40-ти ден на недоволство: Панихида за правителството и среща с Вивиан Рединг (обновена)

23 юли 2013 в 08:41 5170 13

Протестът: ден 39 Снимка: Сергей Антонов
Протестът: ден 39 Снимка: Сергей Антонов

Продължават протестите срещу кабинета в София. 

Рано сутринта се очаква граждани отново да се заредят за поредната порция сутрешно кафе пред Парламента и по този начин да напомнят на управляващите, че трябва да чуят исканията им за смяна на политическата система у нас. Намеренията на протестиращите са Парламентът да бъде обсаден през целия ден и да бъде почетен 40-ият ден от протеста с панихида в памет на правителството. 

По същото време част от участниците в протеста ще вземат участие в дискусията за граждански диалог, организирана от заместник-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг и други комисари на ЕК. 

Снощният протест срещу кабинета мина без инциденти и без арести. Шествието отново изненада с посоката на маршрута си. За кратко беше блокирано и кръстовището на Орлов мост. Този път възгласите на протестиращите бяха срещу актуализацията на бюджета.

Хронология на протеста:

10:50 ч - Голям тв екран бе поставен на входа на Военния клуб, за да могат и хората, за които не стигнаха местата в залата, да следят наживо дискусията с еврокомисар Вивиан Рединг.

10:45 ч - Протестиращите се качиха на тротоарите, за да пуснат движението.

10:30 ч - Един от провокаторите, сочен за водач на групата, започна да заплашва и да обижда журналистите, които отразяват протеста.

10:25 ч - репортер на OFFNews предаде, че градинката на "Кристал" в действително се е събрала група от около 30-40 души, които видимо не са част от протестиртащите. Те крият лицата си, когато журналистите се опитват да ги снимат. Полицията проверява документите на около десетина души.

10:15 ч - По информация на протестиращи провокатори се събират в градинката на "Кристал". Полицаите се заеха да проверят готвят ли се провокации.

9.53 часа - Протестиращите скандират: "Европа ни чу, БСП - не". Те настояват за незабавна оставка на правителството. Протестиращи са готови да се срещнат с Вивиан Рединг и заявиха, че ще я аплодират.

9.44 часа - Около 50 души се отправиха към Военния клуб в София. Пред сградата вече са се събрали 50-на души.

9.32 часа - Протестиращите се готвят в 10.00 часа да се отправят към Военния клуб, за да се срещнат с еврокомисаря Вивиан Рединг.

9.06 часа - Протестиращите почетоха 40-ия ден с помен и панихида за правителството на Пламен Орешарски. На площада има ковчег, а на хората пред Парламента се раздават банички и кафе. 

8.45 часа -  Тази сутрин имаше опасност "висящото" кафе пред парламента да остане без ток. В 8.30 часа от заведението на близо бе наредено да бъде изключен захранващият кабел за кафе машината, съобщи БНР. Протестиращите определиха това като саботаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!