Quantcast

Никой не може да избяга от затвора в София без помощ от вътре

OFFNews Последна промяна на 02 май 2014 в 10:56 11323 8

Снимка МВР

Избягалите затворници Николай Николов-Шатката и Хосе Луис Гевара Мартинез са били пуснати да работят извън корпуса на софийския затвор в разрез с правилата. Бягството им - станало към 18 ч. - е било установено часове по-късно. Теорията за прокопания тунел е смешна - невъзможно е да се избяга без помощ от затвора.

Това разказа пред bTV Георги Варсамов, който е лежал в софийския затвор за наркотици и е бил освободен предсрочно на 3 април.

В деня на бягството има тържество за националния празник на Италия, на което присъствали и хора от посолството. На затворници, изучавали италиански, били раздавани сертификати за владеене на езика. По това време много от служителите на затвора са били ангажирани с мероприятието, съобщи bTV.

Шатката и Мартинез избягали към 18 ч. Бягството не се е случило като "на филм", с тунел, а през подземия на парното помещение, които имат отдушници.

"Едва ли някой ще пропусне проход извън затвора, това е несериозно, смешно е даже някой да каже, че са прокопали тунел. Тук се охранява строго, хората си вършат работата, това го гарантирам. Бягство от корпуса на затвора не може да стане без участие на хора от затвора. Как ще избягаш? Има 100 души полицаи.

Жалко, че не можете да влезете и да видите какви проверки са, какво чудо е. Полицаите са без телефони. Това не е шега работа. Хората мислят, че копаеш тунел и излизаш - това са пълни глупости", каза Варсамов.

Бягството на първия е установено чак в 21.30 ч., а не както първоначално бе съобщено - в 20.30. По принцип вечерната проверка на затворниците се извършва в 20-20.05 ч.

"Вероятно липсата на двамата затворници е установена по-късно, защото са били пуснати да работят извън корпуса на затвора, а точно работещите извън корпуса се проверяват последни", предположи Варсамов.

Липсата на втория избягал затворник е установена чак към 23 часа.

"Вероятно паниката от изчезването на първия е довела до това", коментира Варсамов.

Странно е защо двамата са работили извън корпуса на затвора.

Не знам какво са правили на този външен обект, където има по-малко полицаи, каза Варсамов.

Николай Николов - Шатката е излежавал 20-годишната си присъда за убийство при при строг режим, т.е. е имал право да работи само вътре в корпуса на затвора, а не и извън него. Освен това, отрядният му е дал мнение, че не бива да се допуска той да работи извън корпуса, сочи информацията на bTV. Вторият беглец - Мартинез - не е имал никакво право да работи, камо ли извън корпуса.

"Чужденците по принцип нямат право да работят извън затвора по никакъв повод, защото нямат адресна регистрация. А и при положение, че той е бил следствен, а не осъден, е абсолютно несериозно да се говори за работа, забранено е от Закона за изпълнение на наказанията - няма право да работи, нали ако не го осъдят, ще трябва да му платят за работата после?", коментира Варсамов.

Според информацията на bTV привилегията Шатката да работи е получена "по нареждане на прокуратурата" в знак за благодарност за това, че той свидетелства.

Коментарът на Варсамов по този повод беше "Ако помагаш за разни неща, получаваш привилегии".

Институциите все още мълчат за подробностите, свързани с бягството на двамата затворници.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.05 2014 в 15:28

няколко въпроса с повишена трудност:
1. как така осъден на 20 години работи извън затвора???
2. как така следствен изтърпява мярка за неотклонение заедно с осъдени, които изтърпяват наказания???
3. как така тези двамата са без надзирател и охрана и ги чакат да се приберат сами "след работа"???
4. как така всичките гореизброени недоразумения се обявяват за нещо нормално и общоприето???
5. значи ли това, че 90% от случаите са такива???ако е така, да очакваме ли 90% от осъдените да избягат???
6. какво бягство е това, като на практика те сами са ги пуснали???
7. как така още няма уволнен поне директор на затвпра, да не кажем министър???
8. къде ни беше късмета да се родим в тази 'държава'???
9. кога ще ни писне и ще вкараме всичките тези от министрите до директорите и т.н, там където и е мястото-Централен Софийски затвор???
10.не ви ли се струва все по-неопровержимо и жестоко ясно, че единствената ни оправия минава през "майдана", дори след това да бъдем принудени да се сражаваме срещу появили се от изток "мирни граждани" с маски и танкове???
(все още имаме шанс да избегнем снайперистите и танковете, но този шанс намалява със всеки изминал ден и след всяка поредна изцепка на неадекватната шайка, която ни е поробила)

02.05 2014 в 19:38

Василе/1/,какво те очудва,никой не знае какво става из затворите.Мой роднина буквално изчезна в затвора,а бе следствен за глупост.Никой не знаеше къде е,и след като ги нагрях,затворници съобщиха на дежурния малоумник,че е екстрадиран за чужда държава/бе задържан с Евро заповед/.В затвора няма компютри,ровят из картони в едни чекмеджета...21 век!Може спокойно някой да бъде убит и да изчезне.

02.05 2014 в 15:28

Очакват се строги наказания и евентуално уволнения на парнаджията и чистачката на кабинета на директора на централния затвор. Няма кой друг да е помогнал на бегълците - всички надзиратели са високомотивирани и неуспорими професионалисти!

02.05 2014 в 15:27

Бойко и Цветанов наистина са виновни.
Защото уволниха и пенсионираха хората които разбираха от затворна работа и назначиха недоразумения като Пешо от Ловеч за директор на СНЦ и Митко Димитров - Крадльо и ЕблЬО от Казанлък и племенник на зам.главния прокурор по това време и бай затворник си вее куйрука защото хората от МВР и Прокуратурата ги доят за информация. Но не в интерес на наказателното производство, а за изнудват другите айдуци и да ги изместят от бизнеса им .Затова.

02.05 2014 в 14:13

Не се заблуждавайте - Борисов и Цветанов са "виновни"!
Уважаеми управляващи, няма ли някой да си подаде най-накрая оставката след толкова "брилянтни" изпълнения и след толкова "грандиозни" успехи?

02.05 2014 в 12:46

Васил лежал е зщото има съдебно разпореждане да остане в затвора докато трае следствието, понеже има възможност да се укрие или извърши ново престъпление, както и да избяга от България

02.05 2014 в 11:54

Трябва да хвърчат оставки, но очаквам сега да се почне с - "това е план на Борисов за дестабилизиране кабинета" и т.н.

02.05 2014 в 11:51

„и при положение, че той е бил следствен, а не осъден, е абсолютно несериозно да се говори за работа"
не бил осъден, а лежи в затвора...???