Сами, по гръб, на твърд матрак - Американската академия по педиатрия с нови насоки за безопасен сън на бебетата

Янка Петкова 23 юни 2022 в 15:36 1218 0

новородено

Снимка Pixabay

Сънят на бебето

Американската академия по педиатрия (ААП) публикува нови насоки за безопасен сън на бебетата, съобщава Си Ен Ен. Това е първата актуализация на препоръките от 2016 г. насам. В насоките съвместния сън с новороденото е определен не само като безполезен, но дори и като опасен за здравето на малкото дете. 

Много родители избират да споделят леглото си с бебето, за да им е по-лесно с кърменето, от културни предпочитания или с убеждението, че така е по-безопасно за него, казва д-р Ребека Карлин, съавтор на насоките и на доклада на работната група на академията по Синдрома на внезапната детска смърт в изявление. - Съществуват ясни доказателства, че съвместният сън значително повишава риска от нараняване или смърт на бебето, посочва Карлин, която е асистент по педиатрия в Медицинския център на Колумбийския университет в Ървинг. - По тази причина педиатричната академия при никакви обстоятелства не подкрепя съвместния сън", категорична бе тя и цитира статистика, според която близо 3500 бебета от социално слаби общности в САЩ умират при обстоятелства свързани със съня.

В една стая, но в различни легла

Академията силно препоръчва да не се спи в едно легло с бебето, но според актуализираните насоки новородените трябва да са в една стая с родителите си поне до шестмесечна възраст. Препоръчва се креватчето да е с твърда, равна повърхност. Експертите предупреждават да не се купуват легла, които не са специално предназначени за бебета.

Почивката с бебе на диван или фотьойл и заспиването в тях повишават риска от внезапна детска смърт с 67%, отбелязва ААП. Ако бебето е недоносено, родено с ниско тегло при раждане или е на възраст под 4 месеца, рискът от смърт при съвместен сън в посочените случаи се увеличава от 5 до 10 пъти, изтъкват от академията.

Лесен начин да тествате дали повърхността е твърде мека е да натиснете матрака с ръка, ако остане вдлъбнатина, значи е твърде мек и не е подходящ за бебето", казва Алисън Джейкъбсън, главен изпълнителен директор на First Candle, национална организация с нестопанска цел, ангажирана с елиминирането на внезапната детска смърт и други свързани със съня смъртни случаи на бебета чрез образование и застъпничество.

Колкото по-оголено, толкова по-добре

Според насоките на ААП бебето трябва да спи само, по гръб, върху плосък, твърд матрак, с плътно прилепнала завивка. Препоръчва се да се избягват всякакви аксесоари за креватчета, меко и обемно спално бельо, меки играчки, възглавници и др., които могат да се превърнат в капан за бебетата и да ги задушат.

„Аксесоарите на креватчетата са свързани с повече от 100 смъртни случая на бебета през последните 30 години“, посочват от ААП, цитирайки данни на потребителски уебсайт.

Бебетата не се нуждаят от множество текстилни аксесоари, за да им е топло и уютно, казва Алисън Джейкъбсън и съветва -  Вместо чаршаф или одеяло, поставете бебето в чувалче.

Тя посочва, че навличането на малкото дете също може да повиши риска от внезапна смърт.

Шапки и всякакви други покривала за глава трябва да бъдат премахнати, преди да сложите бебето спи. То има нужда само от един слой дрехи повече от възрастните, казва тя.

Разрешен наклон под 10%

Новите насоки предизвикват промени и на пазара на бебешки продукти. Забранява се продажбата на всякакви стоки за детски сън, които са с наклон повече от 10%. Забраната обхваща леглата с наклон, позиционерите за сън, известни като "​​бебешки гнезда", шезлонгите, люлките и др., пише ААП. Някои от продуктите може да дори не се продават като помощни средства за сън, но бебетата често заспиват, докато ги използват.

Много такива продукти на пазара имат до 30% наклон, което може да бъде опасно, защото главите на бебетата се навеждат напред по време на сън, се казва в становището на академията. Тази позиция на брадичката към гърдите може да блокира дихателните им пътища и да предизвика задушаване. Друга опасност е падането от такива места, тъй като не са специално предназначени за сън.

Столчетата за кола, люлките, кошниците и слинговете също могат да блокират дихателните пътища на бебето, казва ААП. Когато бебето заспи в тях - което е неизбежно - родителите трябва да го преместят да легне по гръб върху равна, твърда повърхност.

Избягвайте устройствата, продавани за превенция на внезапната детска смърт

В новото си ръководство педиатричната академия предупреждава да не се купуват устройства, които се рекламират като намаляващи риска от внезапна детска смърт.

Използването на продукти, за които се твърди, че повишават безопасността на съня, може да създаде фалшиво чувство за сигурност за родителите, което да доведе до намаляване на практиките за безопасен сън на бебетата, предупреждават от Американската педиатрична академия.

Американската академия по педиатрия е професионално сдружение на педиатри в САЩ със седалище в Илинойс. Организацията е учредена през 1930 г. Тя е най-голямото професионално сдружение на педиатри в света и най-големият в света издател на педиатрична литература за лекари и за непрофесионалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!