СЗО: Опасността от пандемия е реална, но може да бъде контролирана

OFFNews 10 март 2020 в 11:44 3035 0

Опасността от пандемия е реална, но това ще е първата пандемия в историята, която може да бъде контролирана, заяви ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на пресконференция в Женева, цитиран от ДПА.

Разпространяването на коронавируса Covid-19 е по-близо до причиняване на пандемия, но огнищата в отделните страни все още могат да бъдат контролирани с комбинация от мерки, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО).

Ръководителят на СЗО Тедрос Гебрейесус отбеляза, че четири държави - Китай, Южна Корея, Италия и Иран, представляват 93% от близо 110 000 случая на заразени с коронавирус, които са докладвани от повече от 100 страни по света.

"Сега, когато вирусът настъпи в толкова много страни, заплахата от пандемия стана много реална", посочи той на редовна пресконференция в Женева. "Но това би била първата пандемия в историята, която може да бъде контролирана. Основното е, че не сме оставени на милостта на вируса", допълни шефът на СЗО.

"Независимо дали е пандемия или не, правилото на играта са еднакви, никога не се отказвайте", посочи той и отбеляза, че Китай поставя епидемията в страната си под контрол, Република Корея отчита спад в новите случаи на заразени, като в също време Тедрос похвали мерките за ограничаване на заразата, предприети в Сингапур.

"Насърчени сме, че Италия предприема агресивни мерки за овладяване на епидемията и се надяваме тези мерки да се окажат ефективни в следващите дни", добави той.

Изявлението му е факт, след като броят на смъртните случаи в Италия скочи само за едно денонощие с 97 до общо 463 души, а общият брой на заразените скочи с 24% до 9 172.

Експертът от СЗО д-р Майк Райън сравни решението на Италия да ограничи движението от най-тежко засегната от Covid-19 северна част на страната с относителният успех на Китай при фокусирането върху мащабната епидемия в провинция Ухан и град Хубей, за да спре разпространението на коронавируса в другите китайски провинции.

Новите случаи 

Сърбия

За два нови случая на заразени с коронавирус съобщиха от министерството на здравеопазването в страната. Общият броя открити заразени вече е 4.

По-рано беше съобщено за заболял китайски гражданин, който работи в Сърбия. Още един случай беше потвърден в Суботица, болният се е заразил по време на пътуване в Будапеща. Новите положителни проби са от Баня Лука.

Кипър

Властите в Северен Кипър съобщиха за първи регистриран случай на заразен с коронавирус. Открит е при турист, който е пристигнал от Германия.

До вчера Република Кипър беше единствената страна в ЕС, която не беше потвърдила за наличие на инфекцията на територията си. Междувременно обаче министърът на здравеопазването Констатинос Йоана съобщи, че вирусът е открит при 25-годишен мъж от Лимасол, който се е върнал от Милано и 63-годишен здравен специалист от Никозия, завърнал се от Великобритания.

Полша

В Полша се отменят всички масови мероприятия. За това информира премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от ТАСС.

До момента потвърдените случаи са 18, 467 души са хоспитализирани със съмнение за коронавирус, над 1000 са под домашна карантина. От вчера е въведен денонощен скрининг по границите с Германия и Чехия.

Великобритания

Хиляди ще бъдат заразени с новия коронавирус и 99% от тях ще бъдат излекувани, прогнозират здравните власти, съобщи Sky News. При по-голяма част от хората заболяването ще протече в лека форма, твърдят местните специалисти. Приоритет е грижата за възрастните хора и хронично болните.

До момента в страната заразените са 319 души, шест от тях починаха.

Германия

27 души са дали положителни проби за COVID-19 през последното денонощие. Общият брой инфектирани достигна 1139. Най-засегнат е районът на Северен Рейн-Вестфалия. При 80% от пациентите болестта протича в лека форма, отбелязват здравните власти.

Финландия

10 души са дали положителна проба през последното денонощие. 40 са откритите до момента инфектирани, съобщи Националният институт по здравеопазване и социално развитие на Финландия. По-голяма част от болните са концентрирани в столицата.

Нидерландия

61 новозаразени са открити в Нидерландия. Броят на заболелите вече е 382, съобщи Ройтерс. До момента починалите от коронавируса са четирима. 

Канада

Първи смъртен случай от коронавируса е регистриран в страната. Починалият е 80-годишен мъж от дом за стари хора. Домът се намира в Северен Ванкувър. Още двама души от обитателите му са дали положителни проби, съобщи CBC News.

До момента в Канада са потвърдени 77 случая, 32 от тях в Британска Колумбия.

Австралия

Броят на заразените в страната нарасна до 100 души. По данни на здравното министерство случаите обхващат всички региони освен Канбера. Най-много са инфектираните в Нов Южен Уелс, където болните са 55 души. В Сидни са затворени три училища, където е бил потвърден коранавирус сред учениците. Едно училище в Мелбърн също прекрати учебните занятия.

Правителството взе решение да подкрепи малкия и среден бизнес с финансова помощ в размер на 6,6 млрд. долара.

До момента жертвите на болестта в страната са три, 15 души са излекувани и изписани от болниците.

Филипини

Здравните власти в страната съобщиха за 11 нови случая на коронавирус. Информацията за статистиката на заболеваемостта се публикува в страницата на здравното министерство във Фейсбук. До момента потвърдените инфектирани са 35.

Ливан

Местните здравни власти съобщиха за първи смъртен случай от коронавирус, предаде ТАСС. Починалият е мъж, който пристигнал в Ливан от Египет. Той е бил лекуван в болница в Библос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!