Никой не може да избяга от затвора в София без помощ от вътре

OFFNews 02 май 2014 в 10:56 12714 8

Снимка МВР

Избягалите затворници Николай Николов-Шатката и Хосе Луис Гевара Мартинез са били пуснати да работят извън корпуса на софийския затвор в разрез с правилата. Бягството им - станало към 18 ч. - е било установено часове по-късно. Теорията за прокопания тунел е смешна - невъзможно е да се избяга без помощ от затвора.

Това разказа пред bTV Георги Варсамов, който е лежал в софийския затвор за наркотици и е бил освободен предсрочно на 3 април.

В деня на бягството има тържество за националния празник на Италия, на което присъствали и хора от посолството. На затворници, изучавали италиански, били раздавани сертификати за владеене на езика. По това време много от служителите на затвора са били ангажирани с мероприятието, съобщи bTV.

Шатката и Мартинез избягали към 18 ч. Бягството не се е случило като "на филм", с тунел, а през подземия на парното помещение, които имат отдушници.

"Едва ли някой ще пропусне проход извън затвора, това е несериозно, смешно е даже някой да каже, че са прокопали тунел. Тук се охранява строго, хората си вършат работата, това го гарантирам. Бягство от корпуса на затвора не може да стане без участие на хора от затвора. Как ще избягаш? Има 100 души полицаи.

Жалко, че не можете да влезете и да видите какви проверки са, какво чудо е. Полицаите са без телефони. Това не е шега работа. Хората мислят, че копаеш тунел и излизаш - това са пълни глупости", каза Варсамов.

Бягството на първия е установено чак в 21.30 ч., а не както първоначално бе съобщено - в 20.30. По принцип вечерната проверка на затворниците се извършва в 20-20.05 ч.

"Вероятно липсата на двамата затворници е установена по-късно, защото са били пуснати да работят извън корпуса на затвора, а точно работещите извън корпуса се проверяват последни", предположи Варсамов.

Липсата на втория избягал затворник е установена чак към 23 часа.

"Вероятно паниката от изчезването на първия е довела до това", коментира Варсамов.

Странно е защо двамата са работили извън корпуса на затвора.

Не знам какво са правили на този външен обект, където има по-малко полицаи, каза Варсамов.

Николай Николов - Шатката е излежавал 20-годишната си присъда за убийство при при строг режим, т.е. е имал право да работи само вътре в корпуса на затвора, а не и извън него. Освен това, отрядният му е дал мнение, че не бива да се допуска той да работи извън корпуса, сочи информацията на bTV. Вторият беглец - Мартинез - не е имал никакво право да работи, камо ли извън корпуса.

"Чужденците по принцип нямат право да работят извън затвора по никакъв повод, защото нямат адресна регистрация. А и при положение, че той е бил следствен, а не осъден, е абсолютно несериозно да се говори за работа, забранено е от Закона за изпълнение на наказанията - няма право да работи, нали ако не го осъдят, ще трябва да му платят за работата после?", коментира Варсамов.

Според информацията на bTV привилегията Шатката да работи е получена "по нареждане на прокуратурата" в знак за благодарност за това, че той свидетелства.

Коментарът на Варсамов по този повод беше "Ако помагаш за разни неща, получаваш привилегии".

Институциите все още мълчат за подробностите, свързани с бягството на двамата затворници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови