БСП: Депутатка от ГЕРБ източи 200 хил. лв. европари

Нели Чолашка 07 ноември 2012 в 15:52 4477 2

Депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова (в лилавия костюм). Снимка: nessebar-news.com
Депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова (в лилавия костюм). Снимка: nessebar-news.com

БСП внесе в парламента сигнал за конфликт на интереси срещу депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова, свързан с източване на 200 хил. лв. от еврофондове.

Областният лидер на БСП в Бургас Атанас Зафиров внесе сигнала днес в парламента.

Той обясни, че става въпрос за оказан натиск от Петрова върху регионалното бюро по труда в Бургас с цел фирмата на съпруга ù да получи ваучери за преквалификация на работници по програма "Развитие на човешките ресурси".

„Смущаващото е, че те са използвани за преквалификация на работници от курортен комплекс Елените, които е абсурдно в летния сезон да бъдат откъснати от работния процес. Около този случай мирише на корупция”, заяви в парламента Зафиров.

Той определи като политическо последвалото след скандала уволнение на директора на бюрото по труда. „Търси се изкупителна жертва заради случката”, коментира още Зафиров.

Както OFFNews съобщи вчера в началото на седмицата е уволнен шефът на бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев. От Агенцията по заетостта не дадоха обяснение за мотивите за уволнението. Единственият отговор беше, че Янакиев е уволнен “по реда и условията на Закона за държавния служител, при спазване и прилагане на разпоредбите на Закона за държавния служител”. 

Заповедта за уволнението на Янакиев е на шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Тя обаче му е връчена от шефа на Регионалната служба по заетостта в Русе – Драгомир Николов, а не от този на Бургас -Кольо Колев, съобщи сайтът besove.bg. По информация на сайта Колев също е бил замесен в схемите за източване на еврофондове.

Янакиев е коментирал пред "Бесове", че е уволнен по политически причини, а казаните му официални мотиви били твърде формални – заради некоректно и ненавременно подавана информация по програмата „Развитие на човешките ресурси“.

OFFNews се свърза с депутата Вяра Петрова, която обяви, че съпругът и тя самата нямат нищо общо с програмите за обучение по европейски програми. “Съпругът ми не се занимава с такава дейност. Той има фирма за посредническа дейност за работа в България и чужбина, но не работи, откакто аз съм депутат, за да няма спекулации”, коментира Петрова.

Тя обяви още, че единственият начин, по който може да бъде свързвана с европейските програми по заетостта, е, че като депутат навсякъде агитира работодателите и хората да използват тези програми. 

БСП внесе още двa сигнала за конфликт на интереси в парламента. 

Депутатът от БСП Румен Такоров подаде сигнал срещу бившия транспортен министър Александър Цветков за изграждането на интермодалния терминал в Драгоман. Такоров напомни, че изграждането на терминала беше спряно през 2010 г., защото няма нужда от него, но Цветков е възобновил изграждането. 

Стойността му е цели 6 млн. лв., за охраната му са похарчени 300 000 лв., а в рамките на две години няма нито един превозен камион от Драгоман до турската граница, твърди червеният депутат.

Димчо Михалевски пък подаде сигнал за една от големите хапки на ГЕРБ – необоснованото увеличаване на договора за строителство на магистрала "Люлин". Депутатът изтъкна, че договорът беше сключен за 137 млн. евро, а при ГЕРБ изведнъж крайната цена скача на 191 млн. евро.

„Минимум 38 млн. евро неправомерно, незаконно и с чист корупционен елемент е увеличена цената на автомагистрала "Люлин”, заяви Михалевски. Той се позова и на сигнали, според които в периода на завършването на магистралата е липсвал практически контрол по изпълнението на проекта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!