Отрицателни са пробите на семейството, което е било в контакт със заразени италианци

Няма доказан случай на коронавирус у нас, разкрива се още една лаборатория за изследване на проби

OFFNews 04 март 2020 в 18:12 6034 1

Снимка Архив

Семейството, което е било контактно със заразени италианци, е с отрицателни проби. Няма доказан случай на коронавирус в България до момента.

Това показват данните на Националния оперативен щаб към 17 ч, съобщи началникът на щаба и директор на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Днес са обработени са 12 проби във ВМА и 12 в Националната референтна лаборатория. От Варна се очакват резултатите от още 3 проби, които не са готови. Във ВМА са приети шестима пациенти, които ще бъдат изследвани, каза още той.

Ще бъде разкрита още една лаборатория за изследване на проби от COVID-19 във ВМА, съобщи главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че предстои взимане на проби от жена, починала в дома си в Полски Тръмбеш, която е пребивавала в Италия.

Доц Кунчев призова за информация към МЗ да се обръщат хора, които наистина имат нужда от разяснение за коронавируса, а не със злонамерени нападки, които излишно натоварват системата.

Главният държавен инспектор съобщи, че днес от техни австралийски колеги са били получени данни за двама български граждани, които са били контактни със заразен по време на полет от Доха до Сидни.

"В момента изясняваме техните адреси, но шансът да са в България е много малък, тъй като и двамата са пътували. Единият по работа, другият в лично качество при близки в Сидни и най-вероятно са там. Ако са тук, разбира се, ще бъдат взети проби и те ще бъдат изследвани", каза още Кунчев.

Той съобщи, че се въвеждат се 24-часови дежурства на двата гранични контролно-пропускателни пункта при Малко Търново и Лесово заради коронавируса. По думите му оттам минава трафикът от Иран. 

"Имаме данни, че турско-иранската граница от няколко дни е затворена, но има камиони, които са били на път, и сега ще трябва да преминат през България", каза доц. Кунчев.

Междувременно расте броят на поставените под карантина. Под наблюдение заради съмнение за коронавирус са 25 души в Силистренско, 35 в Сливенско, 30 в Русенско и 35 в Ловешко.

Предстои Районните здравни инспекции да разпоредят да се допълни списъкът с две нови страни като опасни зони за разпространение на коронавирус - Иран и Южна Корея. Досега такива са Континентален Китай и Италия.

Заповед е издадена и за разпределение на областите в страната по лаборатории, каза още д-р Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви, че качеството на пробите и транспортирането им е гарантирано. 

„От 10 години се работят тези методи, както във ВМА, така и в Националната референтна лаборатория. От януари месец досега са изследвани над 1300 проби. В тях са доказани грипни вируси от различни типове. Искам да подчертая, че материалите, които се взимат за грип, се взимат от същото място и по същия начин както материалите за коронавирус и по инструкция, която имаме от СЗО, се транспортират по същия начин, при температура 4 градуса", уточни директорът на НЦЗПБ.

През последната седмица за първи път от 10 години насам има 12 пъти по-често грип Б, отколкото грипът, който беше в началото на зимата, каза още проф. Кантарджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3806

1

ghghaa

04.03 2020 в 22:46

100 пъти самите те казаха, че ако няма симптоми тестът е отрицателен, т.е. какво са доказали, едно нищо.

Тия балъци трябва да седят 3 седмици карантина и да се види ще им дойде ли на главата пневмония и тогава да ги тестват.