Шеф на бюро по труда си отива за скандал с депутатка от ГЕРБ

06 ноември 2012 в 11:59 3713 3

Уволненият Живко Янакиев. Снимка: burgasnews
Уволненият Живко Янакиев. Снимка: burgasnews

Уволнен е шефът на бюрото по труда в Бургас Живко Янакиев, съобщи Агенцията по заетосттаПо информация на сайта "Бесове", причината е схема за източване на еврофондове, в която е замесена  депутатката от ГЕРБ Вяра Петрова.

От АЗ не дадоха обяснение за мотивите за уволнението. Единственият отговор след запитване на OFFNews беше, че Янакиев е уволнен "по реда и условията на Закона за държавния служител, при спазване и прилагане на разпоредбите на Закона за държавния служител". По закон само Янакиев може да оповести мотивите, ако желае, уточниха оттам.

Според besove.bg, съпругът на Петрова - Димитър Петров, има договори с бюра по труда в област Бургас, по които обучава безработни срещу европейско финансиране. В същото време неговата фирма - "Шанс за работа", няма лиценз за извършването на тази дейност, показа проверка на OFFNews.

Отделно от това, сайтът "Бесове" разкри, че фирма, близка до Вяра Петрова, е получила ваучери по програма "Адаптивност" за обучението на персонала на курортен комплекс "Елените".

Въпреки че програма "Адаптивност" е била замразена, шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова дава специално разрешение да се проведе обучение по програмата на служителите на на к.к. "Елените", твърди besove.bg.

Обучението е трябвало да се проведе в активния летен сезон (7 юли-17 септември 2012 г.) и работещите в комплекса да бъдат ангажирани с него по 8 часа на ден. Съмнително е  как това се е случило при положение, че по това време комплексът е бил пълен с туристи.

Заповедта за уволнението на Янакиев е на шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. Тя обаче му е връчена от шефа на Регионалната служба по заетостта в Русе – Драгомир Николов, а не от този на Бургас Кольо Колев. Според besove.bg, той също е бил замесен в схемите за източване на еврофондове.

Русенецът връчил заповедта за уволнение, тъй като Колев бил в отпуск. 

Янакиев е коментирал пред сайта, че е уволнен по политически причини, а казаните му официални мотиви били твърде формални - заради некоректно и ненавременно подавана информация по програмата „Развитие на човешките ресурси“.

На база тези разкрития БСП сезира парламентарната комисия за конфликт на интереси. 

OFFNews се свърза с депутата Вяра Петрова, която обяви, че съпругът и тя самата нямат нищо общо с нещата, за които пишат besove.bg. "Съпругът ми не се занимава с такава дейност. Той има фирма за посредническа дейност за работа в България и чужбина, но не работи, откакто аз съм депутат, за да няма спекулации", коментира Петрова.

Тя обяви още, че няма нищо общо с курортен комплекс "Елените" и единствения начин, по който може да бъде свързвана с европейските програми по заетостта е че като депутат навсякъде агитира работодателите и хората да използват тези програми.

"От вас разбирам, че е съкратен шефът на бюрото по труда в Бургас", каза още Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!