Запис показа: Не е имало полицейско насилие при ареста на Кленовски

OFFNews 29 януари 2012 в 14:47 2788 1

Директорът на СДВР Валери Йорданов показва видеото от ареста. Снимка: БГНЕС
Директорът на СДВР Валери Йорданов показва видеото от ареста. Снимка: БГНЕС

Престъпниците ни преди бяха все болни, а сега са с нежни души. Това заяви директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов по повод обвиненията в полицейско насилие при ареста на Стефан Кленовски.

Днес в СДВР беше дадена извънредна пресконференция, на която бяха представени видеозаписи от камерите в мола, където при операция Шок бе задържан Кленовски. Той бе арестуван на 27 януари вечерта при операция "Шок" пред детски кът в мол в София, където празнувал рождения ден на 7-годишния си син. След задържането му съпругата му заяви, че е била бита и обиждана от органите на реда по време на акцията. Комисар Валери Йорданов показа видеозапис от охранителните камери, от които ясно се вижда, че няма суматоха в мола. Арестът освен това не е станал пред деца, а на 10-15 метра от детския кът. Съпругата на Кленовски твърдеше в интервю за Би Ти Ви, че случилото се е било пред очите на 100-200 деца. Той е задържан в право състояние, обясни шефът на СДРВ и подчерта, че обикновено престъпниците се просват на земята при арест, само когато окажат съпротива. Той допълни, Кленовски не се е съпротивлявал. По думите на Йорданов дори служители на мола, намиращи се наблизо не са разбрали, че се извършва арест на престъпник пред очите им. Категорично няма контакт на полицаите с децата, увери още Валери Йорданов. Освен това полицаят, който уведомил съпругата на Кленовски, се е легитимирал. Валери Йорданов увери, че никои от служителите в мола не потвърждава казаното от съпругата на Кленовски. Полицаите участвали в акцията в мола са се оплакали, че Кленовски ги е заплашвал, че като излезе ще ги намери един по един. Освен, че ги е заплашва,обиждал и ругаел, по време на ареста, той е бил с фалшива лична карта. В СДВР тече проверка както по твърденията на жената на Стефан Кленовски така и по твърденията на полицаите, която трябва да приключи до две седмици. Към момента Кленовски не се е оплакал върху него да е оказвано насилие. Полицията продължава да издирва свидетели и още видеоматериали.

Арестуваният Стефан Кленовски е един от издирваните в рамките на операция „Шок” за източване на разплащателни сметки. До този момент е успявал да се укрие от МВР. Той е част от организирана престъпна група, която от юни 2008 г. координира и поддържа криминална дейност в Италия и други държави, свързана с поставяне на скимиращи устройства на банкомати, изготвяне на клонирани карти и нерегламентирано теглене на пари. Той е познат на полицията и за разпространение на фалшиви банкноти. Италия е въвела сигнал в Шенгенската информационна система за международното му издирване с цел арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Трани от юни 2011 г. Операция „Шок” започна на 6 юли 2011 г. на територията на столицата, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Стара Загора, Шумен, Варна и Бургас. Бяха задържани общо 45 души. Акцията беше реализирана под ръководството на Върховна касационна прокуратура, в координация с Европол и със съдействието на Сикрет Сървис. По предварителна оценка нанесените от престъпната група щети се изчисляват на над 15 млн. евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша