Хамас е равнозначно на ИДИЛ. Те трябва да бъдат разгромени

Коментар на Наама Леви, заместник-посланик на Израел в България

Наама Леви 24 октомври 2023 в 11:20 2557 0

Наама Леви

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Наама Леви

Животът в Израел вече се разделя на два периода: времето преди 7 октомври и времето след тази дата. Израел е изпълнен с шок, болка и ужас след чудовищното клане, извършено от Хамас над невинни цивилни в съботната сутрин – ден, в който имахме и религиозен празник. Ръката ми трепери, докато пиша тези думи, описващи само частица от това жестоко нападение. Но ние не трябва да отвръщаме поглед от случилото се. Трябва да се изправим лице в лице срещу това абсолютно зло, за да прозрем защо Израел е решен да победи тази машина за убийства.

Още в 06:30 ч в ранната съботна сутрин над две хиляди въоръжени терористи започнаха да нахлуват в домовете на нашите съграждани и застрелваха цели семейства, докато спят. Те стреляха с ръчни противотанкови гранатомети по спалните на хората. Майки криеха децата си в шкафове, отчаяно опитвайки се да спрат плача на бебетата си, за да не бъдат чути, но Хамас не пощади нито жените, нито децата. Терористите завързваха с желязна тел майки с дъщери, баби с внуците им и ги изгаряха живи. Не отвръщайте поглед от тези картини на жестокост. Трябва да знаете какво точно се е случило. Терористите обезглавяваха бебета с ножове, изнасилваха млади момичета, разрязаха корема на бременна жена. Те подпалиха сгради, в които се криеха хора и ги изгориха до основи. Те нападнаха младежи и девойки, празнуващи на музикален фестивал на една горска поляна. Те преследваха бягащите млади хора, стреляха по тях и ги убиваха с неописуема жестокост. Няколкостотин млади мъже и жени бяха погубени точно там, в гората. Използвайки неописуемо насилие, терористите отвличаха цели семейства, включително шестмесечни бебета и ужасени деца, чиито родители току-що са били убити пред очите им. Около 1400 израелци бяха избити в този брутален акт на масово клане, минута след минута, в продължение на часове. Срамуваха ли се убийците от действията си? Ни най-малко. Те въодушевено документираха зверствата си и ги предаваха на живо. По време на масовото избиване, около 200 души бяха насилствено отвлечени от домовете си в мрачните леговища на Хамас, включително 85-годишна жена и кърмачета, търсещи майките си. Бащата на едно от убитите деца, нежно 8-годишно момиченце на име Емили, каза: „Изпитах облекчение, когато чух, че малкото ми момиченце е било убито, а не пленено от Хамас“.

Мнозина описват тези действия като „поведение на животни“. Това е неправилно. Животните не се държат по този начин. Хората, които хладнокръвно са измъчвали до смърт цели семейства, не са животни. Те са чудовища в човешки образ. Ужасяващите събития от 7 октомври събудиха в съзнанието на много израелци чувства на ужас и безпомощност, напомнящи за тъмните кътчета на колективната памет за Холокоста. Държавата Израел е създадена, за да служи като дом на еврейския народ. Да се гарантира, че евреите никога няма да бъдат водени към смъртта си просто защото са евреи. Оттук и ужасният шок, който сега доминира в Израел. Няма усмивки, само дълбоко нещастие и травми. Но също така има силно чувство за задружност и дълбоко вътрешно убеждение, че трябва да се борим срещу тази терористична организация и да я победим. Да изкореним заплахата от унищожение, надвиснала над нашите деца. Ние се борим за нашия дом. За правото ни на живот!

В продължение на много години в Израел и западните държави преобладаваше убеждението, че трябва да се намери прагматичен начин да се живее заедно с Хамас, като същевременно се поддържа определено статукво, основано на рационални съображения, въпреки че тяхната идеология на насилие и антисемитизъм беше добре известна. Винаги сме знаели каква е същността на Хамас, доктрината им ни е позната. Какво е записано в Хартата на организацията: основополагащият документ на Хамас, съставен от шейх Ахмед Ясин през 1988 г. – най-опасният антисемитски документ, написан в света от Холокоста насам. Хартата на Хамас обвинява евреите за всички злини в историята, дехуманизира евреите и отхвърля всяко политическо решение на арабско-израелския конфликт. В много от своите клаузи, като клауза 13, се посочва, че „няма решение на палестинския проблем освен чрез джихад“, което означава свещена война. Но Хартата на Хамас също изрично говори за нов геноцид над еврейския народ. Клауза 7 призовава за избиване на евреите във всяко кътче на света, цитирайки следното: „...камъните и дърветата ще кажат: „О, мюсюлманино, о, слуга на Аллах, има евреин, който се крие [зад] мен, ела и убий го.'"

И точно това се случи. Те дойдоха, за да убиват.

В продължение на много години лидерите на международната общност апелираха към Израел: Не слушайте какво пише Хамас и какво казва Хамас. Игнорирайте тяхната идеология и ужасяваща реторика. Въпреки заплахите Хамас желаят да подобрят условията на живот на двата милиона палестинци, които живеят под тяхната мрачна диктатура, да им гарантират препитание, да им позволят да ловят риба и да изградят инфраструктура. Добре планираната атака срещу Израел на 7 октомври доказа, че тази концепция е погрешна. Хамас не се интересува от съвместно съществуване или мир. Те не се интересуват от по-добър живот за двата милиона жители на Газа, а от заличаването на еврейската държава и избиването на нейните граждани. Това е не само джихадистка идеологическа цел на Хамас, но и единственият им курс на действие. Хамас е ИДИЛ, палестинска ИДИЛ, която за съжаление се радва на връзки с обществеността и много обезпокоително състрадание сред някои от основните нации в света, включително и сред някои от медиите.

Има ли по-дълбок акт на самоотбрана за Израел, освен да атакува терористичната организация Хамас, за да се защити? Израел не напада палестинския народ. Всъщност Израел не представлява заплаха за палестинската власт в Рамала, стига нейните представители да не се присъединят към атаката срещу Израел. Хамас не се интересува от създаването на палестинска държава заедно с Израел, а единствено от унищожаването на Държавата Израел.

Напротив: създаването на палестинска държава е в пряко противоречие с концепцията на Хамас за тяхната крайна цел – установяването на ислямска държава на цялата територия, включително на територията на Израел. Хамас не се интересува от съзидаване, а от пълно унищожение. Не мир, а вечна война, докато крайният ислям не вземе властта. Единственото решение, според Хамас, е унищожаването на Израел и изтреблението на неговите жители.

Хамас не се колебае да пожертва палестинци в опита си да постигне тази чудовищна цел. В Газа няма свобода, няма свобода на словото и свобода на религията. Но положението е много по-тежко: Хамас изгражда свои военни бази в Газа в районите с концентрация на цивилно население, напълно осъзнавайки, че снимките на мъртви палестински цивилни са най-мощното им оръжие. Организацията крие ракети под болници и училища на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и стреля по Израел от тези места в очакване на предавания на живо по телевизионните мрежи. Наистина много репортери - не само от базирания в Катар канал "Ал Джазира", който разпространява фалшивата пропаганда на Хамас, но и репортери от западни медии бързат автоматично да излъчат пропагандата на Хамас, без каквато и да е проверка. Не попадайте в капана на такава пропаганда! Единствените субекти, които трябва да бъдат обвинени за смъртта на невинни цивилни в Ивицата Газа, са Хамас и другите екстремистки организации там, които се крият сред жени и деца, сред собствения си народ. Действайки с умишлена и преднамерена злост, те, а не Израел, са отговорни за тези трагични жертви. Израел се защитава и се бори за живота си и като истинска демокрация прави всичко по силите си, за да избегне нараняването на невинни хора. Израел упражнява своята огромна военна мощ по внимателен и контролиран начин, действайки в рамките на ограниченията на международното право, докато Хамас гордо документира своите актове на геноцид и престъпления срещу човечеството.

Не се заблуждавайте: войната срещу Хамас не е лична война на Израел. Това е кампания не само за бъдещето на целия Близък Изток, но и за бъдещето на света, в който живеем. Вашето време вече също е разделено на две. От едната страна на света се формира ценен и важен съюз между Съединените щати, много европейски страни и Израел, докато от другата - застрашителна коалиция от няколко много проблемни държави и варварски терористични групи, сред които най-видните са Хамас и Хизбула.

„Не сте сами, ние сме с вас“, каза президентът Байдън при неотдавнашното си посещение в Израел. Бяхме изпълнени с гордост, когато видяхме и чухме президента на Съединените щати да изразява пълната си подкрепа за правото на Израел да съществува в обстановка на сигурност и задължението му да изкорени Хамас.

Своята солидарност изразиха и други световни лидери, включително лидерите на Великобритания, Германия, Франция и Италия. За разлика от тях, други страни продължават да бъдат колебаещи се по отношение на тази убийствена терористична организация, отказвайки да я осъдят, като същевременно продължават да приемат някои от нейните лидери на своя територия.

Вашето време вече също е разделено на две. Денят 7 октомври ви задължава да вземете незабавни мерки. Да направите всичко по силите си, за да ускорите връщането у дома на отвлечените - някои от тях може да са граждани и на вашата страна. Това са жени, чиито деца са убити пред очите им, деца, които са останали без родители. Жена на 85 години. Всички те са отвлечени насила и са задържани от организация на убийци.

Всеки, който защитава Хамас, защитава и ИДИЛ и Ал-Кайда и този, който следва подобна политика, неизбежно води убийците в собствената си къща. Къде е вашето място на тази морална карта?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика