Безплатни прегледи на щитовидната жлеза в цялата страна

23 май 2013 в 14:22 13241 8

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза
Безплатни прегледи на щитовидната жлеза

По повод Международния ден на заболяванията на щитовидната жлеза – 25 май, стартира Национална информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и бременност".

От 27 май в рамките на един месец в София, Перник, Петрич, Благоевград, Пловдив, Велинград, Троян, Стара Загора, Казанлък, Бургас, Сливен и Шумен ще се проведат безплатни прегледи на щитовидната жлеза на недиагностицирани жени, които планират бременност, жени с репродуктивни проблеми или бременни. 

В лечебните заведения, които участват в инициативата, ще има разлепени съобщения за това как ще става записването на желаещите.

В МБАЛ „Св. Марина” в град Варна ще се проведат безплатни изследвания на хормона TSH в кръвта на жени в детеродна възраст, които не са диагностицирани досега от ендокринолог. В УСБАЛЕ „Ак. Иван Пенчев” в гр. София бременните, които си правят профилактичен биохимичен скрининг на кръвта, ще могат да се изследват безплатно и за щитовидни заболявания. И тази година кампанията се осъществява с подкрепата на Мерк България.

Хормоните на щитовидната жлеза командват всички процеси в организма и техният недостиг може да доведе до високи стойности на холестерола, инфаркти, инсулти. Този орган във формата на пеперуда на шията ни влияе на настроението, на теглото. Тиреоидните хормони започват да се произвеждат още в първия триместър на бременността и при недостига им могат да настъпят увреждания в мозъка на бебето – най-тежкото е кретенизъм, а в най-лекия случай се наблюдава забавяне в интелектуалното развитие на бъдещия човек, алармира проф. д-р Боян Лозанов, началник клиника по вътрешни болести в МБАЛ „Токуда Болница София”.

Все повече двойки имат проблеми със зачеването. Сред първите стъпки, които трябва да предприемат, е прегледът при ендокринолог, съветва д-р Георги Стаменов, акушер-гинеколог в МБАЛ за женско здраве „Надежда”. Той посочва, че проблемите с щитовидната жлеза се нареждат на трето място като причина за спонтанните аборти.

Кои хора трябва да се изследват?

  • На първо място рисков фактор е генетичната предразположеност – когато от заболяване на щитовидната жлеза страдат родителите, братя и сестри.

  • Ако човек изпадне в депресия.

  • Ако са налице сърдечно-съдови и други ритъмни нарушения.

  • Жените, които имат проблеми със зачеването или пък са имали патологична бременност и раждане. Намаленото производство на хормони на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, при мъжете пък има отношение към либидото и оплодителната способност, информира д-р Александър Шинков от УСБАЛЕ „Ак. Иван Пенчев”.

Жените, които планират бременност, трябва задължително да се консултират с ендокринолог и ако са били подложени на облъчване, имат захарен диабет тип 1 или други автоимунни заболявания като витилиго, до 6 месеца преди бременността са били подлагани на изследване с контрастно вещество и др.

Солта

Сред посещаващите форуми за здравословно хранене дами все повече се шири убеждението, че солта е вредна, или пък се препоръчва да се консумира тибетска сол, сол без йод. Според проф. д-р Лозанов в резултат на това погрешно схващане всяка трета бременна българка днес има недостиг на йод. Той съветва бременните да приемат комбинирани препарати, защото в тях, освен йод, се съдържа и важният селен, а се оказва, че в Родопите например бременните имат дефицит и на този ценен елемент.

Сред бъдещите майки се шири и страхът от прием на медикаменти по време на бременността, но д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в УМБАЛ „Александровска” уверява, че лечението на проблеми с щитовидната жлеза е важно за успешното протичане на бременността и за доброто здраве на бебето. Ако се налага, могат дори оперативно да се отстраняват тумори от жлезата до шестия месец на бременността. Забранена е единствено йодактивната терапия.

При установен проблем специалистите съветват бременните да правят хормонално изследване на всеки 6 седмици, но от НЗОК в момента поемат само първото. Здравната каса не заплаща и ехография на щитовидната жлеза. Положителното е, че вече и личните лекари могат да пускат направление за изследване на хормон TSH. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!