Лицата с временна закрила ще имат правата на здравноосигурените българи

OFFNews 12 април 2022 в 16:53 875 0

Снимка Архив/БТА

Лицата със статут на предоставена временна закрила у нас ще имат същите права като здравноосигурените българи, реши Комисията по здравеопазване в Народното събрание на второ гласуване на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване.

Законопроектът с вносител Антон Тонев и група народни представители беше приет с 9 гласа "за", 1 "против" и 6 "въздържали се".

Според предизвика осигуряването на средства за лечението на тези граждани. Според д-р Хасан Адемов от ДПС държавата в момента осигурява над 4 милиона души за своя сметка и внася в НЗОК малко над 2 млрд. лева, а останалите - до над 6 млрд. лв., се внасят от останалите работещи граждани. По думите му средствата за лечението на лицата с придобит статут на временна закрила не могат да се осигуряват чрез постановление на Министерския съвет.

Проф. Асен Балтов от ГЕРБ-СДС отново предложи да се създаде фонд с определени средства, а когато се получи финансова помощ от Европейската комисия, да се осигурят здравноосигурителните вноски на тези хора. По думите му в законопроекта не е посочено върху какъв доход лицата с временна закрила дължат здравни вноски.

Елена Гунчева от „Възраждане“ се обяви против държавния бюджет да поема тези разходи и настоя държавата да се погрижи и за българските граждани. Трябва да се диференцират групите на пристигащите от Украйна на такива, които могат да си позволят лечението, и такива, които наистина не могат, посочи тя.

По думите ѝ предлаганите промени са дискриминационни, тъй като в случая се отнасят само за идващи от Украйна и такива мерки не са били предприемани за сирийски или афганистански бежанци.

Каквото и да говорим за този законопроект, бюджетът ще го реши, а по казуса дали може да се ползват европейски средства, то тази помощ още не е дошла, каза проф. Георги Михайлов от БСП. Ще подкрепим законопроекта, допълни той.

Председателят на комисията и вносител на законопроекта доц. Антон Тонев каза, че не се създават допълнителни права за пристигащите от Украйна в сравнение с правата на здравноосигурените български граждани. Имащите статут на временна закрила няма да имат допълнителни привилегии, каквито нямат здравноосигурените българи, увери той.

Доц. Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, каза пред журналисти, че с тези промени лицата със статут на временна закрила ще бъдат приравнени с лицата в производство за получаване на статут на бежанец или с хуманитарен статут, предаде БТА.

В отговор на въпрос как ще се осигурят средствата за лечението на тези хора доц. Пандов посочи, че ще бъде за сметка на държавата. По думите му в момента в България има 79 хиляди, пристигнали от Украйна, а лицата със статут на временна закрила са много по-малко.

Доц. Пандов каза още, че няма информация да се предвижда използването на резерва на НЗОК за лечение на получилите временна закрила.

В момента голяма част от пристигналите от Украйна нямат право на извънболнична медицинска помощ. По думите му към момента тя се предоставя от лечебни заведения „доброволци“. Доц. Пандов посочи още, че към момента няма законов ред, по който държавата да заплати определени терапии, включително осигуряване на инсулин или лечение на онкологични заболявания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!