Властта призна пропуски и обеща жестоки наказания заради бягството от затвора

Съкилийник: То е подготвяно поне един месец

OFFNews 02 май 2014 в 16:36 2934 1

Илия Ангелов

Снимка БГНЕС, архив

Илия Ангелов

Българските власти признаха, че е имало пропуски, направили възможно бягството от Централния софийски затвор на осъдения за убийство Николай Николов-Шатката и стрелеца от прохода Хаинбоаз Хосе Луис Гевара Мартинез. Те обещаха "жестоки" наказания, ако двамата са имали вътрешни помагачи.

Днес вицепремиерът Зинаида Златанова извика на спешна среща ресорният зам. правосъден министър Илия Ангелов, назначения в края на април главен директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство гл. комисар Росен Желязков и директора на Централния софийски затвор Петър Кръстев.

"Има пропуски" призна зам.-министър Ангелов след срещата и обясни, че са набелязани мерки за подобряване контрола на охраната и обучението на надзирателите.

Той не коментира версията за вътрешен помагач на бегълците.

"Има образувано досъдебно производство и искаме да оставим полицията да си върши работата по версиите, по които работим. Поради тази причина умишлено няма да ги коментираме на този етап", обясни зам.-министърът.

В момента тече проверка която ще установи дали двамата избягали затворници са имали вътрешни помагачи.

"Ако има такива помагачи, ще бъдем много жестоки", обеща Ангелов и гарантира, че те бъдат наказани дисциплинарно или ще понесат наказателна отговорност при доказване на съпричастност.

"Пропуските са на лице и ви уверявам, че лично аз приемам предизвикателството случаят да се разнищи, да се анализират действията на конкретните длъжностни лица и да се ангажира дисциплинарна и евентуално наказателна отговорност”, потвърди и Желязков.

Той обеща „тенденциите да бъдат обуздани" чрез атестиране на състава за лоялност и обучение за работа на бързи обороти.

Шатката и Мартинез са работили като парнаджии на обект извън корпуса на затвора. Пускането им на външен обект е в разрез с правилата, защото Шатката имал право да работи само в корпуса на затвора, а срещу Мартинез няма влязла в сила присъда и по закон той няма право изобщо да работи.

Според съкилийник на двамата, записан от Нова тв, бягството е било подготвяно поне от един месец и един от ходовете на подготовката е бил именно настаняването им в парното отделение, където са могли да проучат кои шахти водят извън затвора.

Според зам.-министър Ангелов обаче двамата са работили законно в парното отделение.

"След като са били назначени там, значи е имало основание за назначението им", каза той, но призна, че течащата проверка на основанието не е приключила.

По думите на директора на Софийския затвор Петър Кръстев, Николай Николов е работил в парното помещение от 2008 г., а гватемалският гражданин от 2013 г. Директорът потвърди, че непрекъснатият режим на работа на апаратурата е изисквал непрекъснато наблюдение, поради което двамата работници спят в парниковите отделения.

Ангелов коментира версията, че двамата са прокопали тунел, за да избягат, като "информация от сферата на Граф Монте Кристо".

46-годишният Николай Николов-Шатката изтърпява 20-годишна присъда за убийство, и 48-годишният Хосе Луис Гевара Мартинез е подсъдим за въоръжен грабеж. Те са избягали на 30 април към 18 ч. За бягството на единия се разбира чак към 21.30, а за второто - към 23 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови