, но доказателства за това така и не получихме. Отчетът за изпълнението му за миналата година пък щял да бъде качен до края на седмицата.

Ето как е мотивирано предложението:

"По европейски модел, всеки студент да плаща допълнително 1€/2лв към семестриалната такса на семестър във Висшето училище. Тези средства могат да оформят бюджета на НПСС. По този начин студентите ще бъдат част от организацията и ще могат във всеки един момент да потърсят сметка по какъв начин НПСС защитава студентите."

Бюджетът на НПСС е равен на 10% от бюджетите на всички студентски съвети в университетите. Техните бюджети пък са минимум 1% от размера на студентските такси.

Друго от исканията, публикувани от Мариян Николов, е чрез закон да се разреши на МОМН да събира парите, които студентските съвети са длъжни да превеждат на НПСС. Това трябвало да става до 27 февруари всяка година. Министерството, пишат от НПСС, трябва "от своя страна да ги удръжа от субсидиите за всяко висше училище след пресмятане размера, който съответния студентски съвет трябва да преведе на НПСС (10% от бюджета на студентски съвет).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови