Проф. Кантарджиев: 15 минути на слънце с къси ръкави и панталони пазят от COVID-19

Скоро ще ваксинираме и деца над 12 години, обяви експертът

OFFNews 11 май 2021 в 09:46 6305 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

България е единствената европейска държава, в която хората могат да си избират и приоритетно да се ваксинират с РНК ваксина. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), и член на Националния оперативен щаб.

Според него до края на лятото в страната може да бъде създаден групов имунитет, при условие, че коронавирусът не мутира, все още носим маски на закрито и затворените помещения се вентилират много добре.

Краят на третата вълна

Третата вълна отминава, категоричен беше проф. Кантарджиев. Заболеваемостта с днешна дата на 100 000 души за 14 дни е под 170, а само преди около месец бяха 720, обясни проф. Кантарджиев.

Благодарение на мерките успяхме да постигнем едно бавно нарастване случаите, така че системата не се натовари. Като се има предвид, че мерките, които взимаме в нашата държава са много премерени, много малко, но дадоха своя ефект, коментира директорът на НЦЗПБ.

Според проф. Кантарджиев, въпреки тенденцията за спад на заразяването, ограниченията за събиране на много хора на едно място в затворено пространство, трябва да продължат; да има винаги проветрение и да се носят маски, ако човек контактува с други лица в това помещение.

Кои варианти на вируса са засечени у нас

Само британският вариант е регистриран в нашата страна към момента. Националният център активно търси индийския вариант, който е доста обезпокоителен, подчерта професорът.

Той предупреди хората, които пътуват често, че всичко останали варианти на вируса са в държавите членки на ЕС и в Турция, въпреки крутите мерки, които се налагат там.

Професорът коментира и регистрирания българския вариант на COVID-19.

В Националния център колегите молекулярни биолози, които работят, откриха един вариант при два случая на възрастни жени от свързани домакинства в едно селище близо до Лом. Слава Богу, засега са само тези случаи, активно търсим да няма разпространение.

Заразените жени вече са живи и здрави, бяха на кислород, но без по-тежки клинични прояви на заболяването, допълни професорът.

Ще се ваксинират ли деца

Той коментира и въпроса за ваксинирането на деца с РНК ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". По думите му е бил постигнат голям успех, главно с участието на експерти от Израел, доказвайки, че ваксината е безвредна за младите.

Препоръчвам това и за нашата страна, въпреки че от години има едни табута - да не ваксинираме бременните срещу грип или децата срещу грип. Защо бе - бременните най-тежко преболедуват грип, попита риторично проф. Кантарджиев.

В момента, когато бъде сменена кратката характеристика на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", а това е евангелието на всяко лекарство и на ваксината, когато се смени и се каже деца от 12-годишна възраст могат да бъдат имунизирани, ваксините могат да се прилагат и в нашата страна. На този етап - не, допълни проф. Кантарджиев.

По повод снабдяването с ваксини за личните лекари, той обясни:

Мисли се ваксините да бъдат доставени и до места, но имайте в предвид, че това доста ще затрудни системата на РЗИ. На този етап не може РЗИ да докарва ваксините до кабинетите на всички джипита в удобно за тях време. 

За руската ваксина "Спутник V" проф. Кантарджиев обясни, че тя не е от най-изпитваните ваксини, въпреки че милиони хора са ваксинирани с нея и отзивите са добри. Моето мнение е, че всяка изпитана ваксина, която действа добре, е добра за обществото, допълни той.

Как работи НОЩ

Относно Националния оперативен щаб за коронавируса, който беше създаден на 26 февруари 2020 - ние не взимаме заплати и хонорари за работата си в щаба, категоричен е проф. Кантарджиев.

Не взимаме пари за щаба - аз това веднъж го казах плахо в едно интервю и след това не можеше да се намерят мераклии за щаба. Да ви кажа, работата не е малко, всяка вечер до 22:30 ч. са анализите, за да може вие медиите сутринта да съобщите новите данни.

Натрупва се умора, но все още стресът ни държи. Аз 40 години се готвя за един такъв момент и мисля, че с квалификациите си да мога да помогна на много хора, призна проф. Кантарджиев.

Според него, както е по закон, би трябвало служебният здравен министър да продължи да отговаря за работата и решенията на щаба.

За имунитета - кога, как, достатъчен ли е

При РНК ваксините по-бързо се изгражда имунитет, за разлика от векторните ваксини, обясни проф. Кантарджиев.

Обикновено при векторните ваксини оплакванията на пациентите от странични нежелани ефекти са след първата доза, докато при РНК ваксините повечето оплаквания са след втората игла.

Нов тест за клетъчен имунитет дава по-точни резултати

Около 5-10% изграждат недостатъчен имунитет и това е при всички ваксини. Допреди втората доза 5-10% нямат достатъчно хуморален имунитет и количеството на антитела е по-малко, но след втората ваксина вече има имунен отговор, смята професорът.

Между първата и втората ваксина доста пациенти се разболяха, оплакаха се, но това е нормално, защото може би са имали контакт, затова човек много трябва да се пази, допълни той.

Бъдещето - в моноклоналните антитела

Вече има фирми, които са предложили на пазара моноклонални антитела и то в комбинация, които ако се поставят на човек в рамките на една година, той е защитен от циркулиращите щамове, обясни проф. Кантарджиев.

Това е изграждане на пасивен имунитет и се предвижда за прилагане при хора, които са противопоказни за ваксиниране, които са в тежък имунен дефицит или в момента са на терапия, потискаща имунитета им.

С такива антитела беше лекуван бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който за 2-3 дни напълно се възстанови, припомни проф. Кантарджиев.

На слънце за профилактика

Той е категоричен, че витамин Д намалява с 15% тежестта на заболяването и с 15% възможността на заразяване.

Затова сега, когато има слънце, 15 минути с къси ръкави и къси панталони на майското слънце са достатъчни кожата ти да произведе витамин Д, каза в заключение професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови