Д-р Брънзалов: 100 случая на коронавирус дневно са нищо при 300 диабетици с усложнения

Зам.-председателят на УС на БЛС призова да се възстанови нормалният ритъм на работа в здравните заведения

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2020 в 11:07 10809 3

Снимка Архив

100 случая на коронавирус дневно са нищо, в сравнение с 200 или 300 декомпенсирани диабета, или сърдечни недостатъчности, или хора, които по някакъв начин са прекарали дори инфаркт, а не са потърсили лекарска помощ от страх да не се заразят. Това каза по БНТ зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, който е и общопрактикуващ лекар.

Според него обществото се е вторачило в ковид инфекцията, но тя не е единственият проблем. 

"Не мисля, че удължаването на мерките е удачно. България имаше много по-добри показатели като брой заболели и смъртност от много други европейски страни, сега там мерките се разхлабват, а ние все още искаме удължаване на извънредната обстановка. За мен определено е странно, животът трябва да се нормализира. Време е здравните заведения да възстановят нормалния си ритъм на работа. Болници има, България е може би с най-много болнични легла в ЕС, имаме добри специалисти, борбата с епидемията го показа", каза още специалистът.

Според него ситуацията е под контрол, лекарите вече имат много по-голям опит и огнищата могат да бъдат навреме ограничени. Той прогнозира, че ще има пикове и спадове, но в това няма нищо притеснително.

"От заболели до сериозно заболели има голяма разлика, това че някой е заразен не означава, че е заболял сериозно. Има много нюанси в протичането на клиничната картина на вируса, много от нас може да се го прекарали", каза д-р Брънзалов.

По думите му хората са започнали активно да търсят медицинска помощ и това създава нови проблеми, тъй като все още не са отпаднали някои ограничения в работата на лекарите. Д-р Брънзалов коментира, че фиксираните за детски консултации дни - вторник и четвъртък, вече би трябвало да отпаднат, тъй като това създава проблеми със струпването на чакащи пред кабинетите и е невъзможно да се регулира потокът от хора. Той призова да се записват предварително часове, за да се избегнат подобни проблеми.

Неспазването на противоепидемичните мерки според него е довело до възникването на огнищата в шуменските и разградските села. Той обясни, че движението на хората по време на мюсюлманските празници е довело до разпространение на ковид инфекцията в тези райони. Лекарят припомни, че изискването да не се събират много хора на едно място, да се спазва дистанция и да се носят маски в закрити помещения все още е най-сигурният начин да се избегне заразяване.

Според специалиста болниците по българското Черноморие са в състояние да се справят при евентуално възникване на огнища по време на туристическия сезон - легла и специалисти има достатъчно, здравната ни система доказа, че може да реагира адекватно на заразата, коментира д-р Брънзалов.

Той акцентира и върху друг проблем - допълнителните възнаграждения на медиците от първа линия. Според него има неводолство в системата, защото не е било правилно формулирано кой точно трябва да получава бонуси.

"Какво означава първа линия – аз като съм общопрактикуващ лекар и Вие дойдете да Ви прегледам на коя линия съм? Ако аз издавах заповедта щях да проверя какво означава първа линия в Европа. Да не говорим за защитните средства, които в началото бяха огромен проблем и ние сами се справихме. Сега вече всички са подсигурени със защитни средства", каза зам.-председателят на Лекарския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Boriana

12.06 2020 в 16:25

Да припомня на господина, че проблемите с декомпенсирания диабет са заложени в нормативната ни уредба - тоест един "разходен" по лаборатории диабетик да си прави "кръвно-захарен профил" при настоящото разпространение на глюкомерите и цената им е буквално прецакан и буквално е накиснат да се бута там, където не бива, а в замяна НЕ получава КАЧЕСТВЕНО лечение!!!

7671

2

Hissarion

12.06 2020 в 15:59

По тая логика, аз като мия улицата и потенциално се разминавам със заразно болен, на коя линия съм?

9873

1

emanuilis

12.06 2020 в 13:23

Резонният въпрос е: Защо с дейно участие на СЛК блокирахте държавата при 5-6, щом тези са нищо?
 
X