Кои са най-опасните и най-безопасните туристически дестинации

OFFnews Последна промяна на 19 ноември 2017 в 14:02 16186 0

Снимка Pixabay

Кои са опасните и безопасните държави за пътуващите? На база данни от Световната здравна организация и други институции бе съставена интерактивна карта „Travel Risk Map”, която разкрива колко рискови са държавите по отношение на безопасността по пътищата, сигурността и рисковете от зарази.

Тя идва на фона на увеличаващото се усещане за опасност у хората - 63% от участвалите в проучване, цитирано от авторите на картата, смятат, че свързаните с пътуванията рискове са се увеличили през изминалата година. Заплахата за сигурността и природните бедствия са основни причини хората да променят плановете си за пътувания.

Ето и картите, които показват държавите - от определените като най-безопасни до най-рисковите:

Риск от зарази


Сред най-безопасните държави по отношение риска от зарази са САЩ, Канада и по-голямата част от Западна и Централна Европа. Средно ниво на опасност има в Източна Европа, Мексико, Гренландия, Египет и Саудитска Арабия. Страните с висок риск за здравето обхващат по-голямата част от Африка, заедно с Монголия, Узбекистан, Венцуела и Боливия. Най-опасни са Либия, Нигерия, Буркина Фасо, Гвинея, Кот д'Ивоар Афганистан и Гвиана. Русия, Бразилия, Китай, Аржентина, Пакистан, Иран, Казахстан, Малайзия и Индонезия са определени като територии с нарастващ инфекциозен риск.

2. Сигурност


Гренландия, Исландия, Норвегия, Швейцария и Финландия са определени като най-сигурните държави в света. С ниско ниво на опасност са САЩ, Канада, останалата част от Европа, Китай, Австралия, Аржентина, Иран, Намибия, Ботсвана, Замбия и Зимбабве. Русия, Бразилия, Украйна и част от Африка са определени като държави със средно ниво на безопасност. Мексико, Венецуела, Пакистан, Чад, Кувейт, Нигер, Нигерия, Демократична република Конго, Египет, Мавритания, Либия и Кения са сред най-опасните държави в света, а Мали, Либия, Сирия, Афганстан, Ирак, Йемен, Сомалия и Южен Судан са определени като държавите с екстремно ниско ниво на сигурност.

3. Катастрофи


Канада, Австралия и държавите от Западна Европа са с най-малък брой пътно-транспортни произшествия, следвани от САЩ, Централна и Източна Европа, Турция и Узбекистан. Държавите със средно ниво на безопасност са Аржентина, Перу, Индия, Пакистан, Египет и Индонезия. Русия, Монголия, Китай, Мароко, Намибия, Алжир, Бразилия, Боливия и Уругвай са определени като държави с висока наситеност на катастрофи, а Казахстан, Тайланд, Иран, Саудитска Арабия, Либия, Мали, Судан, Кения, Либия, Танзания, ЮАР, Етиопия, Сомалия  и Чад са екстремно опасни.

Най-важното
Всички новини