РЗС: Иво Прокопиев ще е премиерът в сянка

Последна промяна на 01 март 2013 в 10:52 2408 3

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

„Общественият съвет към президента е вреден. Над него е надвиснала дългата ръка на Иво Прокопиев, който явно ще е премиерът в сянка на следващия служебен кабинет“, заяви на брифинг в кулоарите на парламента лидерът на РЗС Яне Янев.

По думите му Общественият съвет, който президента Плевнелиев сформира, е противоконституционен и чрез него държавният глава се опитва да си присвои права.

„Росен Плевнелиев се опитва да присвои права, които Конституцията не му дава. Въз основата на кой действащ закон ще се създаде това устройство? Откъде идват правата на този съвет, от космоса ли?“, попита риторично Янев.

Според него хората в списъка за съвета са подставени лица на престъпни фигури.

„Кой е пратил тези лица в Обществения съвет? Голяма част от тях би следвало да са клиенти на прокуратурата. Тези, които се афишират като представители на протестиращите, кой ги е излъчил, кой им е дал права?“, усъмни се лидерът на РЗС.

Той нарече Обществения съвет „каша от бивши ченгета, членове на ДС, синдикални босове и отявлени функционери на БКП“. Според Янев чрез този съвет президентът иска да прехвърли отговорността си на хора без авторитет.

Лидерът на РЗС бе категоричен, че основната цел на държавния глава е да предостави управлението на страната в ръцете на  Иво Прокопиев.

Той обвини Плевнелиев, че провежда консултациите за служебния кабинет „на тъмно“, въпреки обещанията си за прозрачност.

„Днешната сбирка е опит за легитимация на бъдещия кабинет на чело с Иво Прокопиев. Защо президентът не пусне камери в кабинета си, за да бъде прозрачно сформирането на кабинета? Нали обеща прозрачност“, коментира още Янев.

Той предупреди, че Общественият съвет може да доведе до още по-сериозна дестабилизация в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2013 в 14:04

Росен Плевнелиев в царството на номенклатурата на БКП

http://www.frognews.bg/news_48957/Rosen_Plevneliev_v_tsarstvoto_na_nomenklaturata_na_BKP/

01.03 2013 в 13:03

Бе този и да е прав след салтосвирките които направи на Боко не мисля че някои ще му повярва.Те с болен са токова исхабени с гъзоблизането че сега и нормални да станат няма да им повярва никои.
Този и другия ,,нормален,,са като треснато топче за пинг-понг,никои не знае къде и защо ама е весело.

01.03 2013 в 12:25

Дори в констатациите на лудия Яне има някаква истина: но не сме ли отново в някаква предизвестена патова позиция?
"Обществен съвет"? Да, като първична асоциация - много хора и отвсякъде, най-добре - неопетнени и кадърни. Обаче в много представители на "бизнеса" виждам същите алчни свински очички, като на политическата класа, която практически, те пък надзирават. Понеже у нас има над 250 партии и вероятно над 500 организационни звена - "камари", "сдружения", "среди", "съвети" - и всички правят само едно: крадат, лъжат и товарят народа в собствена изгода - затова прокопсахме.
Плевнелиев да прегледа регистъра с още работещите малки и средни фирми /сигурно са останали 50, примерно/ и да покани хора от тях. Плюс протестиращите /които пък най-сетне да се разберат, че артисти, рекламисти, флейтисти... не са непременно представителната извадка на недоволните граждани/. Плюс един-двама свещеници /като отец Братоев, отец Иван или Саръев/. Плюс няколко не-кабинетни икономисти /задължително, да не са преподаватели от УНСС или НБУ/. И от граждански организации, които съществуват повече от 4 години, но нямат годишен оборот над милион - т.е. опитват да работят, но не перат/.
Мисля, че ще има много хора, споделящи мнението, че ни профсъюзи, ни работодателски кръжоци "Народното е наше" - са направили до днес нещо реално за добруването на сънародниците си.
Нещо такова.
Иначе, нищо чудно и Прокопиев да стане временен премиер, а Веска Меджидиева - временен финансов министър.