България осъдена в Страсбург за полицейско насилие

Александра Маркарян 25 януари 2012 в 16:30 3260 1

 Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България за полицейско насилие. България ще трябва да плати 10 000 евро немуществени вреди и 6650 евро разноски по делото - общо 16 650 евро.

Решението на съда е от 24 януари 2012 година, за него съобщи Българският хелзински комитет. Адвокати по делото са адв. Стефанова и адвокат Михаил Екимджиев от Пловдив.

Става въпрос за упражнено насилие от полицейски служители и служители на следствения арест във Варна. Потърпевшият и жалбоподател Йордан Петров е задържан през януари 2001 година по подозрение в смъртоносно прострелване на полицай през януари 2001 година. Задържан е в Габрово и прехвърлен във Варна. При ареста не е оказал съпротива, не е бил въоръжен. В полицейското управление във Варна го изправили с лице, опряно на стената, широко разкрачен с белезници на ръцете. Така стоял, докато припаднал. На пода полицаите започнали да го удрят и ритат. Искали да подпише самопризнания, че е прострелял техния колега, че се е занимавал с въоръжени грабежи и че е участвал в убийство.

Ритали го и го удряли и в главата и служители на следствения арест във Варна, където е бил преместен на следващия ден.

Неговите наранявания са констатирани в медицинско удостоверение, извадено четири дни след задържането. 

По време на един от разпитите той прави самопризнание, че е прострелял полицейския служител. Осъден е на доживотен затвор без право на замяна, въпреки че частично се е отрекъл от показанията си по време на процеса, заявявайки, че те са били изтръгнати с насилие.

Петров подава жалба за насилието до Военна прокуратура. Тя отказва да образува досъдебно производство. Мотивът: използваната физическа сила е законна, с цел "задържане на потенциално опасен заподозрян, който е отказал сътрудничество при задържането".

Петров твърди, че са го били и конвоиращи го служители три години по-късно към едно от съдебните заседания. Отново подава оплакване до Военна прокуратура и отново то е отхвърлено. Петров се оплаква и от лошите условия във Варненския затвор - хигиената била на много ниско ниво, пълзели хлебарки, имало плъхове, в килиите нямало течаща вода и тоалетна, храната била лоша и недостатъчно.

Процесуални представители на жалбоподателя са адвокат Стефанова и адвокат Екимджиев от Пловдив.

Съдът постанови, че е нарушен член 3 от Европейската конвенция за правата на човека по всички оплаквания за физическо насилие от страна на полицаите, служителите на следствения арест и конвоиращите. Той изтъква, че българското правителство не е дало задоволителни обяснения за произхода на установените сериозни травми на жалбоподателя и че, дори ако се допусне, че в някои случаи е имало нужда да се използва сила, тя е била несъразмерна. Съдът също така намира нарушение на член 3 от Конвенцията заради неадекватните разследвания на инцидентите, последвали жалбите на Петров. Той оценява условията във Варненския затвор като унизителни и намира нарушение на член 3 от Конвенцията и по тази причина. ЕСПЧ намира и нарушение на правото на г-н Петров на справедлив процес по член 6 от Конвенцията поради това, че Апелативният съд и Върховният касационен съд са взели предвид неговото самопризнание, изтръгнато с малтретиране. Използването на изтръгнати по този начин самопризнания, според Съда, „разрушава, само по себе си взето, справедливостта на процеса”.  

Присъдата идва дни след показния арест на семейство Малина и Петър Начкови, след който те се оплакаха от полицейско насилие. Малина разказа, че в събота - 21 януари 2012 година, съпругът й е бил измъкнат от колата от маскирани полицаи, свален на земята и ритан, въпреки че не е оказал съпротива. След ареста беше обискирана къщата на семейството им в софийското село Мировяне. Там в акцията, която беше за акцизни стоки, бяха намерени само пет кутии ментови цигари без бандерол. Семейството има магазинче - 29 квадрата, за алкохол и цигари в София. Акцията беше определена от МВР като "неуспешна", след нея премиерът Бойко Борисов поиска оставки, но такива не последваха. Трима бяха наказани. Двама са с "порицание", а шефът на СДВР Валери Йорданов - с "мъмрене". По повод липсата на оставки лидерът на ДСБ Иван Костов написа в Twitter:

Ако не може да получи оставките, които поиска, премиерът да поиска оставката на Цветанов!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови