Още поне година няма да има задължителна регистрация за нощувките на чужденци

Симона Костадинова 04 февруари 2015 в 20:04 7490 6

Министър Николина Ангелкова

Онлайн регистрацията на чужденци в хотелите у нас се отлага поне за една година.

Днес в Министерски съвет беше приета Наредба за организацията на Единната система за туристическа информация. От ЕСТИ обаче е отпаднала най-важната част - всеки хотел в реално време да регистрира всеки чужденец, който нощува в него и това да е видимо както за данъчните, така и за спецслужбите.

Според народният представител Борис Ячев, който миналата седмица зададе парламентарен въпрос по случая, България губи 300 милиона лева годишно от нерегистрирани нощувки.

Онлайн регистрация ще има и то не само на чужденците, но и на българите. За това обаче е нужна промяна в Закона за туризма. Очакваме до началото на 2016 г. това да се случи, каза след заседанието на МС министърът на туризма Николина Ангелкова.

Благодарение на отлагането 300 милиона лева ще останат в сивия бизнес още поне година, вместо да влязат в хазната.

МВР настоява онлайн регистрацията на чужденците да заработи колкото се може по-скоро. В момента тя се извършва тестове в 10 хотела. Искаме възможно най-бързо да се разшири, коментира пред OFFNews заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев. За утре е предвидена работна среща по темата, допълни той.

Именно чрез гръцкия аналог на ЕСТИ службите установиха къде е Петко Сертов по време на мистериозното му изчезване.

Днешната наредба на практика ограничава ЕСТИ до мащабите на сега действащия Туристическия регистър. В предложената от Ангелкова ЕСТИ трябва да има информация за регистрираните туроператори и туристически агенти, както и за категоризираните места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, туристически хижи, учебни центрове, туристически спални и прилежащите към тях заведения за хранене, както и лицата, които извършват дейност в тях. Там трябва да фигурира и информация и за правоспособните екскурзоводи, планински водачи и ски учители.

Хотелиерите трябва да дават информация колко общо са пренощувалите лица в даден хотел или почивна станция и за колко време са нощували, но не и имената им, нито са длъжни да правят това в реално време. И досега хотелите също би трябвало да регистрират чужденците и българите, които нощуват в тях, но го правят на листове и след време предават информацията. Не е ясно обаче колко от туристите реално се отчитат.

Самата Ангелкова призна, че има голямо разминаване между статистиката и реалното положение. Събират се само нощувките, които са над 10, а тези под това число не се декларират. "Ние искаме да променим това, защото сами разбирате колко много недекларирани нощувки има, които са под 10", каза тя.

"Наредбата, която приехме в момента е на базата на чл.166 ал.1 от Закона за туризма, които е приет на 26 март 2013 г. Там изрично е упоменато какво трябва да съдържа тази наредба като база данни. За да може да я надградим и тя да работи като единна електронна система и платформа за получаване на информация по защитени канали, е необходимо да се направят промени в Закона за туризма, които да задължат всички лица, които предоставят данни в този Туристически регистър да бъдат длъжни да го направят", обясни Ангелкова.

Ангелкова призна, че държавата е на загуба от неотчетените нощувки, но не пожела да коменира данните на депутата Борис Ячев, че загубите за хазната са 300 милиона годишно. В момента се правят анализи и не може "хвърля цифри във въздуха", каза тя.

Министърът уточни, че се очаква ЕСТИ да заработи напълно през първите месеци на 2016 г., като обясни, че това ще струва около 1,2 млн. лв. 

Когато заработи изцяло системата ще събира и информация за туристическите атракции, културните афиши и програми на общините. "ЕСТИ ще може да се използва и да бъде надградена в националния портал Bulgaria travel", каза още Ангелкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови