Ангелов: Категорично не сме доволни от данните, затова запазваме мерките

България е на второ място по смъртност в Европа и на първо на Балканския полуостров

Янка Петкова 17 декември 2020 в 10:36 2364 0

Снимка Архив/БТА

"Категорично не сме доволни от тези данни, като здравен министър искам българските граждани не да бъдат излекувани, а да бъдат здрави, това е целта на мерките, които предложихме." С тези думи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов започна брифинга на Националния оперативен щаб.

Той обясни и каква е философията на мерките, които ще останат в сила до 31 януари:

Нощните заведения, игралните зали, казината, ресторантите и спортните зали ще продължат да бъдат затворени до 31 януари 2021 година. Детските градини, яслите, учениците от първи до четвърти клас ще отворят след ваканцията на 4 януари 2021 г.

Забраните за моловете също продължават, с изключение на институциите в тях – телекомуникационните компании, банки и т.н.

Продължава забраната за събития, конференция и конгреси до 31 януари.

От първи януари ще отворят театри, музеи, галерии и кина при 30% заетост на местата в тях. "Това са мерките, които предлагаме, които са консенсусни, и считаме, че тези мерки ще продължат да дават ефекта, който ние търсим", заяви здравният министър.

Ресторантите към хотелите

Ресторантите към хотелите отварят от 00 ч. на 22 декември. Те ще работят при определена организация. Трябва да бъде съставен график за закуска, обяд и вечеря, който да гарантира поне две или три смени във всеки един от часовете за хранене.

Нужно е да се гарантира и отстояние между хората, както и не по-малко от 50% заетост на месата там. Те ще работят с вечерен час не по-късно от 22 ч. 

Къде сме по заболеваемост

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че на база 14-дневна заболеваемост страната ни в момента е на 14-то място в Европа и на 3-то място на Балканския полуостров след Сърбия и Северна Македония. По показателя "смъртност" сме на 2-ро място в Европа след Словения и на 1-во на Балканите.

Според доц. Кунчев има основание за "слаб оптимизъм".

Той подчерта, че между отделните области има съществени различия в заболеваемостта, най-ниска тя е в Кърджали, седем пъти по-висока е в Бургаска област, която с е най-високи нива на разпространение на инфекцията в момента.

Спад се отчита в столицата, където през последните два дни заболеваемостта е паднала под 500 на 100 000 души.
Доц. Кунчев съобщи, че днес ще бъде проведена среща с министъра на икономиката и представители на хранителни и нехранителни вериги. Ако не се спазват противоепидемичните изисквания, ще бъдат затваряни обекти, предупреди той.

Министър Ангелов съобщи, че за последната седмица излекуваните случаи на пациенти с коронавирус са 18 907. Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52%. Прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76%, Бургас – 70%, Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66%, Ямбол – 64%, Сливен – 64%, Пазарджик – 59%, Ловеч – 57%. 

На национална база 44% от интензивните легла за пациенти с коронавирус са заети. Прави впечатление заетост на леглата над 50 в следните области: Велико Търново – 69%, Добрич – 64%, Смолян – 78% и София-град – 68%.

Децата, образованието и спортът 

„Следим всяко едно число със загриженост и при необходимост винаги можем да коригираме позицията си. Проблемът, който трябва да ни притеснява са не затворените заведения, а затварянето на детските градини и училищата, както и спортистите. Образованието и спортът са два стълба в нашето общество, които
дават здрава и умна нация“, каза Костадин Ангелов.

„Най-големият проблем за един спортист на практика са контузиите. В момента Министерството на здравеопазването се явява като контузия на българските спортисти. Тези решения се взимат много трудно, така че това е нещото, което ни притеснява. В тази посока сме длъжници и на българското образование, и на българския спорт. Наясно сме обаче, че за да печелят децата олимпиади и за да побеждават българските спортисти, те трябва да са здрави“, допълни той.

„Ще видите цялата сила на държавата. Ще се намесваме много ясно и категорично, включително и със затварянето на вериги, които не осигуряват дистанция и спазване на противоепидемичните мерки. Моля ви, пращайте сигнали“, призова Костадин Ангелов.

До момента сектор търговия, без моловете, продължава да работи. Днес ще се срещнем с хранителните вериги, както и с големите вериги магазини, увери министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той заяви, че освен с НАП се работи и с Българска банка за развитие (ББР) за икономическа подкрепа. „Продължават двата дизайна на ББР. Там вече могат да кандидатстват и големи компании. Подпомогнати и са и физически лица с кредити до 100 млн. лв.“, съобщи министър Борисов и допълни, че 1,1 млрд. вече са инвестирани като са подкрепени над 250 000 работни места. „Тези мерки търпят и ново ускоряване“, увери той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки