Сводка на войната, 16 юни 2023 г. Мир по африкански

Александър Леви и Катрин Гишар 16 юни 2023 в 20:09 4574 1

делегация

Снимка БТА/АП

Африканската делегация и нейната мисия между Киев и Москва.

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Африканска мирна мисия в Киев и руски бомби. Южноафриканският президент Сирил Рамафоса пристигна в Киев в петък, 16 юни, но начело на малко по-малка от очакваната делегация от африкански държавни глави, включваща президента на Сенегал, лидерите на Замбия и Коморските острови, както и министър-председателя на Египет. Големите отсъстващи са конгоанецът Денис Сасу-Нгесо, угандиецът Йовери Мусевени и египетският президент Ал-Сиси. Тази африканска делегация, която има за амбиция да постигне мирно споразумение между Киев и Москва, след това ще замине за Санкт Петербург, за да се срещне с президента Владимир Путин, който ще говори на икономически форум там.

Според украински източници африканските лидери възнамеряват да предложат "мирен план", включващ изтеглянето на руските войски, на тактическите ядрени оръжия от Беларус, анулиране на заповедта за арест на Путин от Международния наказателен съд и облекчаване на антируските санкции. Те също така искат да се застъпят за "безусловното продължаване" на зърнената зделка, от което Африка е особено заинтересована, у което изглежда да е истинската причина за посещението им. В същия ден Киев беше обстрелян от шест балистични ракети "Кинжал" и шест крилати ракети "Калибр". Като според властите в столицата всички те са били свалени от украинската противовъздушна отбрана.

Африканска мирна мисия (продължение): след това посещение на африканските лидери в Киев ръководителят на охраната на южноафриканската делегация, генерал Уоли Руд, се нахвърли яростно върху полските власти, като ги обвини в "саботиране на сигурността" на Кирил Рамафоса, а след това и в "расизъм". Както всички посещения в Киев, и това започна във Варшава, откъдето чуждестранните делегации пътуват с влак до Киев. Генерал Руд осъди проверките за сигурност, на които той и служителите му (около 120 души) са били подложени във Варшава от полската полиция и гранична охрана, които дори искали да претърсят жените от делегацията от Претория. "Искам всички да знаят, че те са расисти" - каза генералът, преди да изрази възмущението си от факта, че не е могъл да придружи президента Рамафоса в Киев.

Африканска мисия за мир в Киев (продължение 2). Защо всеки път, когато чуждестранни лидери посещават Киев, градът е подложен на руска въздушна атака? Въпросът възниква дори в Москва. Такъв отново беше случаят с африканската делегация, въпреки че нейните членове се смятат за привърженици на неутрално, ако не и проруско, тълкуване на войната в Украйна. За руските пропагандисти няма никакво съмнение в отговора: това е инсценировка от А до Я, "шоу на Зеленски", предназначени да убедят света че Киев е нападнат, и "колко гадни са руснаците". Други руски коментатори обаче допускат, че може да става дума за демонстрация на сила от страна на армията на Москва или по-просто казано за пълна липса на координация между дипломацията на страната и руската армия.

Владимир Зеленски спечели на своя страна (дори) швейцарските парламентаристи. От началото на войната украинският президент се е обръщал към парламентите на повечето демократични държави. Швейцарското федерално събрание беше едно от изключенията: на 15 юни това беше наваксано благодарение на една реч на Зеленски с продължителност около дванадесет минути, която, за всеобща изненада, беше приветствана от всички присъстващи. Говорейки чрез видеоконферентна връзка от Киев, Зеленски дори получи бурни овации, въпреки че почти всички избрани представители на UDC, местната консервативна партия, флиртуваща с крайната десница, бяха решили да бойкотират събитието. Но, както отбелязва женевският всекидневник Le Temps, дори двамата депутати от UDC, които го изслушаха, заявиха, че са "положително изненадани". Ораторското майсторство на украинския президент е добре известно както и уменията на авторите на речите му да докоснат "сърцата и умовете" на всяка нация, към която се обръща Зеленски. В случая с Швейцария явно е било важно да не се критикува свещеният "неутралитет" на алпийската страна, а още по-малко - свободата, която се дава на мултинационалните компании и банки в Цюрих и Женева, без да се обръща внимание на произхода на средствата им. Също така е важно да се поласкаят "миротворческите" амбиции на хелветите, като им се предложи да организират някаква миротворческа среща между воюващите... Всичко това бе направено от Зеленски и то явно с успех: цялата му аудитория беше "захласната", заключава Le Temps.

Според чешкия президент Петр Павел руската диаспора трябва да се държи под око. В интервю за руската служба на Радио Свобода чешкият държавен глава, който е бивш генерал от армията, разказва подробно за впечатленията си от първите дни на украинската контраофанзива (според него тя е само в подготвителната си фаза), за членството на Украйна в НАТО (той е за), но и за днешна Русия, където почти 80% от населението подкрепя Владимир Путин. "Тази война се води от Русия като цяло", казва той. Що се отнася до "другата Русия", тази, която се противопоставя на настоящия политически режим и чиито представители живеят в по-голямата си част в чужбина, "ние трябва да я слушаме, за да научим по-добре как мислят руснаците", казва той. Но също така трябва да ги държим под око, защото се намираме във време на война", продължава той, като припомня примера, не непременно много сполучлив, с членовете на японската общност в САЩ по време на Втората световна война. Тъй като повечето от тях са били интернирани в специални военни лагери, руската пропаганда веднага нададе вой за "концентрационните лагери", които Европа подготвя за руснаците. Президентът Павел изтъкна, че преди всичко специалните служби са тези, които трябва да държат под око руските имигранти.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-985

1

Козин Човков

17.06 2023 в 00:34

След днешното им нахалство, да твърдят, че не били чули шума от руските ракети, цялата делегация трябва да бъде настатена в зоопарка, при горилите, докато чуят или видят следващата к.роедовска въздушна атака.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews