Система за туристическа информация ще има, но не се знае колко ще струва

Нели Чолашка 30 януари 2015 в 12:39 4132 4

Николина Ангелкова

Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) ще бъде изградена, но първо трябва да се актуализира наредбата за ЕСТИ и се подготвят промени в Закона за туризма. Правят се и анализи колко ще струва тя, защото до момента анализи не са направени.

Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на въпрос на депутата Борис Ячев от Патриотичния фронт.

Ячев напомни, че още 2007 г. е влязла в сила наредба за създаването на единна система за туристическа информация. В нея е разписано, че бившото Министерство на икономиката и енергетиката като администратор на система отговаря за поддържането върху пълнотата на данните.

Системата трябва да поддържа данни за местата за настаняване, реализираните нощувки, продължителността на престоя и приходите от нощувки, уточни депутатът.

По думите му след няколко опита от 2007 година насам да се стартира системата миналата година са отпуснати 2.5 млн. лв. за създаването и въвеждането й, но тя отново не е изградена.

"Общините очакват тази система, защото след влизането й в действие приходите им от туристически данни ще се вдигнат многократно. По предварителна статистика загубите за страната от неотчетен нощувки са около 300 млн. лв. годишно.

За въвеждането на единната система за туристическа информация настояват и органите на сигурността в страната, както и партньорските ни служби от другите държави от ЕС, които смятат, че системата ще бъде ефикасен инструмент в борбата с евентуални терористични заплахи и нелегална имиграция.

Тази система е актуална и покрай наплива на чужденци, и заплахите от Ислямска държава, и може да бъде част от стратегията за справяне с нелегалните бежанци", разви въпроса си депутатът от Патриотичния фронт.

Наредбата за създаване на ЕСТИ е прецизирана съгласно новия Закон за туризма и следващата седмица ще бъде разгледана в Министерския съвет, уточни Ангелкова.

Работи се и по промени в Закона за туризма, които ще позволят ЕСТИ да се превърне в единна информационна платформа за комуникация по защитени канали, допълни тя.

Ангелкова признава, че системата ще помогне за осветляването на сивия сектор в туризма, както и на всички нощувки, което ще подобри степента на сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови