Борисов: Ако не искате мен, ще ви управлява секретарката ми

Елица Мартинова 01 март 2013 в 17:07 6495 18

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

„Важното е да има отговорни хора, а не това, което ни се предлага от Станишев. Иначе аз веднага мога да отговоря – следващият премиер на ГЕРБ ще бъде моята секретарка и тя просто ще ми се обажда да ме пита какво да се направи“, заяви в днешното заседание на Министерски съвет премиерът в оставка Бойко Борисов.

Коментарът му бе по повод критиките към управлението, отправяни от редица граждански организации в страната.

„ Така че всички, които считат, че могат по-добре да управляват от гражданските сдружения не да казват – ние не искаме да участваме във властта или да управляваме, искаме отстрани да стоим и да си бъдем все такива. За съжаление отстрани не става. Да си направят веднага партия, да си направят депутати, да си направят кабинет, ние с радост ще ги приветстваме“, призова Борисов.

„Това отговорно ли е, което предлага Станишев?! Доган така го направи. И да се събират някъде и да взимат решения, и просто само да ги свеждат. Все едно премиерът или министри ще бъдат секретарки… Никой не е казал, че ще ни изберат, нито мен, нито него, нито който и да е, така че откъде накъде…?! Но, за да му отговоря, защото това е дезертьорство, че и ние можем да работим по този начин, само че не аз, а секретарката ще бъде. Тя е много по-тиха, много по-разбрана, ще изслушва всички и просто само ще пита. Просто това е несериозно. Нали политическата отговорност във всяка една държава, излъчват лидерите си, те участват в предизборна кампания“, отсече още той.

Отложеното с два дни заседание на МС явно бе удобен случай за равносметка на кабинета в оставка.

„Чухме гражданската позиция – дали са зърнопроизводители, дали са животновъди, дали са железничари, дали са транспортни работници, дали са еколози, дали са в областта на археологията, с кой ли не. Винаги и благодарение на това ние и спряхме много закони и направихме нови закони, които да го гарантира. Кога е прекъсвала работата с тези хора?!“, изтъкна Борисов и малко по-късно добави: В това отношение е много важно да говорите с хората. Направили сме толкова много, че има какво да можем да направим още. Какви ще са форматите, само хората решават.

Покрай хвалбите, премиерът в оставка все пак изтъкна и някои пропуски на кабинета си и най-накрая откликна на упреците, че само строежът на магистрали, с който се гордее, не е достатъчен:

Отук нататък трябва да се мисли върху две неща, защото явно инфраструктурата им харесва на хората, но не достатъчно. Трябва да се мисли как да се раздвижи икономиката, да се повишат доходите, да се намали безработицата. Оттук насетне това трябва да ни бъде във всяко едно говорене. На хората им омръзна да се дрънкаме с този и онзи. В края на краищата ние трябва да сме готови в следващите месеци да кажем какво може реално да се направи и как трябва да стане. Вече всеки, който се занимава с управление знае, че едно правителство може да има три-четири приоритета, повече не може да изпълни, това е написано във всяка книга. Това трябва да бъде нещото, върху което най-много да се мисли, защото ние с първия ден вдигнахме пенсиите, Станишев ги беше вдигнал само на книга, ние започнахме да ги плащаме, но то си остана някак си, че все едно те са го взели като решение, а ние близо по милиард всяка година повече в най-голямата криза сме давали за пенсии.

Борисов обясни, че протестите в страната, които доведоха до оставката на кабинета, са плод на заговор срещу ГЕРБ.

„Ние, улисани да направим „Дунав мост 2“ до май месец, да изкараме магистрала „Тракия“ до май месец, да отпуснат парите за „Струма“, да свършим куп неща, пропуснахме тези процеси, които вървят. И стрелбата по Баретата, Буда в кавички, след това няколко изказвания на Станишев и Лютви Местан за мир, за напрежение и по другия начин, че ще си ходим. Аз съм убеден, че и със сметките на тока става някаква завера. Не може в най-тежкото време в зимата да направят 38-45 дни отчетен период, вместо на по 5, на по 10, на 15 дни да го правят. И тук виждате и ДКЕВР с тези трикове, които са направили“, заключи премиерът в оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!