Ден 39: Актуализация на протеста (видео)

OFFNews 22 юли 2013 в 19:37 5953 29

Протестът: ден 39 Снимка: Сергей Антонов
Протестът: ден 39 Снимка: Сергей Антонов

Протестите срещу правителството на Пламен Орешарски може би навлизат в решителната си фаза.

Мнозина вече гoворят, пишат и призовават за целодневна блокада на парламента. Днес за първи път бе блокиран служебният вход на Министерски съвет. Причината бе изненадващото заседание на правителството, което прие актуализацията на бюджета. На един от плакатите пишеше „Не искаме дълг, а ръст“.

На вечерния протест дойдоха около 5000 души, които се събраха пред Министерски съвет и минаха покрай парламента и сградата на МВР. За кратко хората седнаха на жълтите павета, след което заобиколиха народното събрание, скандирайки от 1 до 39. Късно вечерта имаше малко спречкване между демонстранти и полицаи на кръстовището пред Университета, но униформените се оттеглиха и протестиращите продължиха към "Орлов мост".  Около 23.00 часа бяха пуснати десетки летящи фенери и след това хората се разотидоха, а движението бе възстановено.

Очаква се в следващите дни протестите да се засилят, още повече, че по продължителност, те наближават рекорда на учителската стачка от края на 2007 г.  По ирония на съдбата и тогава едно от главните действащи лица от страната на правителството бе това на Пламен Орешарски.

Хронология на събитията (обновяваме постоянно):

23.00 ч. - София - протестиращите пускат летящи фенери и малко след това си тръгнаха, освобождавайки кръстовището. Движението бе възстановено.

22.20 ч. - София - движението на "Орлов мост" продължава да е блокирано от протестиращите.

21.57 ч. - София - около 300 души са на "Орлов мост", а 200 на Ректората. Движението е спряно. И на двете кръстовища има много деца. Положението е спокойно.

21.40 ч. - София - протестиращите пробиха полицейската блокада без насилие и тръгнаха към "Орлов мост"

21.35 ч. - София - полицията препречи "Цар Освободител" пред Ялта. Протестиращите не могат да тръгнат към "Орлов мост".

Снимка: Константин Павлов

 

21.30  ч. - София - пред парламента има около 500 души. По-голямата част от хората се разотидоха в очакване на следващите демонстрации. Днешната бе от тези със средна посещаемост - по-голяма от тези в почивните дни и по-малка от най-големите. 

21.10 ч. - София - протестиращите завиха по ул. "Цар Шишман" и се връща към народното събрание.

21.00 ч. - София - шествието тръгна по "Раковска" и сви чак на "Грурко", минавайки покрай сградата на МВР.

Протестиращите на пл. "Св. Ал. Невски". Снимка: Лъчезар Ангелов

 

20.50 ч. - София - протестиращите броят от 1 до 39 и скандират "Всеки ден ще е така до оставката". След това те тръгнаха към "Раковска".

Покрай парламента. Снимка: Константин Павлов


20.45 ч. - София - шествието минава покрай загражденията до катедралата "Св. Александър Невски".

 20.35 ч. - София - част от протестиращите обикалят парламента към Художествената академия през градинката

Седящ протест. Снимка: Константин Павлов

20.30 ч. - София - протестиращите събират пари за семействата на загиналите миньори. Много хора държат листове, на които пише "Защо към Орлов? Проблемът е тук!". Множеството остава пред парламента. Хората сядат на жълтите павета.

20.20 ч. - София - шествието достигна до парламента. Пред паметника на Цар Освободител ги очаква барабанист, който свири на мястото на бялото пиано.

20.15 ч. - София - протестиращите пресякоха "Раковска", скандирайки "Мафия" и "Оставка"

20.00 ч. - София - шествието тръгна към парламента.

Протестиращите минават пред Двореца. Снимка: Константин Павлов

 

19.40 ч. - София - мнозина носят плакати със снимки на протестиращи деца и възрастни. На други плакати пише: Корпоративна търговска банка: Правителствата ни са скъпи” и „Оставка на кабинета – срок една седмица"

19.30 – София – протестиращите се увеличават и скандират "Оставка". На един от плакатите пише "Мая Манолова е Мишо Шамара в политиката". В центъра на събитията отново са хората с тъпаните, които задават ритъм на скандиранията.

 19.00 ч. - София - движението на площад „Независимост“ е спряно. Хората се събират, но все още са малко. Една от причините е, че в последните дни началният час на протеста негласно бе преместен с 30 минути и започва в по-хладно време.

Снимка: Лъчезар Ангелов

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!