И тази година плажът 'Вромос' е радиационен и забранен

OFFNews - Бургас 06 юли 2018 в 18:42 22371 0

Снимка ОFFNews

За поредна година здравните власти обявиха плажуването в живописния залив Вромос, край Черноморец, за нежелателно. Табела, която предупреждава, че ползването на ивицата е опасно за здравето поради повишен гама фон посреща от вчера туристите.

Въпреки това, мнозина не обръщат внимание на заплахата. За някои това са слухове и съзират възможна конспирация, която цели да ги вкара в хотелите, за да не ползват безплатно плажа. А терените зад него са осеяни с каравани и палатки. Освен хора от региона, ивицата се посещава и от жители на София, Пловдив, Ямбол. Предпочитана е, защото е тихо, човек може да заведе и домашните си любимци. Морето пък е спокойно и плитко на доста метри навътре.

А опасността е реална, категорични са от Здравната инспекция в Бургас. Още през 70-те и 80-те години към залива са изпуснати флотационните води на медната мина в с. Росен, община Созопол. Рудата в нея е била с високо съдържание на уран, което е довело и до затваряне на мината в последствие. Затова и гама фонът там е увеличен и има радионуклиди радий, уран, торий и калий 40. Тези елементи са с продължителен период на полуразпад. През 90-те години още са правени опити да се направи рекултивация, но неуспешно.

Експозиция от външно облъчване за няколко дни не е особено опасна, поясни д-р Вергиния Цанова, заместник – директор на РЗИ. Проблем може да се окаже поглъщане на песъчинки, а особено опасно е за децата, които играят на плажа. В такъв случай се получава вътрешно облъчване:

Резултатът от това настъпва, вероятно, няма как да кажем със сигурност, след години. Може и след 10, след 15. Най-често се касае за канцерогенния ефект на радиационния фон, тоест – образуване на злокачествени образувания“, казва Цанова.

Възможно е да се доведе и до промени в половите клетки, което да се отрази и на бъдещото поколение.

Последните проучвания на плажа са от миналата година. Нивата на радионуклиди са в пъти по-високи от нормалното. Към момента няма проект за рекултивация и очистване и плажът остава забранен за ползване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови