Директорът на сливенската болница с връзваните бебета: Атаката е лично срещу мен

OFFNews 04 юли 2022 в 15:40 684 0

Снимка Архив

МБАЛ "Д-р Иван Селимински"

„Смятам, че атаката е персонално срещу мен. Болницата стои добре. Приемам го така, защото като председател на Сдружението на областните болници съм казвал своето мнение нееднократно пред Министерството на здравеопазването, пред НЗОК и Здравната комисия в НС, че това, което се прокарва като политика спрямо областните болници, ще доведе до рязко влошаване на тяхното финансово състояние до края на годината“.

Това каза изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“- Сливен д-р Васислав Петров пред БТА по повод изнесената от доц. Васил Пандов - началник на кабинета на министъра на здравеопазването в оставка информация за нарушения в лечебното заведение. 

Той отхвърли обвиненията за нарушения в сферата на обществените поръчки като несъстоятелни и е категоричен, че през последните четири години не са констатирани нередности от проверяващите органи по отношение на проведени обществени поръчки и документацията по тях. Няма издадени актове нито на изпълнителния директор, нито на длъжностни лица от болницата. Преди повече от четири години е установено нарушение от АДФИ за задържане на гаранция повече от 30 дни, за което директорът е платил глоба от 100 лева.

По повод обвиненията за невзети мерки при установените случаи на фиксиране на деца в Педиатричното отделение д-р Петров заяви, че по този случай е извършена проверка от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Държавната агенция за закрила на детето. Дадени са били препоръки и от болницата са изготвили изцяло нов правилник.

Облагодетелстване, нарушения на ЗОП, връзвани бебета - това установиха проверките на МЗ в шест болници

"Трябва да го има в правилника на всяка болница, защото тези случи са за деца, които са без майки и е опасно да бъдат оставени сами с включена венозна инфузия. Бяха наложени дисциплинарни наказания на цялата смяна, която е била на работа, на началника на отделението и старшата медицинска сестра за неосъществен контрол. Сега се правят ежеседмични проверки от зам. -директора по медицинските дейности и гл. медицинска сестра, както и ежедневни проверки от старшата сестра и началника на отделението. Считам, че сме предприели всички мерки, за да се прекрати тази практика“, каза д-р Петров.

На пресконференция на 1 април началникът на кабинета на министъра на здравеопазването Васил Пандов обяви, че в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен са извършени две проверки от страна на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ заради сигнали и репортажи, свързани с фиксиране (връзване) на деца за болничните легла.

По думите му проверките установяват, че тази практика е била утвърдена във вътрешния правилник от ръководството на болницата. Според проверяващите това е нарушение на медицинските стандарти. При втора проверка, три месеца по-късно, се установява, че по време на проверката децата са фиксирани само за времето, в което им се извършват вливания. В късните часове на същия ден се извършва следваща проверка и се констатира, че децата отново са завързани по същия начин, добави Пандов.

По думите му според Закона за лечебните заведения директорът на болницата носи цялостна отговорност за организацията и дейността на лечебното заведение. Други проверки, извършени през 2019 г. и 2020 г., констатират нарушения в областта на обществените поръчки, както и противоречия в документацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови