Вижте знаците, които ще предупреждават за опасности по ски пистите

OFFNews 03 февруари 2015 в 17:22 8764 0

Вече е ясно как ще изглеждат обезопасителните знаци и указателните табели, които от 1 октомври ще трябва да бъдат поставени във всички ски зони на зимните курорти.

Те са представени в новата Наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите, която беше обнародвана днес в Държавен вестник.

Обезопасяването и поддръжката на пистите, както и поставянето на табелите, е задължение на собствениците и концесионерите на лифтове и влекове в ски зоните. Те са длъжни всеки ден преди отварянето на пистата да проверяват дали знаците, загражденията и табелите са си на мястото.

Когато в ски зоната има повече от един концесионер или собственик, всеки един от тях трябва да осигури обезопасяването на територията на ски пистата, която стопанисва. Преди това обаче те трябва да подпишат помежду си споразумителен протокол.

В Наредбата е посочено, че във всички курорти, на видими места при главните входове на ски зоната трябва да има табла, на които са показани съоръженията и ски пистите, както и техните наименования и степените им на трудност.

За трудността на пистите също ще има единна маркировка за всички курорти. Зеленото ще означава, че пистата е лека и е за начинаещи, синьото - че пистата е лесна, червото – че е средно трудна, а черното – трудна писта.

На таблата ще трябва да е посочено работното време на съоръженията, час на последната контролна обиколка на ски патрула, както и обичайното време за обработване и поддръжка на пистите. На всеки лифт или влек пък трябва да има информация за часа, до който се допуска качването на последния клиент.

Новата наредба гласи, че ако има опасност от лавина на някоя от пистите, използването на влекове до нея се забранява от кмета на съответната община. Ако пистата попада в границите на две или повече общини, забраната се прави със съвместна заповед на кметовете на съответните общини. 

Концесионерът също има право да затвори писта и да спре влека до нея при опасност от лавина, но веднага след това трябва да информира за това кмета на общината, в която се намира курортът.

Той трябва да предоставя на хората информация за опасността от лавини и в секторите извън пистите. Това ще се случва чрез три флага. Ниска и средна степен на опасност от лавина ще се обозначава с жълт флаг, значителната и висока опасност – с флаг на квадратчета в жълто и черно, а много високата опасност – с черен флаг.

Новата наредба не допуска ползването на ски пистите едновременно за каране на ски и шейни, за разходки на туристи, както и за излитане и кацане на делтапланеристи и парапланеристи от необособени за целта места.

Ако концесионерът или собственикът прецени, че практикуването на спортове като делтапланеризъм, парапланеризъм, спийдрайдинг и кайтинг е съвместимо със ски зоната, която управлява, той трябва да създаде специални правила, които да представи по подходящ и достъпен за практикуващите начин.

Ще трябва да се създадат и специални правила за нощното спускане.

С новата Наредба се въвежда и фигурата на "ски патрула", който ще има за задача да следи за безопасността и да оказва първа помощ. За ски патрул ще може да бъде назначен всеки, който има средно образование, не е осъждан за умишлено престъпление, отговаря на изискванията за психическа и физическа годност, може да кара ски и има завършен курс за първа помощ. Те ще имат право и да деактивират картите за лифт на посетителите, ако установят нарушение.

Ски патрулите ще носят отличително служебно облекло и служебна карта, с която да се легитимира при изпълнение на задълженията си, които трябва да са показани на информационното табло и на интернет страницата на курорта заедно с правилата за обществения ред и правилата за безопасно поведение.

Ето ги и знаците, които ще виждаме в зимните ни курорти от следващия сезон:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!