Вегетарианството и веганството са рискови фактори за остеопороза

OFFNews 20 октомври 2022 в 11:21 967 0

доц. Пламен Попиванов

Снимка УМБАЛ "Александровска"

доц. Пламен Попиванов, началник на Отделение по дензитометрия, костни и метаболитни заболявания в Александровска болница

Вегетарианството, особено веганството, е един от рисковите фактори за развитие на остеопороза. Това каза в интервю за БТА доц. Пламен Попиванов, началник на Отделение по дензитометрия, костни и метаболитни заболявания в Александровска болница.

По думите му останалите рискови фактори са наследственост, повече от три раждания, липса на кърмене на бебето, липса на белтък и на калций в организма, обездвижване.

Вярно е, че в растителната храна има много калций, но човешкият организъм не може да го извлече от нея. Костите на хора, които не консумират млечни продукти, са 10-15 процента по-тънки спрямо костите на останалите хора. В храната на веганите няма достатъчно съдържание на белтък, казва доц. Попиванов.

Специалистът препоръчва веганите да си набавят калций под формата на таблетки.

Има проблем обаче - растителните храни съдържат различни растителни соли, например фитин. Тези соли се свързват с калция в храната или в таблетките и по този начин в организма се всмуква по-малко калций. Белтъкът и калцият са незаменими за човека, защото 40 процента от костите са белтък, а 60 процента – калций, обясни доцентът.

Начинът на хранене на бъдещата майка, повече от три раждания, липсата на кърмене на бебето влияят върху костната плътност

Докато бебето е още в утробата на майката, се подготвя за живота навън. Ако майката гладува или е притеснена, бебето се приготвя за такъв начин на живот. В зависимост от начина на хранене на майката и начина ѝ на живот, бебето включва едни или други гени, които ще осигурят неговия живот занапред. Огромно значение има как и дали е кърмено бебето в първата година от живота му, напомни доц. Попиванов.

Ако бременната жена гладува, бебето очаква също да гладува и при тези условия включва програма, която е изключително икономична – ако хапне една молекула захар или сол, да ги запази за себе си. При тези условия, когато то се роди и живее в условията на глад, всичко ще е наред, но ако се храни до насита, ще задържа много сол, обясни лекарят.

За жените, които имат над три раждания, съществува риск от счупвания, защото при всяка бременност и кърмене бебето изсмуква от майчините кости каквото му е нужно. До три бременности жената може да компенсира „загубите“ чрез храненето си, но при повече - рискът от фрактури нараства.

Витамините и движението са незаменими за костите

Жените между 15- и 50-годишна възраст имат нужда дневно от половин литър мляко или кофичка кисело мляко, или сто грама сирене или извара. Така костите биха имали нормална дебелина. Женските полови хормони много помагат за всмукване на калция от храната. Когато нивата на женските полови хормони спаднат, количеството витамин Д, което се всмуква от червата, става недостатъчно и заради това възрастните хора трябва да увеличат двойно консумацията на млечни продукти. Целта е набавяне на калций, но това е нереалистично за всеки ден и поради тази причина даваме на хората, застрашени от остеопороза, калций, витамин Д, белтък на прах, витамин К, каза още доц. Попиванов.

Ако човек не се движи, костите изтъняват. За да е дебела костта и да се поддържа, човекът трябва да се движи. При залежаване за месец, костите изтъняват с около 10 процента. Доц. Попиванов увери, че тази загуба на плътност може да се възстанови. 

Твърдението, че възрастният организъм не обработва прясното мляко и то дори вреди, не е вярно.

Само сред малка част от възрастните хора, страдащи от атрофия на храносмилателния тракт, прясното мляко не може да се усвои. Важно за възрастните хора е да консумират мляко с по-ниска масленост, диетична извара, бяло саламурено, но обезсолено сирене. Голямото количество сол води до изпикаване на калция, а това от своя страна води до риск от остеопороза. Кашкавалът съдържа 40 на сто масло, което пък води до повишаване на нивото на холестерола. Същото е валидно за топените и за меките сирена.

Прием на определени лекарства също води до повишен риск от остеопороза

Лекарствата за сън водят до изтъняване на костите, тъй като нарушават активирането на витамин Д в организма, посочи още лекарят. Наличието на калций в червата е по-малко и костите стават по-тънки. Лечението с високи дози кортикостероиди също води до изтъняване на костите. Химиотерапията при пациенти с онкологични заболявания може тежко да засегне костите им. Приемът на някои хормони при лечението на рак на гърдата може да доведе до засягане на костите. Образуването на камъни в бъбреците, водещо до често уриниране, също засяга плътността на костите, тъй като калцият не се задържа в организма.

Други вредни фактори

Здравите хора могат да пият до три кафета на ден без да има риск от изтъняване на костите. Лекарят изрази категоричното си мнение, че тютюнопушенето води до намаляване на плътността на костите. Препоръчителните „безопасни“ дози алкохол са до 30 мл концентрат за жени, до 60 мл - за мъже, или една малка бира, или 100 - 150 мл вино.

Последното епидемиологично проучване за разпространението на остеопороза в България е правено преди 15 години, затова липсват актуални данни посочи още доц. Попиванов пред БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови