НПСС: Опитите ни да изразим позиции се сблъскват с негативизъм

26 март 2013 в 11:51 1694 0

Националното представителство на студентските съвети (НПСС), което нашумя през последните седмици с избора си на Христо Стоичков за лидер, с конфликта си с ректора на СУ Иван Илчев и най-вече с широкото недоволство на студенти от много вузове срещу дейността на организацията, изпрати дo OFFNEWS искане за право на отговор. Публикуваме позицията на НПСС без съкращения и редакция:

Във връзка с направени в медийното пространство коментари – на журналисти или отделни граждани, относно историята, структурата и дейността на Националното представителство на студентските съвети като една от най-активните обществени организации в страната през последните две години и особено в тези бурни дни на промени, които изискват от нас, младите хора, да бъдем най-активната, борбена и обединителна част от гражданското общество, изпращаме на ваше внимание следния текст като право на отговор и с оглед на статута ни на обществена организация, който изисква от нас пълна публичност и прозрачност в работата на НПСС.

 Националното представителство на студентските съвети е единственият законоустановен национален орган за защита на общите права и интереси на студентите и докторантите в Република България и се състои от председателите или делегирани представители на студентските съвети от всички 51 акредитирани висши училища в България.

 НПСС е учредено през месец март 2000 г. в град Свищов в изпълнение на чл. 73а от Закона за висшето образование. Оттогава насам се стреми като обществена организация да развива своята структура и ефективността си в академичното пространство, въпреки множеството пречки – липсата на устойчивост и институционална традиция в дейността на студентските организации, липсата на особено желание за диалог от страна на представителите на изпълнителната власт (без изключение и значение на партийната им принадлежност), липсата на желание за диалог със студентите дори от страна на не едно или две университетски ръководства.

 През последните години обаче, НПСС постигна много за това студентският глас да бъде по-силен, обединен и чуваем, което е видно от нашия доклад за дейността на организацията. В него са изброени всички инициативи – от протести до кръгли маси, академични форуми и обучения за българските студенти, които екипът на организацията е реализирал с много труд, желание и усилия за по-доброто бъдеще на младите хора в България.

 През тези почти две години, в които настоящият екип на НПСС се бори за защита на интересите на студентите и докторантите, успяхме да постигнем не малко, напук на проблемите в системата, напук на онези, които са скептично настроени или смятат българския студент за апатичен и безперспективен. Напук на политиците и защитниците на статуквото. На всички тях се стремим да докажем, че грешат. Не чрез думи, а чрез дела.

 Ето защо с факти ще отговорим и на критиките към националната организация без значение от техните адресанти, тъй като ние имаме кауза, която преследваме и това е каузата за промяна на България и бъдещето на младите българи в страната, а не кауза за въвличане в личностни битки или препирни – било то с политици, недоброжелатели или с хора, които приемат с недоверие и задни мисли всяка форма на гражданска активност.

 Ние бяхме в основата на първите инициативи на широко гражданско неподчинение от 1997 г. насам, които блокираха Орлов мост и движението в целия център на столицата. Направихме го през 2011 г. и 2012 г. безусловно и до незабавното налагане на мораториум върху престъпното застрояване на единствената студентска база за водни спортове в гр. Равда, намираща се на територията на НСА „Васил Левски". Днес вече има постоянен мораториум върху строителството на базата на НСА.

 Ние бяхме първите, които инициираха обществена кампания ЗА създаването на Оперативна програма „Наука и образование" от новия програмен период и успешно участвахме във всички етапи на защита на необходимостта от нейното съществуване - на национално и европейско ниво. България е единствената страна в Европа, която не отделя средства за наука и образование по структурните фондове на ЕС и е страната с най-ниски инвестиции в тези стратегически и приоритетни за страната области. Днес вече работим по разработването на конкретното съдържание на програмата, която ще стартира от 2014 г., благодарение на обединението на целия академичен сектор около създаването й.

 Ние бяхме онези, които първи като обособена гражданска общност – на студентите и младите хора в страната, подкрепихме в качеството си на национално представена организация протестите срещу монополите и направихме това не само с призиви и декларации, но и с реални протестни действия, инициирани от НПСС.

 Настоявахме и продължаваме да настояваме за по-активно участие на гражданите в управлението на страната. Настояваме за участието на студентите не само в правенето и прилагането на академичните политики, но и във всеки друг сектор на обществено-икономическите отношения, значим за бъдещето на младите хора в България.

 Протести през м. Февруари 2013г. организирахме и проведохме в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора. Спечелихме подкрепата на милиони европейски студенти, които ни подкрепиха със специална декларация от името на Европейския студентски съюз.

 Ние бяхме най-упорити в опитите си (които не винаги бяха успешни, благодарение на статуквото) да реформираме системата на висшето образование в България – чрез редица срещи и дискусии, участие в разработването на изцяло нов закон за висшето образование, създаване на закон за младежта и ред други инициативи. Но знаете (или пък не), че Чърчил е казал: „Успехът е да вървиш от провал към провал, без да губиш ентусиазъм."

Ние никога не се отказахме да отстояваме исканията си и след всяка проява на арогантно пренебрежение към тях – от политици, чиновници или ръководни кадри в системата на висшето образование, ставахме все по-настоятелни. Така към днешна дата над 35 висши училища официално са декларирали подкрепа и единство около 8 обединителни сфери на реформа в обществените отношения, касаещи академичното и гражданско израстване на младите хора в България. Тези искания сме издигнали на широки граждански форуми и срещи по университети из цялата страна. Тях можете да прочетете ТУК.

 Уви, тук се изправяме срещу един от най-сериозните проблеми – при всеки наш опит да изразим интелигентните и конкретни позиции на единната студентска общност, се сблъскваме с представители на различни негативно настроени групи – политически, обществени или пък медийни, които предпочитат за студентите да се говори или с лошо, или пък нищо да не се споменава, и за тях е по-важно образът на българския студент да се свързва по-скоро с лъжовни картини на „посредственост" и „деградация", отколкото с надежда за бъдещето.

 Е, ние повече няма да търпим подобно отношение. Решени сме да променим изцяло този модел на говорене за младите хора – бъдещето на България. Ние искаме това бъдеще днес, тук и сега! Не искаме бъдещето си "утре", нито в чужбина или пък след като една или друга партия вземе властта и „промени България". Ние сме България и ни сами ще изградим себе си като отговорни граждани и отговорна и сплотена нация.

 Няма да постигнем това само с промени в академичния сектор, обаче. За това настояваме и ще продължим да настояваме за консолидация на гражданското общество и гражданските организации – на протестиращи, на работещи и работодатели, на родолюбиви българи от страна и чужбина около нас, студентите. Ще търсим всички ярки и неопетнени личности, които са носители на подобно обединение, за да бъдат знаменосци на тази наша кауза.

И ние няма да се спрем само защото онези, които гледат с предубеждение или с користно отрицание, са против тази наша кауза. Защото това не е частна кауза. Това е каузата за бъдещето на България. А ние, младите, сме това бъдеще. И няма да се откажем от него. Няма да се откажем от България и няма да я предадем!

 Готови сме да се борим срещу статуквото и знаем трите фази, през които трябва да преминем и през които вървим уверено през последните години и месеци – първо те игнорират, после ти се смеят, след това се борят с теб, накрая побеждаваш."

(Ганди).

 Оставяме нашето право на отговор – не само срещу конкретните нападки и спекулации, но и срещу всички тези неща, които ежедневно спъват реализацията на младите хора в България, с отворен край и със следното послание:

 Може би искате да я сразите нашата вяра във дните честити,

нашата вяра, че утре ще бъде живота по-хубав, живота по-мъдър?

А как ще щурмувате, моля?

Тя е бронирана здраво в гърдите и бронебойни патрони за нея няма открити!

Няма открити!

(Никола Вапцаров)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!