Откриха най-дълбоката пещера в България

Тя е Колкина дупка в Понор планина

OFFNews 23 март 2017 в 11:46 33404 4

Снимка www.pod-rb.eu

Пещерняци откриха най-дълбоката пещера в България – това е Колкина дупка.

Достигнатата дълбочина на пещерата е -408,5 м, а достигнатата дължина е 1992 м, пише сайтът www.pod-rb.eu.
Пещерняците все още не са достигнали до най-дълбокото дъно на пещерата, което предстои. Тя се намира в Понор палнина, до село Зимевица.

До вчера Райчова дупка беше най-дълбоката пещера със своите -387 м.

Колкина дупка беше започнала едва със скромните -40 м в далечното минало. Днес е оказва най-дълбоката открита пещера в България.

В сайта пещерняците са публикували и пътеписа си как са направили новия рекорд по откриване на най-дълбоката пещера:

Петък 03.03. Късния следобед ние сме пак на Зимевица за поредната атака на Колкина. За цел си бяхме поставили да изградим „Лагер 2“ в зала “Калоян“ (-460 м) и да продължим с проучването на пещерата.

Събота 04.03. Станахме и започнахме да се подготвяме за влизането. Първите групи тръгнаха към пещерата. Подир тях и другите се отправихме навътре. Стигнахме до „Лагер 1“ към 18:30 часа. Спряхме да си починем и да изчакаме да се съберем всички, за да може да се събере целия багаж за „Лагер 2“. В „Лагер 1“ се събрахме рекорден брой хора: Александър, Ани, Владо, Васко Лудия, Васето, Иво, Гога маленки, Пепи, Найден, Дог, Живко, Павел Гогов, Павел Бакалов, Деката, Мимон, Жорката, Китен, Яна и Папи. Към 21:30 нашата група в състав- Аз, Гогов, Бакалов, Ани, Иво, Васко Лудия и Дог се отправихме към зала “Калоян“ за да изградим втори лагер . След дълго и изтощително проникване, с 16 бр. прониквачни торби, към 7 часа сутринта на 05.03. (неделя) стигнахме до зала „Калоян“. След кратка почивка и обилна закуска се захванахме с изграждането на лагера. Приключихме към 13:00 часа и легнахме да почиваме.

Понеделник 06.03. Станахме сутринта и се захванахме с облагородяване на бивака. Направихме си каменна маса и пейка, както и кухненски плот и рафтове. Ранния следобед решихме да се разходим надолу и да видим какви изненади ни е подготвила пещерата. Стигнахме до мястото, където бях стигнал предния път. От там надолу следва низходящ меандър с малка река, след което се попада в галерия 3 м широка и 5 м висока. Ходи се около 200м и се стига до блокаж, в който се губи реката. От там се качихме през много кофти място. Следва траверс над блокажа и се излиза на поредната огромна зала. На края на залата следва много красива галерия и пак се попада в следваща огромна зала. Залата е много стръмна и набира денивелация от поне 30-40 м. В долния й край се попада на голям водослив на две големи реки, които формират огромна галерия със среден размер 8 м ширина и 12 м височина. Дадохме й името „Велики канал“. Надолу ходихме може би 1.5км и стигнахме до поредния блокаж, в който се губи реката и ще трябва да търсим пътя между блоковете. Предполагаемата дълбочина до там е 550 м-560 м. Върнахме се след два часа в лагера. Светли и Павел мереха дебитите на реките около лагера. Ние по-късно се разделихме на две групи за картиране на залата.

Вторник 07.03. Към обяд се захванахме със задачи. Първа група отиде да екипира няколко прага нагоре от лагера. Втората група се захвана да картира нагоре от лагера до -408 м, а третата група имаше за задача да консервира лагера и да изнесе излишния багаж към повърхността .Към 22:00 часа се събрахме в 1-ви лагер за почивка и вечеря преди да продължим към повърхността.

Сряда 08.03. Сутринта към 9:00 всички бяхме навън.

Резултати от проявата:

Измерени е дебитът на пет реки, който е 55 л.с. и картирахме пещерата до -476 м. дълбочина и 2645 м. Дължина.

Участие в проявата са взели:

ПК „Под Ръбъ“ – Папи, Деката, Ефи, Мимо ,Киро, Иво, Петя, Светли, Владо, Александър, Косьо, Мони;
ПК „Ъндърграунд“ – Ани, Живко, Васко, Паката, Пепи, Найден;
ПК „Искър“ – Гога Маленки, Док;
ПК „София“ – Китен, Яна, Жорката, Китена ,Сашо, и Васил Ахчийски;
ПК „Академик“ – Павел Бакалов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13273

4

Владимир Йончев

23.03 2017 в 14:01

Хм, нещо и на мен не ми се връзват метрите. Ще се опитам да разбера какво са имали предвид в това описание.

13273

2

Владимир Йончев

23.03 2017 в 12:28

Според нивото на входа.
По принцип една пещера трудно може да слезе под морското ниво. Не че няма изключения, но са изключения. Обикновено теоритичния й минимум е близката голяма река или поне най-ниското й ниво в геоложки план.
В конкретния случай теоритичният минимум е изворът Душника (приток на приток на Искър) или Водната пещера над Церово и съответно самата река Искър.

15914

1

поп Дръвчо

23.03 2017 в 12:07

Тия минуси според нивото на входа ли са или под морското?