Бягството от софийския затвор е било като "на кино"

Не съм учуден - затворите са строени преди 120-130 г., а липсват пари за поддръжка, казва синдикалният лидер Иван Петров

OFFNews 01 май 2014 в 16:08 13938 6

Иван Петров

Снимка В. "Преса"

Иван Петров

"Това си е като на кино - да се избяга оттам. Случвало се е бягство от външен обект, от външно болнично заведение, където няма никакви условия за охрана и сигурност, да не се върнат от отпуски, което също се води като бягство, но точно такъв случай не сме имали не знам от кога, може би десетки години няма такъв случай.”

Това заяви Иван Петров, председател на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров в интервю за агенция "Фокус". Снощи двама затворници избягаха от затвора в София. Те са Николай Кръстев Николов, осъден на 20 г- за убийство и гватемалският гражданин Хосе Луис Гевара Мартинез, подсъдим за грабеж, отнемане на превозно средство и притежаване на оръжие.

Николай Николов - Шатката е затворен за убийството на Николай Христов-Хайо и стана известен със съгласието си да свидетелства срещу разбитата банда на т.нар. пернишки килъри, отговорни за смъртта на бащата на Райко Кръвта. Двамата успели да избягат от затвора, като прокопали тунел. Двамата се издирват, блокирани са граничните пунктове към Сърбия и Гърция.

Днес Иван Петров си спомни единствено за бягство на затворник през оградата на варненския затвор, станало преди години.

"През социалистическо време не знам дали е имало такъв случай, но в последните 20-30 години няма такъв случай, освен този във Варна, който е прескочил през оградата – бягство от корпус на затвор. Не мога да остана учуден, защото в затвори, строени преди 120-130 години с тази тотална липса на средства за поддръжка и ремонти, е нормално. Не го намирам за нормално да се случи, но в крайна сметка може да се случи. Доколкото знам, то не е от такова място, което е масово, а от някаква работилница, нещо от този тип”, коментира Иван Петров.

Той обясни, че Централният софийски затвор е строен през 20-те години на миналия век. „Старозагорският затвор е строен 1928 г. Какви поддръжки може да има една сграда на над 100 години? Страшно е там”, посочи Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!